ΦιλόμηλοςΦιλόμηλος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος354 π.Χ.[1]
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΦωκείς
Λέδων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΑδέλφιαΟνόμαρχος
Phayllus[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαστρατηγός

Ο Φιλόμηλος ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός των Φωκέων. Έγινε γνωστός κυρίως για τη συμμετοχή του στον τρίτο Ιερό Πόλεμο.

Βιογραφία


Ο Φιλόμηλος ήταν γιος του Θεότιμου και αδελφός του, επίσης στρατηγού των Φωκέων, Ονόμαρχου. Το 356 π.Χ., με αφορμή την απαγωγή μιας κόρης πλούσιας οικογένειας της Βοιωτίας, το συμβούλιο της δελφικής αμφικτιονίας, απείλησε τους Φωκείς με πόλεμο. Τότε εκείνοι, με επικεφαλής τον Φιλόμηλο και τον Ονόμαρχο επιτέθηκαν πρώτοι, καταλαμβάνοντας τους Δελφούς.[3] Μετά την κατάληψη των Δελφών, ο Φιλόμηλος χρησιμοποίησε μέρος από τους θησαυρούς του μαντείου αλλά και τις αφιερώσεις προς τον ναό του Απόλλωνα, ενισχύοντας έτσι το στρατό του με χιλιάδες μισθοφόρους και συνεχίζοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αθήνας, της Σπάρτης και του Κορίνθου.[4]

Κατά την άνοιξη του 354 π.Χ., οι δυνάμεις του Φιλόμηλου φάνηκαν να επικρατούν των Λοκρών και των Θεσσαλών, όμως η επέμβαση της Θήβας ανέτρεψε τις ισορροπίες.[3] Το ίδιο έτος, ο στρατός του νικήθηκε σε μάχη κοντά στην Τιθορέα και ο ίδιος, για να μην πέσει αιχμάλωτος στα χέρια των εχθρών του, προτίμησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τον Παρνασσό.[3][4] Μετά το θάνατό του, την ηγεσία των Φωκέων ανέλαβε ο αδελφός του, Ονόμαρχος.

Παραπομπές


  1. «Philomelus» (Ρωσικά)
  2. «Phayllus» (Ρωσικά)
  3. 3,0 3,1 3,2 «Ο Γ ' Ιερός πόλεμος» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2015. 
  4. 4,0 4,1 Γιάννης Λάμψας, Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου, τ. Δ’, Αθήνα, εκδόσεις Δομή, 1984, 784.Κατηγορίες: Αρχαίοι Έλληνες στρατηγοί | Αρχαία Φωκίδα


Ημερομηνια: 28.03.2021 08:13:34 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.