Κόιντος Φάβιος Μάξιμος ο Μελλητής


(Ανακατεύθυνση από Φάβιος_Μάξιμος)


Φάβιος Μάξιμος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Quintus Fabius Maximus Verrucosus (Λατινικά)
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Ρώμη
Θάνατος203 π.Χ.
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
ρωμαϊος στρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναQuintus Fabius Maximus
ΓονείςQuintus Fabius Maximus
ΟικογένειαFabii Maximi
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚήνσορας
ρωμαίος δικτάτωρ
Ρωμαίος συγκλητικός (neznámá hodnota)[1]
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη (233 π.Χ.)[1]
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Κόιντος Φάβιος Μάξιμος Κουνκτάτωρ, λατιν. Cuintus Fabius Maximus Cunctator 260 π.Χ.- 203 π.Χ. ήταν Ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός. Διετέλεσε πέντε φορές ύπατος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, ενώ κατά τον Β΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο ανέλαβε ενισχυμένες εξουσίες με τον διορισμό του ως δικτάτορα.

O Κόιντος Φάβιος Μάξιμος γεννήθηκε περίπου το 260 π.Χ. και καταγόταν από την ονομαστή οικογένεια των Φαβίων. Ο Φάβιος απέκτησε το όνομα Κουνκτάτωρ (cunctator) ,που στα λατινικά σημαίνει αυτός που αργεί, που αναβάλλει στο μέλλον (στα αρχ. ελληνικά "μελλητής") λόγω της υπομονετικής και προσεκτικής τακτικής που εφάρμοσε στον πόλεμο απέναντι στον Αννίβα. Συγκεκριμένα όταν ο Αννίβας έφτασε στην ιταλική χερσόνησο και άλλες πόλεις τις λεηλατούσε, ενώ άλλες τις έπαιρνε με το μέρος του, χωρίς καν να δίνει μάχη, στη Ρώμη επικρατούσαν βιαστικές και απρόσεκτες απόψεις, όπως αυτή του ύπατου Γάιου Φλαμίνιου Νέποτα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της μετωπικής σύγκρουσης με τον Αννίβα. Ο Φλαμίνιος δεν άκουσε την πρόταση του Φάβιου, ο οποίος πρότεινε να περιμένουν, ώστε η έλλειψη εφοδίων να φθείρει τον Καρχηδονικό στρατό. Τότε ο Φλαμίνιος συγκέντρωσε νέες λεγεώνες και προέλασε βόρεια για να αναχαιτίσει τον Καρχηδόνιο στρατηγό. Ωστόσο έπεσε σε ενέδρα στη λίμνη Τρασιμένη. Στη μάχη που ακολούθησε, ο στρατός του καταστράφηκε ολοσχερώς και ο ίδιος έχασε τη ζωή του. Οι υποστηρικτές του στη Σύγκλητο έχασαν σταδιακά τη δύναμή τους από φιλοαριστοκρατικές φατρίες, ενώ στην πόλη εξαπλωνόταν ο φόβος για πολιορκία από τον Αννίβα. Η κρίσιμη κατάσταση που επικρατούσε εντός των ρωμαίικων τειχών, ωρίμασε την ιδέα ότι η Ρώμη χρειάζονταν απόλυτη εξουσία. Έτσι ως Ρωμαίος δικτάτορας ορίζεται ο Κόιντος Φάβιος Μάξιμος το 221 π.Χ.

Παραπομπές

Κατηγορίες: Ρωμαίοι δικτάτορες | Ρωμαίοι πολιτικοί | Στρατιωτικοί της Αρχαίας Ρώμης


Ημερομηνια: 28.03.2021 04:12:01 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.