ΥγρασίαΗ υγρασία είναι η παρουσία ενός υγρού, κυρίως νερού, συχνά σε ίχνη. Λέγεται και ποσοστό υγρασίας (%). Μικρές ποσότητες νερού μπορούν να βρεθούν, παραδείγματος χάριν, στην (υγρασία της ατμόσφαιρας) του αέρα, στις τροφές και σε ατμούς σε εμπορικά προϊόντα. Λανθασμένα υγρασία επίσης αναφέρεται στην ποσότητα των υδρατμών που είναι παρούσα στον αέρα, αυτό ονομάζεται σχετική υγρασία του αέρα (RH, relative humidity).

Έλεγχος υγρασίας σε προϊόντα


Ο έλεγχος της υγρασίας σε προϊόντα μπορεί να είναι ζωτικό τμήμα της διεργασίας του προϊόντος. Υπάρχει μια σημαντική ποσότητα υγρασίας σε αυτό που φαίνεται να είναι ξηρή ουσία. Από προϊόντα δημητριακών όπως νιφάδες καλαμποκιού μέχρι σκόνες πλυσίματος, η υγρασία μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην τελική ποιότητα του προϊόντος. Υπάρχουν δύο κύριες πλευρές ενδιαφέροντος στον έλεγχο υγρασίας των προϊόντων: να επιτρέπεται πολλή ή λίγη υγρασία. Παραδείγματος χάριν, η προσθήκη κάποιου νερού σε δημητριακά νιφάδων καλαμποκιού, που πουλιούνται με το βάρος, μειώνει το κόστος και αποτρέπει την αίσθηση της υπερβολικής ξηρότητας, αλλά προσθέτοντας πολύ νερό μπορεί να επηρεάσει το κριτσάνισμα των δημητριακών και τη φρεσκάδα, επειδή η περιεκτικότητα σε νερό συνεισφέρει στην βακτηριακή ανάπτυξη. Η περιεκτικότητα σε νερό κάποιων τροφίμων χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του αριθμού των θερμίδων.

Η υγρασία έχει διαφορετικές συνέπειες σε διαφορετικά προϊόντα, επηρεάζοντας την τελική ποιότητα του προϊόντος. Συσσωματώματα ξύλου, για παράδειγμα, κατασκευάζονται παίρνοντας υπολείμματα ξύλου και αλέθοντας τα ώστε να δημιουργηθούν συμπαγείς σβόλοι, που πουλιούνται ως καύσιμο. Χρειάζεται να έχουν μια σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό για αποτελεσματική καύση. Όση περισσότερη υγρασία επιτρέπεται στο σβόλο, τόσος περισσότερος καπνός θα απελευθερωθεί κατά την καύση του.

Η ανάγκη μέτρησης της περιεκτικότητας σε νερό των προϊόντων έχει δημιουργήσει ένα νέο πεδίο της επιστήμης την υδρομετρία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετρήσετε την υγρασία στα προϊόντα, όπως οι διάφορες μετρήσεις κυμάτων (φωτός και ήχου), ηλεκτρομαγνητικά πεδία, μέθοδοι χωρητικότητας και οι πιο παραδοσιακές τεχνικές ζύγισης και ξήρανσης.

Δείτε επίσης


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Υδρολογία


Ημερομηνια: 27.03.2021 11:31:58 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.