Χάρολντ ΟυίλσονΧάρολντ Ουίλσον
Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
Περίοδος
4 Μαρτίου 1974 – 5 Απριλίου 1976
ΜονάρχηςΕλισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου
ΠροκάτοχοςΈντουαρντ Χιθ
ΔιάδοχοςΤζέιμς Κάλαχαν
Περίοδος
16 Οκτωβρίου 1964 – 19 Ιουνίου 1970
ΜονάρχηςΕλισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου
ΠροκάτοχοςΆλεκ Ντάγκλας Χιουμ
ΔιάδοχοςΈντουαρντ Χιθ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση11 Μαρτίου 1916, Χάντερσφιλντ, Ηνωμένο Βασίλειο
Θάνατος24 Μαΐου 1995 (79 ετών), Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΕθνικότηταΆγγλος
ΥπηκοότηταΒρετανική
Πολιτικό κόμμαΕργατικό Κόμμα (Ηνωμένο Βασίλειο)
ΕπάγγελμαΑκαδημαϊκός
Υπογραφή
 Σχετικά πολυμέσα

O Τζέιμς Χάρολντ Ουίλσον, βαρόνος Ουίλσον του Ριβώ (James Harold Wilson, Baron Wilson of Rievaulx, 11 Μαρτίου 191624 Μαΐου 1995) ήταν Βρετανός πολιτικός και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, από το 1963 μέχρι το 1976. Ακόμη, κατείχε τους τίτλους του Ιππότη της Περικνημίδας και του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ διετέλεσε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, μέλος της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας και μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου του 1964, οι Συντηρητικοί, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία, ηττήθηκαν και πρωθυπουργός εξελέγη ο Χάρολντ Ουίλσον. Η πλειοψηφία, όμως, των Εργατικών έναντι της συμμαχίας Συντηρητικών-Φιλελεύθερων περιορίστηκε σε τέσσερις έδρες. Ωστόσο, οι Εργατικοί συνέχισαν να διεκδικούν και να κατέχουν την εξουσία μέχρι την επόμενη δεκαετία, με κάποια διαλείμματα συντηρητικής διακυβέρνησης. Ο Ουίλσον διετέλεσε πρωθυπουργός για οκτώ χρόνια, από το 1964 έως το 1970 και από το 1974 μέχρι το 1976. Παραιτήθηκε από την ηγεσία των Εργατικών το 1975 και τον διαδέχθηκε ο Τζέιμς Κάλαχαν. Η οριστική ήττα των Εργατικών επήλθε το 1979, από τη Μάργκαρετ Θάτσερ.[1].

Κατάλογος πολιτικών αξιωμάτων


|*Η σκιώδης κυβέρνηση είναι μία επίσημη πειραματική κυβέρνηση που σχηματίζει η αντιπολίτευση σε περίπτωση πτώσης της εκάστοτε κανονικής κυβέρνησης.

Παραπομπές


  1. Ο Ουίλσον πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ιστορικό Λεύκωμα 1964, σελ. 98, Καθημερινή (1997)

Κατηγορίες: Βρετανοί πρωθυπουργοί | Τάγμα της Περικνημίδας


Ημερομηνια: 15.03.2021 09:28:07 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.