Φοινικικό αλφάβητοΦοινικικό αλφάβητο
ΕίδοςΑμπτζάντ
ΓλώσσεςΦοινικική
Χρονική περίοδοςΆρχισε το 1050 π.Χ., και σταδιακά χάθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου καθώς εξελίχθηκαν μορφές που την αντικατέστησαν
ΠροέλευσηΑιγυπτιακά ιερογλυφικά
Παράγωγα συστήματα γραφήςΠαλαιοεβραϊκό αλφάβητο
Αραμαϊκό αλφάβητο
Ελληνικό αλφάβητο
Λιβυκο-Βερβερικό
Παλαιοϊσπανικά αλφάβητα (;)
Παρεμφερή συστήματαΣαουδαραβικό αλφάβητο
ISO 15924Phnx, 115
ΚατεύθυνσηΔεξιά προς αριστερά
Ψευδώνυμο UnicodePhoenician
Εύρος τιμών UnicodeU+10900–U+1091F

Το φοινικικό αλφάβητο είναι συμφωνογραφικό αλφάβητο με 22 γράμματα, που χρησιμοποιείτο στον Λίβανο, την Παλαιστίνη και τη Συρία από τον 11ο μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. στα γραπτά κείμενα της Φοινικικής, Αραμαϊκής, Εβραϊκής και άλλων σημιτικών γλωσσών.

Τα γράμματα του φοινικικού αλφαβήτου είναι απλοποίηση των αντίστοιχων γραμμάτων του πρωτοσημιτικού αλφάβητου, ενώ το παλαιότερο γραπτό δείγμα που έχει βρεθεί είναι μια επιγραφή στη σαρκοφάγο του βασιλιά Αχιράμ της Βύβλου, στον σημερινό Λίβανο, το 1000 π.Χ..

Σ'αυτό βασίστηκαν το αραμαϊκό, το εβραϊκό και το ελληνικό αλφάβητο. Στο αραμαϊκό αλφάβητο πιθανόν βασίστηκαν με τη σειρά τους τα αλφάβητα της ινδικής οικογένειας, καθώς και το αραβικό αλφάβητο. Aπό το ελληνικό αλφάβητο προέρχονται το λατινικό και το κυριλλικό αλφάβητο.

Πίνακας περιεχομένων

Ονομασίες γραμμάτων


Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα γράμματα του φοινικικού αλφαβήτου, οι ονομασίες τους και οι έννοιες που αντιπροσωπεύουν καθώς και η αντιστοιχία με το εβραϊκό και ελληνικό αλφάβητο[1]. Η αποκρυπτογράφηση του αλφάβητου έγινε τον 18ο αιώνα από τον Ζαν-Ζακ Μπαρτελεμύ.[2][3]

Φοινικικό Όνομα Σημασία Προφορά αντίστοιχο
εβραϊκό
γράμμα
αντίστοιχο
ελληνικό
γράμμα
Άλεφ βόδι ʕ א Αα
Μπετ σπίτι b β ב Ββ
Γκίμελ καμήλα g γ ג Γγ
Ντάλετ πόρτα d δ ד Δδ
Χε παράθυρο h ה Εε
Βάου

Υαου

άγκιστρο, γάντζος

καρφί

w ϝ ו Ϝϝ Υυ
Ζαΐν όπλο

δρεπάνι

z ז Ζζ
Χετ φράχτης, τοίχος ħ ח Ηη
Τετ καλάθι (;) ט Θθ
Γιοντ χέρι j ϳ י Ιι
Καφ παλάμη k κ כ Κκ
Λάμεντ ρόπαλο

βουκέντρα

l λ ל Λλ
Μεμ νερό m μ מ Μμ
Νουν ερπετό, φίδι n ν נ Νν
Σαμέχ υποστήριγμα s ס Ξξ Χχ
Αγίν μάτι ʕ ע Οο
Πε στόμα p π פ Ππ
Τσάντε πλευρό ανθρώπου (;) צ Ϻϻ
Κoφ κόμπος q ק Ϙϙ
Ρες κεφάλι r ρ ר Ρρ
Σιν δόντι ʃ ש Σσς
Ταβ

Τάου

σημάδι t τ ת Ττ

Παράγωγα αλφάβητα


Παραπομπές


  1. Berthold Louis Ullman (1963), Ancient Writing and Its Influence, University of Toronto Press, 1980, ISBN 0-802-06435-3, σ. 15. Ανακτήθηκε από Google Books , 5/9/2013.
  2. Thomasson, Fredrik (2013). «The Life of J. D. Åkerblad: Egyptian Decipherment and Orientalism» . Brill. σελ. 95. 
  3. Lehmann, Reinhard G. (2013). "Wilhelm Gesenius and the Rise of Phoenician Philology Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine." (PDF). Beihefte zur Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft (Berlin / Boston: De Gruyter) 427: 209–266.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Phönizische Schrift της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Αλφάβητο | Φοίνικες


Ημερομηνια: 16.03.2021 01:34:09 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.