ΧεζμπολάχΧεζμπολάχ
حزب الله
Γενικός ΓραμματέαςΧασάν Νασράλα
Ίδρυση1985 (επίσημα)
ΙδεολογίαΣιιτικός Ισλαμισμός
Αντιιμπεριαλισμός
Αντισιωνισμός
ΘρησκείαΣιιτικό Ισλάμ
Εθνική προσχώρησηΣυμμαχία της 8ης Μαρτίου
Κοινοβούλιο του Λιβάνου
12 / 128
Σημαία κόμματος
Ιστότοπος
moqawama.org
Πολιτικό σύστημα Λιβάνου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά (αραβικά: حزب الله, κυριολεκτικά: «Κόμμα του Θεού») αποτελεί σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση το Λίβανο. Συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας. Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο,[1] ενώ οι ΗΠΑ, η Ολλανδία,[2] το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.[3]

Διαθέτοντας αρχικά μια σχετικά μικρή στρατιωτική δύναμη, σήμερα αυτή έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η οργάνωση έχει εξελιχθεί σε μια πολιτική συνιστώσα που συμμετέχει στη λιβανέζικη κυβέρνηση και προωθεί προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης.[4] Έχει κερδίσει τη στήριξη των σιιτών μουσουλμάνων παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες[1] και έχει τη δύναμη να κινητοποιεί πλήθος υποστηρικτών,[5] όπως συνέβη στην περίπτωση των διαδηλώσεων του 2006-8 κατά της κυβέρνησης του Φουάτ Σινιόρα.[6]

Στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν, ενώ πολιτική στήριξη παρέχει και η Συρία. Οι ένοπλες μονάδες της οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τμήμα του ιρανικού στρατού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».[7] Το στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης παρέχει υποστήριξη με μαχητές στις δυνάμεις του Άσαντ στην Συρία κατά του Ισλαμικού κράτους.

Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε με αφορμή την ισραηλινή επέμβαση στο Λίβανο το 1982, ενώ η επίσημη ίδρυσή της ως πολιτική οργάνωση έγινε το 1985. Στο μανιφέστο της οργάνωσης καταγράφονται ως κύριοι στόχοι της η αποχώρηση του Ισραήλ από το Λίβανο, ο τερματισμός της εμπλοκής οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής δύναμης στο Λίβανο, καθώς και η επιλογή από το λαό της χώρας του είδους της διακυβέρνησης που επιθυμεί.[8]

Οι Μουτζαχεντίν μαχητές της Χεζμπολάχ πολέμησαν εναντίον σερβικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.[9]

Τον Μάρτιο του 2016, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέταξε τη Χεζμπολάχ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο πρώτος αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ο Αμπάς αλ Mouσσάβι, ένας Λιβανέζος σιίτης κληρικός, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 είναι ο Χασάν Νασράλα.

Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 Jamail, Dahr (20 Ιουλίου 2006). «Hezbollah's transformation» . Asia Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2007. 
  2. Muriel Asseraf, Prospects for Adding Hezbollah to the EU Terrorist List Αρχειοθετήθηκε 2011-02-11 στο Wayback Machine., Σεπτέμβριος 2007
  3. Goldirova, Renata (17 Σεπτεμβρίου 2008). «MEPs call on EU states to list Hezbollah as terrorist group». EUobserver. 
  4. Deeb, Lara (31 Ιουλίου 2006). «Hizballah: A Primer» . Middle East Report. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2011. 
  5. "Huge Beirut protest backs Syria." BBC News. 8 Μαρτίου 2005. 7 Φεβρουαρίου 2007.
  6. Ghattas, Kim (December 1, 2006). «Political ferment in Lebanon» . BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/6200804.stm. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2008. 
  7. Adam Shatz (29 Απριλίου 2004). «In Search of Hezbollah» . The New York Review of Books. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2006. 
  8. Itamar Rabinovich. Israel in the Middle East: documents ... Google Books. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2010. 
  9. After the atrocities committed against Muslims in Bosnia, it is no wonder today’s jihadis have set out on the path to war in Syria

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Κατηγορίες: Πολιτικά κόμματα του Λιβάνου | Τρομοκρατικές οργανώσεις | Αντισιωνισμός | Εμφύλιος Πόλεμος του Λιβάνου | Ισλαμικός φονταμενταλισμός


Ημερομηνια: 15.03.2021 09:21:16 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.