Χιονοδρομικό κέντρο ΚαλαβρύτωνTo Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ή Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού βρίσκεται στο όρος Χελμός, κοντά στα Καλάβρυτα. Διαθέτει έντεκα πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 2.330 μέτρων και 1.700 μέτρων.

Πίνακας περιεχομένων

Τοπολογία και ονομαστικά στοιχεία


Ο Χελμός αποτελεί οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου εκτεινόμενη σε ένα μεγάλο μέρος της Αχαΐας και ένα μικρότερο του Νομού Κορινθίας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της άλλοτε Επαρχίας των Καλαβρύτων και η υψηλότερη κορφή του αγγίζει τα 2.355 μέτρα.[1]

Πήρε την ονομασία του από την ίδια τη φύση του βουνού καθώς το χειμώνα αποτελεί το “χιονισμένο βουνό”. Αποκαλείται και «Αροάνια Όρη», ονομασία γνωστή ήδη από τους αρχαίους Έλληνες, χάρη στον ποταμό Αροάνιο, που πηγάζει από τις πλαγιές του, σε μία εξαιρετικής ομορφιάς περιοχή κοντά στο χωριό Πλανητέρο.

Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στην βορινή πλευρά του κεντρικού όγκου του Χελμού, ενώ η βάση του απέχει -μέσω του τοπικού οδικού δικτύου- περίπου 14 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Μυθολογικά στοιχεία

Τα μυθικά Ύδατα της Στυγός είναι γνωστά και αναφέρονται σε πολλούς αρχαίους μύθους. Πρώτα από όλα, θεωρούνταν πως το ποτάμι διέτρεχε τον κάτω κόσμο και ο Παυσανίας το είχε αποκαλέσει θανατηφόρο για τους θνητούς. Η Ίριδα σαν αγγελιοφόρος του Δία ήταν η μόνη που μπορούσε να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στους δύο κόσμους μεταφέροντας το «ιερό ύδωρ» στους Θεούς.

Στα νερά της Στυγός έλουσε η Νηρηίδα Θέτιδα το γιο της Αχιλλέα για να παραμείνει αθάνατος αφήνοντας τον με ένα μόνο τρωτό σημείο, την φτέρνα από όπου τον κράταγε.

Στα Ύδατα της Στυγός ορκίζονταν οι Θεοί παίρνοντας τον πιο ιερό τους όρκο. Όποιος τον παρέβαινε δεν συμμετείχε πλέον στα συμβούλια τους αλλά ούτε μπορούσε να απολαύσει το νέκταρ και την αμβροσία για δέκα ολόκληρα χρόνια.[1][2]

Τέλος στα Ύδατα της Στυγός ορκίστηκε ο Ήλιος, με σκοπό να πραγματοποιεί τις επιθυμίες του γιου του Φαέθοντα. Έτσι λοιπόν όταν ο Φαέθοντας του ζήτησε να οδηγήσει το άρμα του, αυτός δεν μπορούσε να αρνηθεί, με αποτέλεσμα ο αδέξιος και άπειρος νέος να προκαλέσει το θάνατό του.

Ιστορία


Η δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων ήταν μια ιδέα του Πάνου Πόλκα, ο οποίος υπηρέτησε δήμαρχος Καλαβρύτων από το 1974 ως το 1990, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης της περιοχής με βάση τον τουρισμό. Το όρος του Χελμού αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης για τους λάτρεις της ορειβασίας και της χιονοδρομίας και η ιδέα είχε προοπτικές, όμως αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Έτσι, ο Πόλκας δημιούργησε την πρώτη δημοτική επιχείρηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σκοπό την εκμετάλλευση του έργου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων άνοιξε τις «πύλες» του για το κοινό το χειμώνα του 1988. Το 2002 το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων πήρε το όνομα του δημιουργού του Πάνου Πόλκα, με σκοπό να τιμηθεί ο ίδιος έπειτα και από τον ξαφνικό του θάνατο.[3]

Πρόσβαση


Στα Καλάβρυτα μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου:

Μέσω οδικού δικτύου

Από Αθήνα: Η μεταξύ τους απόσταση είναι 188 χλμ. Διαδρομή με κατεύθυνση προς Πάτρα μέσω της Ολυμπίας Οδού, κατόπιν στροφή στην έξοδο για Καλάβρυτα, που βρίσκεται στο ύψος της Τράπεζας (Πούντας) Διακοπτού, και στη συνέχεια πορεία προς τα Καλάβρυτα (απόσταση 33 χλμ. από την έξοδο) και από εκεί για το Χιονοδρομικό.

Από Πάτρα: Η μεταξύ τους απόσταση είναι 73 χλμ. μέσω Χαλανδρίτσας (Ε.Ο. Πατρών-Καλαβρύτων) και 88 χλμ. μέσω Ολυμπίας Οδού.

Η απόσταση μεταξύ Καλαβρύτων και Χιονοδρομικού Κέντρου είναι περίπου 14 χλμ.

Πρόσβαση μέσω Ski Bus
Τόσο από Αθήνα αλλά και τόσο από την Πάτρα πραγματοποιούνται δρομολόγια με συχνές στάσεις και σε κομβικά σημεία, ώστε να εξυπηρετούν μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων των δύο μεγάλων πόλεων από όπου ξεκινούν. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από σύγχρονα ταξιδιωτικά γραφεία και από καταστήματα χιονοδρομίας.

Μέσω Οδοντωτού

Στα Καλάβρυτα μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει και μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου με την χρήση του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου από το Διακοπτό μέσα από μια ειδυλλιακή διαδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Πίστες και δραστηριότητες


Υποδομές


Chalet 1750 και Βαθειά Λάκκα

Το ξύλινο σαλέ διαθέτει καφετέρια (κατά περιπτώσεις και μπαρ) και εστιατόριο, ενώ βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το πάρκινγκ και με θέα στις χιονισμένες πλαγιές. Η καντίνα της «Βαθειάς Λάκκας» είναι προσβάσιμη μόνο με τον αναβατήρα «Αχιλλέα», όπου σερβίρονται ζεστά ροφήματα και φρέσκα σνακ.[5]

Κατάστημα ενοικιάσεων

Το κατάστημα βρίσκεται στο κάτω μέρος του χιονοδρομικού, ακριβώς δίπλα από τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τον τριθέσιο αναβατήρα «Αχιλλέα», όπου μπορεί ο επισκέπτης να νοικιάσει αθλητικό εξοπλισμό για σκι κ.λπ. ενώ εκεί διατίθεται και ειδικός χώρος για την φύλαξη προσωπικών ειδών. Δίπλα ακριβώς από το κατάστημα είναι όλες τις σχολές ski και snowboard.[6]

Άλλα στοιχεία και υποδομές

Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν συνολικά 8 αναβατήρες και 14 πίστες που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 25 χλμ. Στην βάση υπάρχει επίσης ιατρείο.

Σημείωση


Αναλυτική Καθημερινή Ενημέρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων: [7]

Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 Η ιστορία του Χελμού όπου βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων Αρχειοθετήθηκε 2012-04-24 στο Wayback Machine. Ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων
  2. Χελμός www.oreivatein.com
  3. Η ίδρυση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Αρχειοθετήθηκε 2012-04-24 στο Wayback Machine. Ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων
  4. Που θα…τσουλήσετε Αρχειοθετήθηκε 2012-04-24 στο Wayback Machine. Ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων
  5. 5,0 5,1 Ατελείωτες ώρες διασκέδασης Αρχειοθετήθηκε 2012-04-24 στο Wayback Machine. Ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων
  6. Σκι-άρετε με... τα καλύτερα Αρχειοθετήθηκε 2012-04-24 στο Wayback Machine. Ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων
  7. Ενημέρωση Xionodromika.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Επίσημη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων: Kalavrita-ski.gr .
Κατηγορίες: Χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα | Αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αχαΐα


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:55:38 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.