Ψηφιακό αναγνωριστικό αντικειμένου


(Ανακατεύθυνση από Digital_object_identifier)


Ένα digital object identifier (DOI) (ψηφιακό αναγνωριστικό αντικειμένου) είναι ένα μόνιμο ψηφιακό αναγνωριστικό που δίνεται σε ένα αντικείμενο. Η πιο κοινή εφαρμογή είναι ο εντοπισμός ηλεκτρονικών έγγραφων. Ένα DOI δεν εξαρτάται από την θέση του αντικείμενου και, με αυτόν τον τρόπο, είναι παρόμοιο με το Uniform Resource Name (URN) ή το Persistent Uniform Resource Locator (PURL), αλλά διαφέρει από ένα συνηθισμένο Uniform Resource Locator (URL). Το Διεθνές Ίδρυμα DOI (IDF) ορίζει το όνομα DOI ως "ένα ψηφιακό αναγνωριστικό για κάθε αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας". Εξηγεί ότι το DOI χρησιμοποιείται για "μόνιμο προσδιορισμό ενός κομματιού πνευματικής ιδιοκτησίας σε ψηφιακό δίκτυο και την σύνδεσή του με σχετικά τρέχοντα δεδομένα με συγκροτημένο επεκτάσιμο τρόπο."[1] DOI είναι ένα καταχωρημένο εμπορικό σήμα της IDF.[2] Μια τυπική χρήση του DOI είναι να δοθεί σε ένα επιστημονικό έγγραφο ή άρθρο ένας μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη θέση της δημοσίευσης σε ένα ψηφιακό δίκτυο.

Το σύστημα DOI είναι μια εφαρμογή του Corporation for National Research Initiatives's (CNRI) Handle System[3], ένα σύστημα για την εκχώρηση ονομάτων αντικειμένων για την επίλυση ονομάτων. Τα DOI είναι λαβές με το πρόθεμα "10.", λαβές για άλλους τομείς ονομάτων στο Handle System έχουν διαφορετικά προθέματα. Τα DOI μπορούν να επιλυθούν στο The DOI System και στο The Handle System .

Τα ονόματα DOI χρησιμοποιούν το λεξικό δεδομένων indecs, ένα σημασιολογικό λεξικό δεδομένων [4].

Παραπομπές


  1. «Frequently Asked Questions about the DOI System: 1. What is a DOI® name?» . International DOI Foundation. 1 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2008. 
  2. Welcome to the DOI System
  3. «What if I want to use handles but I don't want to run a handle service myself?» . Handle System. Corporation for National Research Initiatives. 8 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2008. 
  4. «Overviews» . International DOI Foundation. 19 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009. 


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Digital object identifier της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Διαδίκτυο | Ηλεκτρονικά έγγραφα


Ημερομηνια: 16.03.2021 02:19:12 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.