Νιου Γιορκ Γιάνκις


(Ανακατεύθυνση από New_York_Yankees)


Νιου Γιορκ Γιάνκις

Λογότυπο

Διακριτικό
Πληροφορίες
Σύσταση1901
ΣτάδιοYankee Stadium
ΣυμμετοχήΑμέρικαν Λιγκ
ΚατηγορίαΑνατολική
Τίτλοι27 Πρωταθλήματα (WS)
40 Πρωτ. Συμμετ. (AL)
18 Πρωτ. Κατηγ. (AL)
5 Παραχωρ. (WC)
ΧρώματαΜπλε, Γκρι, Λευκό
              
ΙδιοκτήτηςYankee Global Enterprises
Ιστοσελίδαyankees.com
Εμφανίσεις

Εντός

Εκτός

Η Νιου Γιορκ Γιάνκις (αγγλικά: New York Yankees) είναι αμερικανική επαγγελματική ομάδα μπέιζμπολ η οποία εδρεύει στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Μετέχει στο Μέιτζορ Λιγκ Μπέιζμπολ (MLB) ως μέλος της Αμέρικαν Λιγκ (AL) και ειδικότερα της Ανατολικής κατηγορίας. Οι Γιάνκις είναι ένας από τους δύο συλλόγους της MLB με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπως και οι ανταγωνιστές τους, Νιου Γιορκ Μετς. Ο σύλλογος ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Αμέρικαν Λιγκ το 1901 με την επωνυμία «Μπάλτιμορ Όριολς» (δεν πρέπει να συγχέεται με τους σύγχρονους Μπάλτιμορ Όριολς) όταν οι Φρανκ Φαρέλ και Μπιλ Ντέβερι αγόρασαν τη δικαιόχρηση (της οποίας η λειτουργία είχε παύσει) και τη μετέφεραν στην πόλη της Νέας Υόρκης, μετονομάζοντας το σύλλογο σε «Νιου Γιορκ Χάιλαντερς».[1] Οι Χάιλαντερς επίσημα μετονομάστηκαν σε «Γιάνκις» το 1913.[1]

Η ομάδα ανήκει στη Yankee Global Enterprises, μια εταιρεία που ελέγχεται από την οικογένεια του αείμνηστου Τζορτζ Στάινμπρενερ, ο οποίος αγόρασε την ομάδα το 1973. Η ομάδα διεξήγαγε τους εντός έδρας αγώνες της στο αρχικό Yankee Stadium από το 1923 έως το 1973 και από το 1976 έως το 2008. Το 2009 μετεγκαταστάθηκε σε μία νέα έδρα με την ίδια ονομασία, αφού η προηγούμενη εγκατάσταση έκλεισε και κατεδαφίστηκε.[2] Η ομάδα κατέχει διαχρονικά ηγετική θέση στο MLB όσον αφορά την προσέλευση φιλάθλων. Το 2011, η Γιάνκις είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα αθλητικά σωματεία στον κόσμο, η Γιάνκις είναι πολυνίκης σε τίτλους πρωταθλήματος Παγκόσμιας Σειράς, συμμετοχής (AL) και κατηγορίας.[3][4] Η Γιάνκις έχει κερδίσει περισσότερους τίτλους από οποιαδήποτε άλλη δικαιόχρηση στις τέσσερις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις της Βόρειας Αμερικής. Σαράντα τέσσερις παίκτες της Γιάνκις και έντεκα διευθυντές της Γιάνκις έχουν εισαχθεί στη National Baseball Hall of Fame, όπως οι Μπέιμπ Ρουθ, Λου Γκέριγκ, Τζόε ΝτιΜάτζιο, Μίκυ Μαντλ, Γιόγκι Μπέρα και Γουάιτι Φορντ. Επιδιώκοντας να κερδίσει πρωταθλήματα, η δικαιόχρηση χρησιμοποίησε μια μεγάλη μισθοδοσία για να προσελκύσει ταλέντα, ιδιαίτερα κατά την εποχή του Στάινμπρενερ. Σύμφωνα με τη Forbes, η Γιάνκις είναι η δεύτερη πλουσιότερη αθλητική δικαιόχρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη στον κόσμο, με εκτιμώμενη αξία περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.[5] Η Γιάνκις έχει συγκεντρώσει τεράστια δημοτικότητα και αφοσιωμένο φίλαθλο κοινό, καθώς και ευρεία εχθρότητα από τους οπαδούς άλλων ομάδων του MLB. Η αντιπαλότητα της ομάδας με τη Μπόστον Ρεντ Σοξ είναι μία από τις πιο γνωστές αντιπαλότητες στις ΗΠΑ.

Πίνακας περιεχομένων

Σύμβολα


Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας της ως Χαϊλάντερς, το λογότυπο αποτελούνταν από παραλλαγές ενός στυλιζαρισμένου «Ν» και «Υ», που βρισκόταν σε κάθε πλευρά της φανέλας. Το 1905, χρησιμοποιήθηκε ένα σύμπλεγμα των γραμμάτων για μια περίοδο, αλλά όχι με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα. Ήταν το 1909 όταν η ομάδα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το γνωστό αλληλοσυνδεόμενο λογότυπο «Νέα Υόρκη», ενώ συνέχισε να βρίσκεται στα καπέλα της ομάδας μέχρι και σήμερα. Το αλληλοσυνδεόμενο λογότυπο «Νέα Υόρκη» σχεδιάστηκε αρχικά από την Tiffany & Co. και χρησιμοποιήθηκε σε ένα τιμητικό μετάλλιο που παρουσιάστηκε το 1877 στον Τζον Μακ Ντάουελ, αστυνομικό της Νέας Υόρκης που πυροβολήθηκε εν ώρα υπηρεσίας.[6]

Το πρωτότυπο λογότυπο, που δημιουργήθηκε το 1947 από τον αθλητικό καλλιτέχνη Λον Κέλερ,[7] αποτελείται από την επιγραφή «Yankees» με κόκκινα γράμματα με φόντο μια μπάλα του μπέιζμπολ, με ένα κόκκινο ρόπαλο που σχηματίζει την κατακόρυφη γραμμή του «K», ένα καπέλο του Θείου Σαμ που κρέμεται από το ρόπαλο. Το λογότυπο άλλαξε ελαφρά τα τελευταία χρόνια, με την τρέχουσα εκδοχή να εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δεκαετία του '70.

Το αλληλοσυνδεόμενο «NY» ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν σήμερα τρεις σημαντικές εκδοχές που χρησιμοποιούνται. Το πρώτο είναι τα διακριτικά του καπέλου, στα οποία τα «Ν» και «Υ» έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και δεν είναι διακοσμημένα. Το δεύτερο είναι το λογότυπο στο στήθος της φανέλας. Αυτό το λογότυπο εμφανίστηκε για πρώτη φορά εκεί το 1912, ενώ συνέχισε να υπάρχει με τη μετονομασία του συλλόγου σε Νιου Γιορκ Γιάνκις το 1913,[1] ενώ έπειτα από την απαλοιφή του το 1917, επέστρεψε το 1936, αν και υπήρξαν πολλές μικρές αλλά εμφανείς αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο λογότυπο της φανέλας, το «Υ» είναι μεγαλύτερο, τα γράμματα πιο μπλοκαρισμένα και οι καμπύλες πιο υπερβολικές. Το τρίτο είναι το λογότυπο εκτύπωσης που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στο μάρκετινγκ, είναι ζωγραφισμένο πίσω από το πέταλο του Σταδίου και εμφανίζεται στα κράνη της ομάδας. Το «Ν» είναι μεγαλύτερο και πιο καμπυλοτό ενώ τα γράμματα έχουν μεγάλες συρραφές στο τέλος.

Λογότυπα

Το λογότυπο στη φανέλα της ομάδας όπως έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 1,2 «Yankees Timeline 1903–1925» . New York Yankees. 14 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. «New Yankee Stadium» . New York Yankees. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2008. 
  3. «World Series History: 1999» . Major League Baseball Advanced Media. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2008. 
  4. «Yankee Revenue To Immediately Double In New Stadium» . Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2009. 
  5. Badenhausen, Kurt. «The Cowboys And Yankees Top The World's Most Valuable Sports Teams Of 2017» (στα αγγλικά). Forbes. https://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2017/07/12/the-cowboys-and-yankees-top-the-worlds-most-valuable-sports-teams-of-2017/#3d67b88a5018. Ανακτήθηκε στις 2017-08-12. 
  6. Morgan, Richard (1 Οκτωβρίου 2013). «A Salute Not to the Yankees, but to Their Logo» . The New York Times. http://cityroom.blogs.nytimes.com/2013/09/30/a-salute-not-to-the-yankees-but-to-their-logo/?smid=pl-share. 
  7. Stout, David (28 Ιουνίου 1995). «Henry Alonzo Keller, 87, Artist Of the Yankees' Top Hat Logo» . New York Times. https://www.nytimes.com/1995/06/28/obituaries/henry-alonzo-keller-87-artist-of-the-yankees-top-hat-logo.html?pagewanted=print&src=pm. Ανακτήθηκε στις 2008-08-01. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα New York Yankees της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Αθλητικοί σύλλογοι Η.Π.Α. | Μπέιζμπολ στις Ηνωμένες Πολιτείες


Ημερομηνια: 28.03.2021 10:08:13 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.