ΦίλιναΦίλιννα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Λάρισα ή Θεσσαλία[1]
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιήτρια
Αξιοσημείωτο έργοPhilinna Papyrus
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦίλιππος Β΄ της Μακεδονίας
ΤέκναΦίλιππος Γ΄ της Μακεδονίας[2]

Η Φίλινα, χορεύτρια από τη Λάρισα, ήταν η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας και μητέρα τού Φίλιππου Γ΄ του επονομαζόμενου Αρριδαίου, ετεροθαλούς αδελφού τού Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου.

Βιογραφία


Η Φίλινα παντρεύτηκε τον βασιλιά Φίλιππο Β΄, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Φίλιππο Γ΄ Αρριδαίο το 359 π.Χ. Όταν η Ολυμπιάδα (5η σύζυγος τού Φιλίππου Β΄), η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπήκε στην Μακεδονική αυλή, βρήκε δύο τέκνα τού Φιλίππου Β΄: τη θυγατέρα της Αυδάτης (1ης συζύγου τού Φιλίππου Β΄) Κυνάνη και τη Φίλινα (2η σύζυγο τού Φιλίππου β΄) με τον γιο της Αρριδαίο. Το σίγουρο ήταν, ότι η Ολυμπιάδα μισούσε τόσο τη Φίλινα, όσο και τον γιο της Φίλιππο Γ΄ Αρριδαίο, γιατί ήθελε να δει στον θρόνο τον δικό της γιο, Αλέξανδρο.

Για τη ζωή της Φίλινας δεν γνωρίζουμε ιδιαίτερα πολλά πράγματα.

Παραπομπές

Κατηγορίες: Αρχαίοι Λαρισαίοι | Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Μακεδονίας


Ημερομηνια: 28.03.2021 03:25:00 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.