Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα


(Ανακατεύθυνση από UTC)


Η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Coordinated Universal Time, συντμ. UTC) αποτελεί το διεθνές «σημείο αναφοράς χρόνου».

Η UTC αναφέρεται συχνά και ως Zulu Time (ζούλου τάιμ) ή Παγκόσμια Ώρα. Η UTC έχει αντικαταστήσει την Ώρα Γκρήνουιτς (Greenwich Mean Time, GMT, ώρα του 1ου μεσημβρινού ή 0)[1]. Ωστόσο, ορισμένες φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος GMT στη θέση του UTC.

Ο ορισμός της UTC βασίζεται στα ατομικά ρολόγια, συγκεκριμένα στον χρόνο TAI (International Atomic Time). Ωστόσο, λόγω επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, κατά καιρούς προστίθενται ακέραια δευτερόλεπτα στη UTC, έτσι ώστε η διαφορά στο δεκαδικό μέρος των UT1, UTC να μην υπερβαίνει τα 0.9 sec, επιπλέον δε, η UTC να συμφωνεί με τη δυναμική της περιστροφής της Γης.

Η UTC επισημοποιήθηκε το 1960 από την Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Ραδιοεπικοινωνιών στη Σύσταση 374[2], ωστόσο χρησιμοποιείτο ήδη από αρκετά εργαστήρια εθνικού χρόνου. Το σύστημα διορθώθηκε αρκετές φορές, έως ότου υιοθετήθηκε το άλμα δευτερολέπτου[3] το 1972 για την απλοποίηση μελλοντικών ρυθμίσεων.

Η τρέχουσα έκδοση της UTC ορίζεται από τη Σύσταση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU-R TF.460-6), για τις πρότυπες εκπομπές συχνότητας και χρόνου σήματος[4] και βασίζεται στη διεθνή ατομική ώρα (TAI) με πρόσθεση αλμάτων δευτερόλεπτων σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης[5]. Τα άλματα δευτερόλεπτων κρίθηκαν αναγκαία για να διατηρηθεί ο UTC μέσα σε όριο 0,9 δευτερόλεπτων της παγκόσμιας ώρας, (UT1)[6].

Παραπομπές σημειώσεις


Βιβλιογραφία


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Χρονικές κλίμακες | Σελίδες που χρησιμοποιούν μαγικούς συνδέσμους RFC


Ημερομηνια: 15.03.2021 06:58:21 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.