Χάρης ο ΑθηναίοςΧάρης ο Αθηναίος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Αθήνα
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔάμαλις
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος
Πόλεμοι/μάχεςΜάχη της Χαιρώνειας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαστρατηγός

Ο Χάρης ο Αθηναίος ήταν στρατηγός κατά τον 4ο αι. π.Χ. και για πολλά χρόνια βασικός διοικητής των αθηναϊκών δυνάμεων.

Βιογραφία


Διακρίθηκε το 367 π.Χ. όταν οι Αθηναίοι τον απέστειλαν να βοηθήσει τους Φλειασίους, οι οποίοι δέχονταν σφοδρή επίθεση από τους Αργείους και τους Σικυωνίους.[1] Το 338 π.Χ. ο Χάρης ήταν ένας από τους διοικητές των αθηναϊκών δυνάμεων στη μάχη της Χαιρώνειας. Κατά τα λοιπά, θεωρείται μοναδική περίπτωση αποτυχημένου και μισητού στρατηγού: έχασε όλες τις μάχες στις οποίες συμμετείχε (με πιο γνωστή αποτυχία την ήττα του από τον Φίλιππο το 349 π.Χ. κατά την πολιορκία της Ολύνθου, την οποία δεν κατόρθωσε να σώσει), ενώ ήταν και σκληρός, άδικος με τους υφισταμένους του και διαφθορέας συνειδήσεων.

Παραπομπές


Πηγή

Κατηγορίες: Αρχαίοι Αθηναίοι | Αρχαίοι Έλληνες στρατηγοί


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:24:50 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.