Κιρκλάρελι


(Ανακατεύθυνση από Σαράντα_Εκκλησιές_Θράκης)


Για τη συνοικία της Θεσσαλονίκης, δείτε Σαράντα Εκκλησιές (Θεσσαλονίκη).


Κιρκλάρελι
41°44′5″N 27°13′31″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Κιρκλάρελι
Γεωγραφική υπαγωγήΑνατολική Θράκη
Υψόμετρο203 μέτρο
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
 Σχετικά πολυμέσα

Το Κιρκλάρελι, γνωστό στα ελληνικά και ως Σαράντα Εκκλησιές, (τουρκ. Kırklareli, αρχικά Kırkkilise (Σαράντα Εκκλησιές), βουλγ. Лозенград, Λόζενγκραντ) είναι πόλη της Τουρκίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης (μεγαλύτερης) επαρχίας του ομώνυμου νομού, στην Ανατολική Θράκη, επί της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ανατολικά της Αδριανούπολης.
Πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση που ήταν κατά τη αρχαιότητα η ελληνική πόλη "Καρπούδαιμον", όπως αναφέρει ο Πτολεμαίος.
Στο αρχείο του Σαραντακκλησιώτη δικηγόρου και πρώην βουλευτή Ροδόπης υπάρχει σημείωμα με το ακόλουθο περιεχόμενο ως προς την ονομασία της τοποθεσίας: «Καρποδαίμων- Ταρπόδιζος- Ηράκλεια- Τζόϊδος = 40 Εκκλησίαι». (Επικρατέστερον το Καρποδαίμων). Ο πληθυσμός της αριθμεί περίπου 53.000 κατοίκους, με σημαντικό ποσοστό τσιγγάνων, οι οποίοι υπολογίζονται μεταξύ 15.000 και 25.000.

Πίνακας περιεχομένων

Όνομα


Αρχικά οι Τούρκοι ονόμασαν τη πόλη Κιρκ-Κλισέ (= Σαράντα Εκκλησίες), πιθανόν από κάποια εκκλησία που υπήρχε στη περιοχή. Πιθανολογείται όμως, πως όταν καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1372, ονομάσθηκε Κιρ-Κλισέ (=Εκκλησία εξοχική). Έτσι από τις διασωθείσες παραδόσεις από παρανόηση ή παράφραση το κιρ-κλισέ μεταβλήθηκε σε κιρκ-κλισέ με απόδοση διαφορετικής έννοιας. Κατά τον γεννηθέντα στις Σαράντα Εκκλησίες δικηγόρο και πρώην Βουλευτή Ροδόπης Σπύρο Σγουρόγλου οι πιθανότερες εκδοχές της ονομασίας είναι τέσσερις. Πρώτη εκδοχή:Η ονομασία Κίρκ Κιλίσε προέρχεται εκ του Κιρκλάρ-Τεκεσί. Σαράντα (40) δερβίσιδες διεσπάσθησαν για τη διάδοση της μουσουλμανικής πίστης, και δεν επανήλθαν, προς τιμήν τους δε η πόλη ονομάσθηκε «Κίρκ-Κίμσε» και κατά παραφθορά «Κιρκ - Κιλίσε». Δεύτερη εκδοχή: Κατά την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους, υπήρχε ερειπωμένη εκκλησία (τουρκιστί Κιρίκ - Κιλίσε) και κατά παραφθορά «Κίρκ-Κιλίσε». Τρίτη εκδοχή: Υπήρχε εξοχική εκκλησία (τουρκιστί Κίρ-Κιλίσε) και ατά παραφθορά έγινε «Κίρκ-Κιλίσε». Τέταρτη εκδοχή:Υπήρχε μεγάλη εκκλησία και οι κατακτητές ονόμασαν την πόλη «Κίρκ-Κινίσε» που αραβιστί σημαίνει 40 εκκλησίαι (Κινίσε=αραβιστί εκκλησία). Το «Κίρκ» εν προκειμένω δε σημαίνει τον αριθμό 40, αλλά το μεγάλο το πολύ, όπως π.χ. «Κιρκγιαλάν» αποκαλείται ο λέγων μεγάλα ψεύδη και όχι 4 ψέμματα, «Κίρκαγάτς» σημαίνει μεγάλο δένδρο και όχι 40 δένδρα και «Κίρκ-Μπουνάρ» σημαίνει μεγάλα φρέατα και όχι 40 φρέατα. Κατά τον αρχιμανδρίτη Χριστόφουλο Μελισσηνό «Η Θράκη και αι Σαράντα Εκκλησίαι» έκδκ.1897, πιθανότερη φαίνεται να είναι η τέταρτη εκδοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες η εκκλησία που αναφέρεται τιμάται στους Αγίους Τεσσεράκοντα Μάρτυρες. Ο Σαραντακκλησιώτης αρχιμανδρίτης Μελισσηνός Χριστοδούλου, που εκ προφανούς γραφικής παραδρομής γράφηκε <Χριστόφουλο(ς) έγινε αρχικά επίσκοπος Παμφφίλου και στη συνέχεια Μητροπολίτης Μαρωνείας το 1914 όταν ο τότε μητροπολίτης Μαρωνείας Νικόλαος μετατέθηκε τιμητικά στην πρωτόθρονη μητρόπολη Καισαρείας. Ο μητροπολίτης Μελισσηνός λόγω της απαγορεύσεως των βουλγαρικών αρχών που κατείχαν τότα την Δυτική Θράκη, να εγκατασταθεί στην έδρα του Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή) εγκαταστάθηκε στο νησί της Θάσου που τότε εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη Μαρωνείας.Στην έδρα του Κομοτηνή πήγε το 1919 επί Διασυμμαχικής κατοχής της Θράκης αλλά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε τον έκαναν να διαμένει στη Θάσο. Απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 1920 στην γενέτειρά του Σαράντα Εκκλησιές.

Ιστορία


Κατά τον 17ο αιώνα το, μέχρι τότε, χωριό άρχισε ν' αναπτύσσεται με ταχύτητα από πολυάριθμους έποικους Εβραίους και Σπαχήδες στρατιωτικούς, προερχόμενους από τη Βεσσαραβία. Στη συνέχεια προστέθηκαν σ΄ αυτούς Έλληνες και Τούρκοι από τις γύρω περιοχές. Η ελληνική κοινότητα που δημιουργήθηκε έφθασε τους 10.000 διατηρώντας και ημιγυμνάσιο. Ο Άγγλος περιηγητής Robert Walsh που πέρασε από την πόλη το 1827 αναφέρει την ύπαρξη αλληλοδιδακτικής σχολής, σαν την οποία υπάρχει μόνο άλλη μία στην Τουρκία. Αναφέρει επίσης ότι αν και ο ελληνικός πληθυσμός είναι πολυάριθμος, δεν έχει εκκλησία γιατί δεν κατάφερε ύστερα από απανωτές αιτήσεις να πάρει άδεια.[1]

Πριν το 1918 οι Σαράντα Εκκλησιές αποτελούσαν σαντζάκι (επαρχία), που ανήκε στο βιλαέτι (νομό) της Αδριανούπολης, και κατά την ελληνική διοίκηση που ακολούθησε αποτέλεσε πρωτεύουσα ιδίου ομώνυμου νομού.

Με την ανταλλαγή πληθυσμών οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη ενώ πολλοί μετανάστευσαν στην Αμερική. Στη Θεσσαλονική οι πρόσφυγες ίδρυσαν συνοικισμό τον οποίο ονόμασαν Σαράντα Εκκλησιές.[2]

Δείτε επίσης


Παραπομπές


  1. Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου, Η ελληνικότης της Θράκης. Αρχείον Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού, τ. ΙΣΤ', σ. 42, 43. Παραπέμπει στο Robert Walsh, Voyage en Turquie et a Constantinople, μετάφρ. εκ του αγγλικού.
  2. «Σαράντα Εκκλησιές - Εθνολογικό Μουσείο Θράκης» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016. 


Κατηγορίες: Ευρωπαϊκές πόλεις της Τουρκίας | Επαρχία Κιρκλαρελί


Ημερομηνια: 15.03.2021 09:00:46 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.