Χαροκόπειο ΠανεπιστήμιοΧαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ίδρυση1929
ΠρύτανηςΜαρία Νικολαΐδη
ΑντιπρυτάνειςΔημοσθένης Παναγιωτάκος
Αικατερίνη Κ. Λαζαρίδη
Κωνσταντίνος Αμπελιώτης
Φοιτητές1150
ΤοποθεσίαΚαλλιθέα
ΈδραΚαλλιθέα, Αττική
Ιστοσελίδαhua.gr

Tο Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο είναι ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με έδρα την Αθήνα. Βρίσκεται στην περιοχή της Καλλιθέας και ιδρύθηκε το 1990 μετά την κατάργηση της Χαροκοπείου Σχολής Οικιακής Οικονομίας, η οποία λειτουργούσε από το 1929. Σήμερα ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου έχει διευρυνθεί σημαντικά με επέκταση και σε άλλα επιστημονικά αντικείμενα.[1][2]

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Το Πανεπιστήμιο φέρει το όνομα του εθνικού ευεργέτη Παναγή Χαροκόπου (1835-1911), ο οποίος μερίμνησε για την ίδρυση και χρηματοδότηση Σχολής για την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού στην Οικιακή Οικονομία. Για το σκοπό αυτό αγόρασε το 1906 οικόπεδο 20.000 τ.μ. στην Καλλιθέα, επί του οποίου ανηγέρθη (1915-1920) εκπαιδευτήριο με τη φροντίδα του αδελφού του Σπυρίδωνα Χαροκόπου. Το 1959 προσετέθη σ' αυτό το κτίριο μια νέα πτέρυγα.

Στο ανωτέρω κτιριακό συγκρότημα στεγάσθηκε το 1929 η Χαροκόπειος Ανωτάτη Σχολή, η οποία έπαυσε να λειτουργεί το 1990 με την ίδρυση του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Ο σχεδιασμός και η όλη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στηρίχτηκε σε διεθνή πρότυπα και σε επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με εντολή του υπουργείου Παιδείας.

To 1994, στο τμήμα Οικιακής Οικονομίας, το οποίο το 1999 μετονομάσθηκε σε Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και το 2020 σε Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο, προστίθεται το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής ενώ το Τμήμα Γεωγραφίας ιδρύεται το 2000. Το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, από το 2007, είναι η τελευταία προσθήκη στο πανεπιστήμιο.

Σήμερα

Στο Χαροκόπειο φοιτούν σήμερα περίπου 1150 ενεργοί φοιτητές, γεγονός που καθιστά το πανεπιστήμιο το δεύτερο μικρότερο στη χώρα. Η υλικοτεχνική υποδομή του, η οποία διατίθεται για τη λειτουργία τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, βρίσκεται σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Ειδικότερα, η κτιριακή υποδομή του πανεπιστημίου ανακαινίστηκε πλήρως τα έτη 1993-1994 και συμπληρώθηκε με την ανέγερση ενός νέου κτιρίου κατά τη διετία 1999-2000.[3]

Ακαδημαϊκά τμήματα


Το πανεπιστήμιο αποτελείται από τρεις Σχολές και τέσσερα Τμήματα.[4]

Σχολές Τμήματα
Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών
 • Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης (πρώην Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας)[5] (1993)
 • Τμήμα Γεωγραφίας[6] (2000)
Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής
 • Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής[7] (1994)
Σχολή Ψηφιακής Τεχνολογίας
 • Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής[8] (2007)

Σε κάθε τμήμα λειτουργούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).

Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση


Το 2016 το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αξιολογήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και έλαβε συνολικά Θετική αξιολόγηση.[1]

Έρευνα


Το Χαροκόπειο, μέσω του Τμήματος Γεωγραφίας συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκού Χωροταξικού Σχεδιασμού (European Spatial Development Planning Network) μαζί με άλλα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.[9]

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την αξιολόγηση και κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων, το Χαροκόπειο καταλαμβάνει τη όσον αφορά το Δείκτη Απήχησης των δημοσιεύσεών του, ο οποίος βρίσκεται υψηλότερα και από το παγκόσμιο μέσο όρο.[10]

Πρόεδρος του Συμβουλίου του Χαροκοπείου ήταν ο Ιωάννης Τσιτσικλής, καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT).[11]

Βιβλιοθήκη


Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1991 παράλληλα με την δημιουργία του Ιδρύματος και λειτουργεί ως αυτοτελής υπηρεσία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2000 λειτουργούσε στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, ενώ από τον Νοέμβριο του 2000 λειτουργεί στον 2ο όροφο της νέας πτέρυγας Ευανθία Πετρούτση - Χαροκόπου. Απευθύνεται σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (διδακτικό προσωπικό, σπουδαστές κ.λπ.) και στους υπόλοιπους ερευνητές που δεν ανήκουν στο πανεπιστήμιο.

Οι συλλογές της βιβλιοθήκης καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο όπως η Διατροφή, η Οικονομία, η Οικολογία, το Περιβάλλον, η Γεωγραφία, η Βιολογία κ.ά. Αποτελείται από περίπου 22.000 βιβλία, συλλογή περιοδικών, προπτυχιακές/μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές των φοιτητών του Πανεπιστημίου, διδακτικές σημειώσεις καθηγητών για τα εκπαιδευτικά μαθήματα, πληροφοριακό υλικό, οπτικοακουστικό υλικό και πολυμέσα.

Δείτε Επίσης


Παραπομπές


 1. 1,0 1,1 «Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο - Έκθεση Εξωτερικής Ιδρυματικής Αξιολόγησης» (PDF) (στα Αγγλικά). www.adip.gr. 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2019.  "Under the present financial and regulatory constraints, the Institution appears to be well managed and provides appropriate services to the students and the community it serves. HU has created a warm, positive environment for students, faculty and staff, contributing to the institutional success."
 2. «Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου» (PDF). modip.hua.gr. 2016. 
 3. «Χώροι και Εγκαταστάσεις - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο» . www.hua.gr. 
 4. «Σχολές και Τμήματα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου» . www.hua.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2018. 
 5. «Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2019. 
 6. «Τμήμα Γεωγραφίας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2019. 
 7. «Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2019. 
 8. «Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2019. 
 9. «Δίκτυο Ευρωπαϊκού Χωροταξικού Σχεδιασμού» . esdp-network.net. 
 10. «Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Πανεπιστημίων (2006-2010)» . www.ekt.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2013. 
 11. «Συγκρότηση του Συμβουλίου Ιδρύματος» . ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Αθήνα | Δήμος Καλλιθέας | Πανεπιστήμια στην Ελλάδα


Ημερομηνια: 16.03.2021 12:10:32 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.