Υπάτιο όροςΥπάτιο όρος
ΧώρεςΕλλάδα

Το Υπάτιο όρος (ή Ύπατο) είναι βουνό της Βοιωτίας, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού, ανατολικά της Θήβας. Είναι σχετικά χαμηλό βουνό με μέγιστο υψόμετρο 730 μέτρων. Στα ανατολικά συνδέεται με το Μεσσάπιο όρος, ενώ στις υπόλοιπες κατευθύνσεις περιβάλλεται από τον κάμπο της Θήβας. Λίγο βορειότερα του σχηματίζεται η λίμνη Υλίκη. Στις πλαγιές του βρίσκεται το χωριό Ύπατο και η Μονή Σαγματά. Σύμφωνα με τον Παυσανία εκεί ήταν χτισμένος ο ναός αφιερωμένος στον Ύπατο Δία[1]. Στην θέση του είναι χτισμένη σήμερα η μονή Σαγματά[2] . Στο βουνό αυτό βρισκόταν επίσης η αρχαία πόλη Γλίσαντας, που αναφέρεται και από τον Όμηρο στον κατάλογο των Νεών.

Παραπομπές


  1. Παυσανία Ελλάδος περιήγησις/Βοιωτικά ὑπὲρ δὲ Γλίσαντός ἐστιν ὄρος Ὕπατος καλούμενον, ἐπὶ δὲ αὐτῷ Διὸς Ὑπάτου ναὸς καὶ ἄγαλμα
  2. «Μητρόπολη, Θηβών και Λεβαδείας, η μονή Σαγματά» . Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2010. 

Κατηγορίες: Βουνά της Βοιωτίας


Ημερομηνια: 27.03.2021 08:29:17 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.