Τροπικός του ΚαρκίνουΟ Τροπικός του Καρκίνου (ή βόρειος τροπικός) είναι ένας από τους πέντε βασικούς νοητούς κύκλους γεωγραφικού πλάτους στη χαρτογράφηση της Γης. Βρίσκεται παράλληλος με τον ισημερινό της Γης σε απόσταση 23° 26′ 22″ βόρεια (όση είναι η κλίση του άξονα περιστροφής της γης γυρω από τον εαυτό της ως προς το επίπεδο περιστροφής της γυρω από τον ήλιο), ενώ ορίζεται ως ο κύκλος με το βορειότερο γεωγραφικό πλάτος στο οποίο μπορεί να βρεθεί ο Ήλιος στο ζενίθ το μεσημέρι κατά το θερινό ηλιοστάσιο του Ιουνίου (22 ή 23 Ιουνίου). Κατά το θερινό ηλιοστάσιο έχει τη μέγιστη δυνατή έκθεση προς τον Ήλιο.

Ονομασία


Το όνομα που δόθηκε σε αυτό το νοητό κύκλο προέρχεται από τη θέση του Ήλιου κατά το θερινό ηλιοστάσιο στον αστερισμό του Καρκίνου, την περίοδο ονομασίας του. Σήμερα, με τη σταδιακή μετάπτωση του άξονα της Γης, ο Ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου κατά το θερινό ηλιοστάσιο, έχοντας περάσει και από τον αστερισμό των Διδύμων νωρίτερα. Η ονομασία όμως παραμένει ως Τροπικός του Καρκίνου για ιστορικούς αλλά και βασικούς χαρτογραφικούς λόγους.

Γεωγραφία


Ο αντίστοιχος νοητός κύκλος του Τροπικού του Καρκίνου στο νότιο ημισφαίριο είναι ο Τροπικός του Αιγόκερω. Ο Τροπικός του Καρκίνου διαχωρίζει τα γεωγραφικά πλάτη ως εξής: τα βορειότερα πλάτη ανήκουν στη βόρεια εύκρατη ζώνη, ενώ τα νοτιότερα πλάτη ως και τον Τροπικό του Αιγόκερω, περιλαμβάνοντας δηλαδή τις ζώνες ανάμεσα στους τροπικούς και τον ισημερινό, ανήκουν στη ζώνη των τροπικών.

Ξεκινώντας από τον πρώτο μεσημβρινό (Μεσημβρινός του Γκρίνουιτς) και με κατεύθυνση ανατολικά, παρακάτω παρουσιάζονται χώρες και περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο Τροπικός του Καρκίνου:

Γεωγραφικές συντεταγμένες Χώρα, περιοχή ή θάλασσα Σχόλια
 Αλγερία
 Νίγηρας
 Λιβύη Η θέση του τροπικού διέρχεται μερικές φορές και από το βορειότερο σημείο του Τσαντ στη θέση
 Αίγυπτος
Ερυθρά θάλασσα
 Σαουδική Αραβία
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνήθως μόνο από το εμιράτο του Αμπού Ντάμπι
 Ομάν
Ινδικός ωκεανός Αραβική θάλασσα
 Ινδία πολιτείες Γκουτζαράτ, Ραζαστάν, Μάντια Πραντές, Τσατισγκράρ, Ζαρκάντ και Δυτική Βεγγάλη
 Μπανγκλαντές περιοχές Κούλνα, Ντάκα και Τσιτανγκόνγκ
 Ινδία πολιτεία Τριπούρα
 Μπανγκλαντές περιοχή Τσιτανγκόνγκ
 Ινδία πολιτεία Μιζοράμ
 Μιανμάρ (Βιρμανία)
 Κίνα επαρχίες Γιουνάν, Γουανξί και Γουανγκντόνγκ
Στενό της Ταιβάν
Πρότυπο:ROC-TW
Ειρηνικός ωκεανός διέλευση νότια από τη νήσο Νέκερ της πολιτείας της Χαβάη των ΗΠΑ  ΗΠΑ
 Μεξικό πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ
Κόλπος της Καλιφόρνια
 Μεξικό πολιτείες Σιναλόα, Ντουράνγκο, Ζακατέκας, Σαν Λουίς Ποτοσί, Νουέβο Λεόν και Ταμαουλίπας
Κόλπος του Μεξικού
Ατλαντικός ωκεανός διέλευση από τα στενά της Φλόριντα και τον πορθμό Νίκολας
 Μπαχάμες νησιά Εξούμα και Λονγκ Άιλαντ
Ατλαντικός ωκεανός
Δυτική Σαχάρα
 Μαυριτανία
 Μάλι
 Αλγερία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tropic of Cancer της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Χαρτογραφία | Τροπικοί


Ημερομηνια: 16.03.2021 12:48:59 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.