Τραπέζι
Το τραπέζι είναι έπιπλο αποτελούμενο από μία οριζόντια επιφάνεια και τη βάση της. Πολλές φορές χρησιμοποιείται για να κρατήσει αντικείμενα ή φαγητό σε ένα βολικό και λειτουργικό ύψος, καθώς οι άνθρωποι κάθονται γύρω από αυτό. Το βασικό είδος τραπεζιού είναι τυπικά συνδυασμένο με καρέκλες. Ένα τραπέζι που είναι ειδικά σχεδιασμένο για γραφική εργασία συνήθως ονομάζεται γραφείο.

Πίνακας περιεχομένων

Ετυμολογία


Σχήμα, ύψος και λειτουργία


Τραπέζια υπάρχουν σε ποικιλία σχημάτων, υλικού, προέλευσης, στυλ και χρήσης. Όλα τα τραπέζια σχηματίζονται από μία επίπεδη επιφάνεια και μία βάση που μπορεί να αποτελείται από ένα ή περισσότερα πόδια. Η επιφάνεια μπορεί να έχει σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα, αν και τρίγωνα, τετράγωνα, στρογγυλά και οβάλ επιφάνειες είναι οι πιο συνηθισμένες. Ένα τραπέζι μπορεί να αιωρείται ή να έχει φτιαχτεί για να στηρίζεται με βίδες στον τοίχο. Μπορεί να έχει περισσότερα ή λιγότερα από τέσσερα πόδια· τα μακριά τραπέζια πολλές φορές έχουν επιπλέον πόδια για στήριξη, ενώ τα παραδοσιακά τραπέζια "του καφέ" έχουν τρία πόδια. Μερικά τραπέζια έχουν επιφάνειες για κάθισμα.

Τύποι τραπεζιών


Χρήσεις


Ένα τραπέζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά για αντικείμενα όπως τροφές, για βιβλία (ειδικά όσα δεν μπορεί κάποιος εύκολα να κρατήσει στο χέρι), γραφή, και οτιδήποτε μπορεί να απαιτεί την χρήση πολλών αντικειμένων ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων πολλών χόμπι. Τα τραπέζια χρησιμοποιούνται συχνά για να αφεθούν μικρά πράγματα όπως μολύβια μέχρι να ξαναχρειαστούν. Τα τραπέζια καμιά φορά αντικαθιστούν οποιοδήποτε άλλο είδος επίπλωσης όπως καρέκλες και κρεβάτια, τα οποία απαιτούν λίγο παραπάνω από απλά μια επίπεδη επιφάνεια για να ικανοποιήσουν το σκοπό τους.

Κάποια αντικείμενα μπορεί επίσης να τοποθετηθούν πιο μόνιμα σε ένα τραπέζι, για παράδειγμα μια τηλεόραση, ένας υπολογιστής, αντικείμενα διακόσμησης (όπως βάζα και τραπεζομάντιλα) κτλ. Τραπέζια-μπουφέδες με φαγητό επίσης.

Ιστορία


Τα πρώτα τραπέζια φτιάχτηκαν από Αιγύπτιους και ήταν κάτι ελάχιστα παραπάνω από μεταλλικές ή πέτρινες πλατφόρμες που χρησίμευαν στο να κρατάνε τα αντικείμενα μακριά από το πάτωμα. Δεν χρησιμοποιούνταν για να κάθονται άνθρωποι. Το φαγητό τοποθετούνταν σε μεγάλες πιατέλες. Οι Αιγύπτιοι έκαναν χρήση διαφόρων μικρών τραπεζιών και υπερυψωμένων πλατφορμών.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έκαναν πιο συχνή χρήση του τραπεζιού, κυρίως για γεύματα, αν και τα ελληνικά τραπέζια σπρώχνονταν κάτω από τα κρεβάτια μετά την χρήση. Ήταν βοηθητικά καλοφτιαγμένα έπιπλα, με πόδια από ξύλο, χαλκό ή ορείχαλκο και πολλές φορές διακοσμημένα με λεοντόμορφα και τραγοπόδαρα πέλματα. Συνήθως είχαν τρία πόδια για να εδράζονται σωστά στα ανώμαλα δάπεδα, και οι επιφάνειες τους ήταν στρογγυλά ή παραλληλόγραμμα καπάκια. Τα τραπέζια αυτά ονομάζονταν τράπεζαι και η μορφολογία τους απεικονίζεται σε πολλές αγγειογραφίες. Δεν έχουν διασωθεί, ωστόσο, δείγματα πέρα από τα ορειχάλκινα τμήματα τράπεζας που βρίσκονται στο μουσείο του Παλέρμο της Σικελίας. Οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν ένα έπιπλο που έμοιαζε με το σημερινό κομοδίνο.(κιβωτός ή λάρναξ). Τα τραπέζια φτιάχνονταν από μάρμαρο ή ξύλο και μέταλλο (συνήθως χαλκός ή κράματα ασημιού). Αργότερα, τα μεγαλύτερα τετράγωνα τραπέζια φτιάχτηκαν από ξεχωριστές πλατφόρμες και κολώνες. Οι Ρωμαίοι επίσης εισήγαγαν το μεγάλο ημικυκλικό τραπέζι στην Ιταλία, το mensa lunata.

Η επίπλωση κατά τον Μεσαίωνα δεν είναι τόσο γνωστή όσο αυτή σε προηγούμενες ή μεταγενέστερες περιόδους και οι περισσότερες πηγές δείχνουν τους τύπους που χρησιμοποιούνταν από την αριστοκρατία. Στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τα τραπέζια ήταν φτιαγμένα από μέταλλο ή ξύλο, συνήθως σε τέσσερα πόδια, συχνά συνδεδεμένα με ιμάντες σε σχήμα Χ. Τα τραπέζια για γεύματα ήταν μεγάλα, συνήθως κυκλικά, ή ημικυκλικά. Στην δυτική Ευρώπη, οι εισβολές και οι σκληροί πόλεμοι προκάλεσαν την περισσότερη απ' τη γνώση της κλασσικής εποχής να χαθεί. Σαν αποτέλεσμα της απαίτησης για τη δυνατότητα μεταφοράς ενός τραπεζιού, τα περισσότερα τραπέζια ήταν τετράγωνα απλής κατασκευής, αν και μικρά κυκλικά επανεμφανίστηκαν κατά τον 15ο αιώνα και μετά. Στην γοτθική περίοδο, το σεντούκι έγινε πολύ δημοφιλές και συχνά χρησιμοποιούνταν σαν τραπέζι.

Εκφράσεις


Χαρακτηριστικές ελληνικές δημώδεις (ιδιωματικές) εκφράσεις που έχουν σχέση με το τραπέζι είναι:

1. "Ετοιμάζω τραπέζι", ή "βάνω τραπέζι", ή "στρώνω τραπέζι" που σημαίνει ετοιμάζω να σερβίρω.
2. "Σηκώνω το τραπέζι", που σημαίνει αποκομίζω τα σκεύη από το τραπέζι
3. "Κάμνω τραπέζι" ή "κάνω τραπέζι", που σημαίνει προσκαλώ σε γεύμα. Ομοίως "μου έκανε το τραπέζι" με προσκάλεσε σε γεύμα
4. "Έχω τραπέζι" που σημαίνει έχω προσκαλέσει κάποιον - κάποιους σε γεύμα, αντίθετα "μου ΄χουν τραπέζι" είμαι προσκεκλημένος.
5. "Πρώτο τραπέζι (πίστα)", αναφέρεται σε τραπέζια πρώτης σειράς παρά τη πίστα κέντρων διασκέδασης, όπου κάποια επιπλέον κατανάλωση θεωρείται δεδομένη.
6. "Γαμήλιο τραπέζι", το γεύμα που δίδεται σε προσκεκλημένους μετά το μυστήριο του γάμου.
7. "Εσύ, πάρε το τραπέζι και πάμε!", παλαιότερα χαρακτηριστική αστυνομική εντολή κατά την αυτόφωρη σύλληψη παράνομων χαρτοπαικτών όπου ένας εξ αυτών υποχρεωνόταν πεζή να το μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα, αποτελώντας τότε βασικό πειστήριο του εγκλήματος, η δε δημόσια θέα της μεταφοράς, αν και τις περισσότερες φορές ήταν νυκτερινές ώρες, ήταν απείρου κάλλους!
8. "Κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με κάποιους", με αυτούς, συμμετέχω κι εγώ στη λήψη των αποφάσεων.
9. "Παίρνω τα έπιπλα τηλεόρασης και το τραπέζι και φεύγω.
10. "Ανέβα στο τραπέζι μου κούκλα μου γλυκιά " - παλιό λαϊκό άσμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Table (furniture) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Έπιπλα | Εκφράσεις


Ημερομηνια: 15.03.2021 08:32:15 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.