Ωραιόκαστρο ΘεσσαλονίκηςΟ όρος «Ωραιόκαστρο» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ωραιόκαστρο (αποσαφήνιση).

Ωραιόκαστρο
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
Έκταση21 km2
Υψόμετρο320 m
Πληθυσμός20 852
Ιστοσελίδαhttp://www.oraiokastro.gr/

Το Ωραιόκαστρο είναι προάστιο της Θεσσαλονίκης και οικισμός της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης[1], που αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του ευρύτερου Δήμου Ωραιοκάστρου. Βρίσκεται κτισμένο στους πρόποδες του Σιβρίου.[2]

Το Ωραιόκαστρο βρίσκεται Β.-ΒΔ. του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σε απόσταση 11 χλμ.[3] και έχει μόνιμο πληθυσμό 21.716 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011[4].

Η ευρύτερη περιοχή του Ωραιοκάστρου διακρίνεται στους παρακάτω οικιστικούς πυρήνες:

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορικά στοιχεία


Το Παλαιόκαστρο αποτελεί τον παλαιότερο οικισμό, που βρίσκεται νότια του Ωραιοκάστρου. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου ανάγεται πριν το 1864 καθώς επιγραφή διασώζει το γεγονός της ανακαίνισης του ναού μετά από πυρκαγιά το έτος 1864. Στην τοιχοποιία του αποκαλύφθηκαν μαρμάρινες επιγραφές ελληνιστικών χρόνων, τμήματα κιονόκρανων και μαρμάρων από αρχαία κτίσματα.

Το επιλεγμένο τοπίο, επί τουρκοκρατίας, είχε χρήση βοσκότοπου, χωρίς οικιστικές εγκαταστάσεις πέρα από κτηνοτροφικές μονάδες. Οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαν την έκταση κατόπιν άδειας από τούρκους γαιοκτήμονες. Λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους με πολλές χαράδρες, η περιοχή παρουσίαζε τοπικά στάσιμα νερά που φιλοξενούσαν πλήθος κουνουπιών, τα οποία αποτέλεσαν πληγή ελονοσίας για τους πρώτους κατοίκους.[εκκρεμεί παραπομπή][5]

Στο Ωραιόκαστρο λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στο πρώην εργοστάσιο «Φέσσα».[6] Το 2016 έγινε γνωστό για την αντίθεση πολλών κατοίκων του στην ένταξη παιδιών προσφύγων στις σχολικές μονάδες της περιοχής.[7]

Στο Ωραιόκαστρο λειτουργούν όλες οι βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λειτουργούν 8 Νηπιαγωγεία , 6 Δημοτικά 3 Γυμνάσια και 2 Λύκεια. [8][9]

Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και προσβασιμότητα


Μέσω της οδού Θεσσαλονίκης η οποία καταλήγει στην οδό Λαγκαδά, το Ωραιόκαστρο συνδέεται με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο ΟΑΣΘ εξυπηρετεί το Ωραιόκαστρο με την γραμμή 56 συνδέοντας το Ωραιόκαστρο με την Θεσσαλονίκη και με μερικές περιοχές της (Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Νεάπολη) και καταλήγει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Επίσης μέσω της γραμμής 55 και 55Α το Ωραιόκαστρο συνδέεται με τον τερματικό σταθμό της Σταυρούπολης.

Χρονικά Ορόσημα


Αναφορές


  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 312, τομ. 35. 
  2. Σταμάτης Ζαχαρός (13-09-2016). «Γιατί τόση ασχήμια στο Ωραιόκαστρο;» . http://news247.gr. http://news247.gr/eidiseis/gnomes/stamatis-zaxaros/giati-tosh-asxhmia-sto-wraiokastro.4260507.html. Ανακτήθηκε στις 13-09-2016. 
  3. «Οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ πόλεων, χωριών - apostaseis.gr» . www.apostaseis.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018. 
  4. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού », σελ. 10509 (σελ. 35 του pdf)
  5. Στο Ωραιόκαστρο βρίσκεται μια από τις Παιδοπόλεις που ιδρύθηκαν από τη βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα στα κτίρια της στεγάζονται παιδικοί δημοτικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ του Δήμου, το ίδρυμα "Ελπίδα", το ίδρυμα "Άρσις" και το 1ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου.
  6. Οι δεκατρείς χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, newsbeast.gr
  7. Ωραιόκαστρο: Ρατσιστική επίθεση με ρόπαλα σε ανήλικους πρόσφυγες, flash.gr
  8. Γονείς στο Ωραιόκαστρο διώχνουν τα προσφυγόπουλα από το σχολείο, tvxs, 13/9/2016
  9. 13.09.2016,Εφημερίδα των Συντακτών, Σύλλογος γονέων Ωραιοκάστρου κατά προσφυγόπουλων
  10. 10,0 10,1 «ΕΕΤΑΑ-Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.» . www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης (πρόγραμμα Καποδίστριας) | Συνοικίες και περιοχές Θεσσαλονίκης | Πόλεις του νομού Θεσσαλονίκης | Δήμος Ωραιοκάστρου


Ημερομηνια: 16.03.2021 02:35:15 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.