Φίλιππος Γ΄ της ΜακεδονίαςΦίλιππος Γ' ο Μακεδών
Περίοδος323 - 317 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑλέξανδρος Γ' ο Μακεδών
ΔιάδοχοςΑλέξανδρος Δ' ο Μακεδών
Γέννηση359 π.Χ.
Πέλλα
Θάνατος317 π.Χ.
Πέλλα
ΣύζυγοςΑνταία Ευρυδίκη της Μακεδονίας
ΟίκοςΔυναστεία των Αργεαδών
ΠατέραςΦίλιππος Β΄ της Μακεδονίας
ΜητέραΦίλινα
ΘρησκείαΑρχαία ελληνική θρησκεία
ΕθνικότηταΈλληνας
 Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος Γ΄ ο Αρριδαίος (359 π.Χ. - 25 Δεκεμβρίου 317 π.Χ.) από την Δυναστεία των Αργεαδών, ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας (323 - 317), διάδοχος του ετεροθαλούς αδελφού του Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου.

Βιογραφία


Ήταν γιος του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας και της 2ης συζύγου του Φιλίνας από τη Λάρισα. Ο Φίλιππος Β΄ νυμφεύτηκε σε 5ο γάμο την Ολυμπιάδα και απέκτησε τον Αλέξανδρο Γ΄.

Ο Φίλιππος Γ΄ ήταν πνευματικά ασταθής από την παιδική του ηλικία, πιθανώς από υπαιτιότητα της Ολυμπιάδα, η οποία ήθελε να δει στο θρόνο τον γιο της Αλέξανδρο Γ΄. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Γ΄ ανακηρύχτηκε βασιλιάς από τον Μακεδονικό στρατό με την ονομασία Φίλιππος ο Γ΄ της Μακεδονίας. Στην ουσία ήταν μια μαριονέτα στα χέρια του Περδίκκα, που ουσιαστικά κυβερνούσε. Λίγο αργότερα ο Φίλιππος Γ΄ νυμφεύτηκε την Ανταία Ευρυδίκη, κόρη της Κυνάνης. Ύστερα από τη δολοφονία του Περδίκκα στην Αίγυπτο, ο Πείθων ανέλαβε την φύλαξη του Φίλιππου Γ΄ Αρριδαίου. Ο Φίλιππος Γ΄ και η γυναίκα του Ανταία Ευρυδίκη επέστρεψαν στη Μακεδονία κάτω από τη φύλαξη του Αντίπατρου. Ο Αντίπατρος πέθανε το 319 π.Χ. και η φύλαξη του Αρριδαίου πέρασε στον Πολυπέρχοντα, αλλά η Ανταία Ευρυδίκη, θορυβημένη από τον ερχομό της Ολυμπιάδας στη Μακεδονία, αναζήτησε τη βοήθεια τού Κασσάνδρου, γιού τού Περδίκκα. Κατά τη διάρκεια μίας προσπάθειας να αποκρούσουν τις δυνάμεις της Ολυμπιάδας και του συμμάχου της Αιακίδη βασιλιά της Ηπείρου (εξαδέλφου της), οι στρατιώτες τού Αρριδαίου αυτομόλησαν στην Ολυμπιάδα, η οποία διέταξε το θάνατο του Αρριδαίου και της γυναίκας του Ανταίας Ευρυδίκης. Είχε βασιλέψει μόλις 6 χρόνια. Αργότερα ο Κάσσανδρος μετέφερε τα οστά του Αρριδαίου και της γυναίκας του στις Αιγές.

ΠαραπομπέςΔείτε επίσηςΚατηγορίες: Δυναστεία των Αργεαδών


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:24:11 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.