ΤρίκαλαΑυτό το λήμμα αφορά τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Για για άλλες χρήσεις του όρου, δείτε: Τρίκαλα (αποσαφήνιση).

Τρίκαλα
Άποψη της πόλης από το βυζαντινό κάστρο
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΤρικκαίων
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΔημήτριος Παπαστεργίου
Έκταση73.02 km2
Υψόμετρο115 m
Πληθυσμός61 653
Ταχ. κωδ.421 31, 421 32, 421 00
Τηλ. κωδ.24310
Ιστοσελίδαtrikalacity.gr

Τα Τρίκαλα είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην Απογραφή του 2011 τα Τρίκαλα είχαν πληθυσμό 61.653 κατοίκους, ενώ ο Δήμος Τρικκαίων είχε 81.355 κατοίκους. Η πόλη των Τρικάλων εμφανίζει πυκνότητα πληθυσμού 15 κατοίκων/τ.χλμ.

Βρίσκεται πολύ κοντά στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα και στον ορεινό όγκο της νότιας Πίνδου όπου βρίσκονται γνωστοί προορισμοί (Ελάτη, Περτούλι και Πύλη ).

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Η ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και οι πρώτες ενδείξεις ζωής στο σπήλαιο της Θεόπετρας φτάνουν ως το 49.000 π.Χ. περίπου. Έχουν επίσης ανακαλυφθεί νεολιθικοί οικισμοί από το 6.000 π.Χ. στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και άλλες τοποθεσίες.

Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ' άλλους του Ασωπού ποταμού. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης. Στην περιοχή υπήρχε μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα Ασκληπιεία της εποχής. Η πόλη φέρεται επίσης, με βάση τον «Κατάλογο Νηών» στην Ιλιάδα του Ομήρου να συμμετέχει στον Τρωικό Πόλεμο στην πλευρά των Ελλήνων, με τριάντα πλοία και αρχηγούς τους γιατρούς γιους του Ασκληπιού Μαχάωνα και Ποδαλείριο. Η πόλη υπήρξε πρωτεύουσα βασιλείου κατά τη μυκηναϊκή εποχή και αργότερα αποτέλεσε κέντρο του κράτους της Εστιαιώτιδας που καταλάμβανε περίπου τη σημερινή έκταση του νομού Τρικάλων και περιγράφεται από το γεωγράφο Στράβωνα.

Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η πόλη της Τρίκκης και η γύρω περιοχή του ποταμού γνώρισε ανάπτυξη. Έπεσε στα χέρια των Περσών το 480 π.Χ., ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα προσχώρησε στη νομισματική ένωση Θεσσαλέων. Το 352 π.Χ. ενώθηκε με τη Μακεδονία του Φιλίππου Β΄. Έγινε θέατρο σκληρών μαχών ανάμεσα σε Μακεδόνες και Ρωμαίους, κατά την εισβολή των τελευταίων στην Ελλάδα, καθώς ο Φίλιππος Ε΄ και ο γιος του Περσέας προσπαθούσαν να την κρατήσουν ελεύθερη, χωρίς τελική επιτυχία αφού το 168 π.Χ. κατακτήθηκε.

Μετέπειτα η πόλη και η περιοχή αποτέλεσε τμήμα του Βυζαντίου. Τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες η πόλη και η περιοχή γνώρισε όλους τους τότε εισβολείς στο Βαλκανικό χώρο: Γότθους (396), Ούννους (447), Σλάβους (577), Βούλγαρους (976-1025), Νορμανδούς (1081), Καταλανούς (1309-1311) και από το 1204 τους Φράγκους, ενώ ξαναγύρισε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Στις αρχές της χιλιετίας η πόλη παρουσιάζεται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα, Τρίκαλα, στην Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής.

Η πόλη κατακτάται τελικά από τους Οθωμανούς το 1395 και γίνεται σημαντικό κέντρο οικοτεχνίας, με ονομαστά μάλλινα υφαντά και προϊόντα δέρματος. Γίνεται πρωτεύουσα του Σαντζακίου Τρικάλων, δηλαδή μιας μεγάλης περιφέρειας που περιελάμβανε την Θεσσαλία και ένα μέρος της Στερεάς Ελλάδας, από την αρχή της τουρκοκρατίας μέχρι το 1770. Επίσης αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό κέντρο, καθώς για ένα μεγάλο μέρος της Τουρκοκρατίας (1543-1854) λειτούργησε εδώ η Σχολή Τρίκκης (και αργότερα Ελληνική Σχολή) στην οποία δίδαξαν γνωστοί διδάσκαλοι της εποχής, όπως ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος. Το 1601 ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τρικάλων Διονύσιος ο Φιλόσοφος, κήρυξε την επανάσταση κατά των Τούρκων, με το σύνθημα «Τρίκκη Βυζάντιο ανακτήσει», η οποία όμως απέτυχε.

Στις 23 Αυγούστου του 1881, με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η πόλη περνάει σε ελληνική κυριαρχία μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Θεσσαλίας και μέρος της Ηπείρου. Θα ξαναβρεθεί υπό Τουρκική κυριαρχία με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για ένα περίπου χρόνο, μέχρι την τελική της ενσωμάτωση στην Ελλάδα (1898). Στη συνέχεια τα Τρίκαλα έπαιξαν βασικό ρόλο στις αγροτικές κινητοποιήσεις των αρχών του 20ού αιώνα εναντίον των τσιφλικάδων και υπήρξαν ο τόπος ίδρυσης του πρώτου Γεωργικού Συνεταιρισμού στην Ελλάδα, το 1906.

Μία από τις πιο σημαντικές και μεγάλες καταστροφές που υπέστη η πόλη ήταν η μεγάλη πλημμύρα του Ιουνίου του 1907, όταν την νύκτα στις 3 Ιουνίου μετά από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, «με το καρδάρι» κατά την τοπική έκφραση, ξεχείλισαν όλα τα γύρω ποτάμια, ο Ληθαίος, ο Αϊμονιώτης, ο Κουμέρκης και ο Σαλαμπριάς με συνέπεια την επομένη το πρωί να έχει μετατραπεί ο κάμπος σε τεράστια λίμνη. Στην πλημμύρα εκείνη έχασαν την ζωή τους 80 κάτοικοι, περίπου 200 οικίες κατέρρευσαν, καθώς και το γυμνάσιο, και χιλιάδες ζώα πνίγηκαν. Οι δε λοιπές καταστροφές υπήρξαν τεράστιες με διακοπή της συγκοινωνίας αφού και η σιδηροδρομική γραμμή είχε παρασυρθεί.

Στη περίοδο της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής τα Τρίκαλα αποτέλεσαν ιδιαίτερο πεδίο δράσης. Από τα Τρίκαλα καταγόταν ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης. Στα Τρίκαλα επίσης εκτέθηκε σε δημόσια θέα το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη μετά τον θάνατό του. Η πόλη απελευθερώθηκε από τη ναζιστική κατοχή στις 18 Οκτώβρη του 1944.

Αξιοθέατα


Μύλος των Ξωτικών


Από τις 9 Δεκεμβρίου 2011 λειτουργεί κάθε χρόνο στα Τρίκαλα ο Μύλος των Ξωτικών.[9] Κάθε χρόνο, για 40 ημέρες, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και βαλκανικές χώρες επισκέπτονται τον Μύλο. Το 2015 και το 2016 μετρήθηκαν κάτι λιγότερο από 1.500.000 επισκέψεις κάθε χρονιά ενώ το 2017 μετρήθηκαν πάνω από 2.500.000 επισκέψεις.[15] Ο Μύλος των Ξωτικών είναι το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, έχοντας ουσιαστικά δημιουργήσει χειμερινό και δη χριστουγεννιάτικο τουρισμό, όχι μόνο στα Τρίκαλα, αλλά και σε όλη τη χώρα, με τη δημιουργία μικρότερων χριστουγεννιάτικων χωριών σε διάφορες περιοχές. Στα Τρίκαλα όμως ο Μύλος των Ξωτικών διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, καθώς πρωτοτυπεί με τον μύλο Ματσόπουλου, αρχιτεκτονικό και βιομηχανικό μνημείο του 19ου αιώνα, που μετατρέπεται σε κεντρικό κτήριο της δράσης, το πάρκο Ματσόπουλου με το ποτάμι, όπου στήνεται ολόκληρη η γιορτή, το εκπαιδευτικό κέντρο Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας στον ίδιο χώρο, τη λειτουργία του μύλου και ως Μουσείου Αγροτικής και Βιομηχανικής Ζωής, αλλά και με την κάθε φορά διαφορετική θεματική προσέγγιση των Χριστουγέννων. Επίσης, η διαφορά του Μύλου των Ξωτικών από άλλες παρόμοιες διοργανώσεις, έγκειται στο ότι είναι πάρκο και όχι αγορά. Ένα άλλο βασικό στοιχείο του Μύλου είναι η δωρεάν είσοδος και οι δωρεάν δράσεις για όλους (13 έφτασαν το 2017), με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις για τους χιλιάδες μαθητές σχολείων. Κάθε χρονιά υπάρχει ένα κεντρικό θέμα δράσης. Για το 2019 είναι το "Χριστούγεννα στον Κόσμο" με θεματικά βαγόνια διάσπαρτα στο χώρου του Μύλου. Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, στο κέντρο, τους πεζοδρόμους, τις περιοχές διασκέδασης («Παλιά Μανάβικα»), ενώ υπάρχουν εκθέσεις στο Μουσείο Τσιτσάνη, καθώς διοργανώνονται εξορμήσεις και εκδηλώσεις στις γειτονικές πόλεις Καλαμπάκα με τα πανέμορφα Μετέωρα, Πύλη με τα μοναδικά γεφύρια και μοναστήρια της, στον Ορεινό Όγκο της Πύλης (Ελάτη, Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου), Μουζάκι - Λίμνη Ν. Πλαστήρα και σε άλλους χώρους.[16] Το 2020 δεν λειτούργησε ο Μύλος των Ξωτικών λόγω της πανδημίας COVID-19 και της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων.[17]

Πολιτισμός


Στην πόλη λειτουργεί Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Τρικάλων, πολλά Ωδεία και και πολλοί χορευτικοί σύλλογοι. Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» και στον πολυχώρο τέχνης του μύλου Ματσόπουλου λειτουργούν - επίσης με ευθύνη του Δήμου - τμήματα θεάτρου, κουκλοθεάτρου, χορωδίας, ζωγραφικής και άλλων τεχνών. Εκδηλώσεις γίνονται συνήθως στο Πνευματικό Κέντρο, στο Κουρσούμ Τζαμί, στις πλατείες της πόλης, αλλά και στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που υπάρχουν σε μουσεία και δημόσια κτήρια της πόλης.

Μουσεία

Λειτουργούν στην πόλη των Τρικάλων τα ακόλουθα μουσεία:[18]

Βιβλιοθήκη

Το 1959 στο ισόγειο του Δημαρχείου Τρικάλων, ιδρύθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ως Νομικό Πρόσωπο ενώ σήμερα αποτελεί τομέα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων και ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ). Το 1992 μεταφέρθηκε σε δικό της χώρο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η συλλογή της καλύπτει όλα τα θεματικά πεδία για κάθε είδος ενδιαφέροντος αλλά και ιστορικές πληροφορίες για την πόλη των Τρικάλων και του Νομού.[23]

Κοντινοί προορισμοί

Μετέωρα: Ο κοντινότερος προορισμός στην πόλη των Τρικάλων είναι η πόλη της Καλαμπάκας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη λόγω των βράχων των Μετεώρων. Τα Μετέωρα απέχουν από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο και αποτελούν πάντα έναν βασικό λόγο για επίσκεψη στην περιοχή. Ελάτη - Περτούλι & Πύλη: Η κωμόπολη της Πύλης απέχει μόλις 15 λεπτά οδήγησης από την πόλη των Τρικάλων. Φημίζεται για το πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα του 16ου αιώνα και για την βυζαντινή εκκλησία της Πόρτα Παναγιάς του 13ου αιώνα. Μετά την Πύλη συναντάμε την Ελάτη, το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων, έπειτα το χιονοδρομικό κέντρο στα Περτουλιώτικα λιβάδια, στη συνέχεια το γραφικό χωριό Περτούλι και τέλος το Νεραϊδοχώρι. Ο καταρράκτης και το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής, και βρίσκεται στα 4 χλμ. από τον δρόμο Πύλης-Ελάτης.

Τοπικά προϊόντα


Στα Τρίκαλα (και γενικότερα στον Νομό Τρικάλων) δραστηριοποιούνται παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που προσφέρουν υψηλή ποιότητα και απολαμβάνουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Τα γνωστά χωριάτικα λουκάνικα Τρικάλων, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως κασέρι και φέτα) και ο χαλβάς είναι μερικά μόνο από τα τοπικά εδέσματα που αξίζει να αγοράσει κανείς από την αγορά της πόλης. Φημισμένα είναι επίσης τα κηπευτικά και τα φρούτα του τόπου (όπως οι ντομάτες, τα καρπούζια και τα πεπόνια), καθώς και τα διάφορα είδη κρασιών και το τσίπουρο.

Εκπαίδευση


Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στην πόλη των Τρικάλων υπάρχουν σε λειτουργία[24] 32 νηπιαγωγεία, 35 δημοτικά σχολεία, 9 γυμνάσια και 8 γενικά λύκεια, καθώς και δημόσιο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επίσης, λειτουργούν 3 τεχνικά λύκεια (μεταξύ των οποίων ένα εσπερινό), ένα εσπερινό λύκειο, ένα μουσικό γυμνάσιο και λύκειο και ένα αθλητικό γυμνάσιο και λύκειο. Τέλος, υπάρχουν πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που καλύπτουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή και διάκριση μαθητών από τα Τρίκαλα στις τρεις φάσεις (Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.[25] Κατά τη σχολική χρονιά 2010-11 τρεις Τρικαλινοί μαθητές διακρίθηκαν και στη Μαθηματική Μεσογειάδα, στη Μαθηματική Βαλκανιάδα και στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα. Οι διακρίσεις αυτές είναι συνεχείς και κάθε χρόνο υπάρχει εκπροσώπηση των Τρικάλων στις παγκόσμιες και διεθνείς διοργανώσεις των Μαθηματικών.[26]

Ανώτερη & Ανώτατη Εκπαίδευση

Στην πόλη λειτουργούν πλέον δύο ανώτατες σχολές: το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)[27] του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρωτολειτούργησε το ακαδημαϊκό έτος 1994-95. Από το Ακαδημαϊκό έτος 2014-15 αναβαθμίστηκε σε Σχολή και πλέον ονομάζεται Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού[28] (ΣΕΦΑΑ). Από το ακαδημαϊκό έτος 2005-06 εισήχθησαν σπουδαστές στο τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτηρίων[29] του τότε ΤΕΙ Λάρισας και νυν ΤΕΙ Θεσσαλίας[30]. Από το ακαδημαϊκό έτος 2000-10 λειτούργησε και το τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων[31]. Με την αλλαγή του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας και το σχέδιο «ΑΘηνά», τα δύο τμήματα συγχωνεύθηκαν και πλέον λειτουργεί με ενιαία μορφή το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.[32], το οποία ανήκει στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας. Στην Πόλη των Τρικάλων έχει την έδρα της, από το 1975, η Ένδοξη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ). Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ) είναι Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τριετή φοίτηση, και ένα επιπλέον έτος εξειδίκευσης, ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε στελέχους.

Αθλητισμός


Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης είναι:

Πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου λειτουργούν επίσης σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως και ιδιωτικά κέντρα αθλητισμού, ακαδημίες ποδοσφαίρου, αντισφαίρισης και άλλων αθλημάτων.

Αθλητικά σωματεία

Τα αθλητικά σωματεία που έχουν ιδρυθεί και δραστηριοποιούνται στα Τρίκαλα είναι[33]:

Ποδόσφαιρο Ανδρικό: Α.Ο. Τρίκαλα, Α.Ο. Σαραγίων, Δικέφαλος Πυργετού, Α.Ο. Δήμητρα/Απόλλων, Α.Ε. Τρικάλων, Νίκη Καρυών, Αχιλλέας Μπάρας, Α.Ο. Πύργου, Α.Ο. Αγίου Οικουμένιου, Άρης Αγίας Μονής 2014, Α.Ο. Κηπακίου, Αστέρας Τρικάλων, Α.Ο. Λεπτοκαρυάς, Α.Ο. Τυμφαίου.
Γυναικείο: Α.Ο. Τρίκαλα 2011, Νέες Τρικάλων.
Ακαδημίες Ποδοσφαίρου: Δήμητρα/Απόλλων 2, Α.Ο. Τρίκαλα Α/Β, Α.Ο. Σαραγίων, Ακαδημία Αμπελακίων "Άγιος Γεώργιος", Ακαδημία 1, Α.Ο. Πύργου, ΑΕΚ Σαραγίων.
Μπάσκετ Τρίκαλα BC, Πράσινη Γωνιά, Κρόνος, Ίκαροι, Δαναοί, Φαλώρεια, Α.Ο. Τρίκαλα
Βόλεϋ Α.Σ. Ασκληπιός, Φιλαθλητικές Ακαδημίες Τρικάλων, Άμιλλα
Κολύμβηση Α.Κ.Ο. Τρικάλων, Νηρέας, Α.Σ.Ε. Τρικάλων, Κ.Σ. Ποσειδώνας, Α.Ε. Τρικάλων
Χάντμπολ Α.Ε. Τρικάλων, Α.Ο. Τρίκαλα
Ποδηλασία Π.Α.Σ. Τρίκκη, Π.Α.Σ.Τ.Ρ. Ασκληπιός, Ιπποκλής, Π.Ο. Τρικάλων
Στίβος Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων, Γ.Α.Σ. Ζεύς, Γ.Ε.Α. Τρικάλων
Πάλη Σ.Β.Α. Τρικάλων, Τρίκκη
Τάε Κβον Ντο Α.Σ. Τάε Κβον Ντο Ζευς
Μπάσκετ με καρότσι Αστέρας Τρικάλων
Ενόργανη Γυμναστική Αχιλλεύς Τρικάλων

Μέσα Ενημέρωσης


Στην πόλη των Τρικάλων λειτουργούν τα ακόλουθα Μέσα ενημέρωσης.[34]

Έντυπες Εφημερίδες

Καθημερινές Πολιτικές

Εβδομαδιαίες Πολιτικές

Ηλεκτρονικές Εφημερίδες

Η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου στην πόλη των Τρικάλων και η επίσημη ανακοίνωση της πόλης ως πρώτης ψηφιακής της Ελλάδας με τον τίτλο e-trikala δημιούργησε νέα δεδομένα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2004 και μετά έχουν ιδρυθεί δεκάδες τοπικές ιστοσελίδες ενημερωτικού και αθλητικού περιεχομένου, portal, καθώς και μπλογκς από τις αρχές του 2008. Τα κυριότερα είναι τα παρακάτω:

Ενημερωτικό Περιεχόμενο

Αθλητικό Περιεχόμενο

Περιοδικά

Ραδιόφωνα

Ραδιοφωνικοί σταθμοί του νομού Τρικάλων είναι οι παρακάτω:

Τηλεόραση

Γνωστά Πρόσωπα


Από τα Τρίκαλα έλκουν την καταγωγή τους γνωστοί στρατιωτικοί, ηθοποιοί, πολιτικοί, μουσικοί,[72] και αθλητές:[73]

Όνομα Ιδιότητα
Ευάγγελος Αβέρωφ πολιτικός
Σωτήρης Χατζηγάκης πολιτικός
Γεώργιος Κονδύλης Στρατηγός, πολιτικός
Στέφανος Σαράφης Στρατηγός, πολιτικός
Σωτήρης Κυργιάκος ποδοσφαιριστής
Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδιστής
Χρήστος Παπανικολάου αθλητής άλμα επί κοντώ, Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Ευθύμης Ρεντζιάς αθλητής, πολιτικός
Βασίλης Τσιτσάνης Συνθέτης - Στιχουργός - τραγουδιστής
Σοφία Σακοράφα αθλήτρια ακοντισμού, παγκόσμια πρωταθλήτρια, πολιτικός
Λάμπρος Χούτος ποδοσφαιριστής
Περικλής Ιακωβάκης αθλητής στίβου
Γιώργος Κολτσίδας ποδοσφαιριστής
Δημήτρης Σγούρος πιανίστας
Κώστας Βίρβος Συνθέτης - ποιητής - υπάλληλος
Απόστολος Καλδάρας Συνθέτης - Στιχουργός - τραγουδιστής
Χρήστος Κολοκοτρώνης Στιχουργός - τραγουδιστής
Μπάμπης Μπακάλης Συνθέτης - Στιχουργός
Γιώργος Σαμολαδάς Καθηγητής φυσικής αγωγής - Στιχουργός
Νάσος Κεδράκας ηθοποιός
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου πιανίστρια
Δημήτρης Καβράκος μουσικός
Δημήτρης Γεωργαλής αθλητής ποδηλασίας
Κώστας Παπανικολάου καλαθοσφαιριστής
Ιωάννης Βήτας πετοσφαιριστής
Σοφοκλής Βήτας πετοσφαιριστής
Ηλίας Μόσιαλος Καθηγητής της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, Πολιτικός
Βασίλειος Γρηγορίου Χημικός, Ερευνητής, Διευθυντής & Πρόεδρος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η πόλη σήμερα


Μεταφορές

Στα Τρίκαλα φτάνει κανείς με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο.[74] Επιπλέον, το Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων[75] λειτουργεί λεωφορειακές γραμμές τόσο εντός της πόλης των Τρικάλων όσο και μεταξύ των Τρικάλων και γειτονικών χωριών και οικισμών. Ακόμα τα Τρίκαλα είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο, που λειτούργησαν τα λεωφορεία χωρίς οδηγό ή CityMobil2 σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[76]

Κεντρικές οδοί

Καλαμπάκας Καρδίτσης Κολοκοτρώνη
Αριάδνης (περιμετρική Λαρίσης-Ιωαννίνων) Ασκληπιού Βασιλείου Τσιτσάνη (πρώην Λαρίσης)
Στεφάνου Σαράφη Πύλης Γ. Κονδύλη
Κοραή Δημητρίου Βούλγαρη Αμαλίας
25ης Μαρτίου Ηρώων Αλβανικού Μετώπου Μετεώρων
Καποδιστρίου Συγγρού Ελευθερίου Βενιζέλου
Απόλλωνος Βύρωνος Όθωνος
Ιουλιέτας Αδάμ Κανούτα 28ης Οκτωβρίου
Ζάππα Ιακωβάκη Ερμού

Συνοικίες

Βόρειες Μπάρα, Αγία Τριάδα, Λογγάκι, Λεπτοκαρυά, Περδικορράχη, Κρηνίτσα
Νότιες Πυργετός, Κόκκινος Πύργος, Αγία Μονή, Γαρδικάκι, Αμπελάκια, Φλαμουλάκι, Σαράγια, Καρυές, Φλαμούλι, Εργοστάσιο Γάλακτος
Ανατολικές Συνοικισμός, Στρατώνες, Οδού Πατουλιάς, Ριζαριό
Δυτικές Σεισμόπληκτα, Άγιος Οικουμένιος, Σωτήρα, Κηπάκι, Καλαμπάκας, Τρικκαίογλου
Κεντρικές Βαρούσι, Μανάβικα, Κουτσομήλια, ιστορικό κέντρο πόλης

Πάρκα & Πλατείες

Κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Άλλες Πλατείες Ρήγα Φεραίου, Χατζηπέτρου, Παλαιού Δεσποτικού (Εθνάρχου Μακαρίου), Αγρότισσας, Ομόνοιας (Σαραγίων), Αγίας Μονής, ΟΤΕ, Πούλιου, Δικαστηρίων, Αριστοτέλη Αντωνίου, Εθνικής Αντίστασης, Βουβής, Προσκόπων, Καρυών, Πύργου, Φιλίας των Λαών, Φιλοσόφων
Πάρκα Αγίου Γεωργίου, Μύλου Ματσόπουλου, Προφήτη Ηλία, Ζωολογικός κήπος, Λόφος Ανάληψης, Πυργετού

Αδελφοποιημένες πόλεις


Ο Δήμος Τρικκαίων διατηρεί σχέσεις με πόλεις του εξωτερικού, ενώ συμμετέχει και σε διεθνείς οργανισμούς πόλεων. Η πόλη των Τρικάλων έχει αδελφοποιηθεί με τις πόλεις[77]:

 1. Άμπεργκ,  Γερμανία
 2. Κάστροπ-Ράουξελ,  Γερμανία[78]
 3. Πιάτιγκορσκ, Ρωσία
 4. Τουσόν,  ΗΠΑ
 5. Μπρασόβ,  Ρουμανία
 6. Ταλάνς, Γαλλία
 7. Τσόνγκινγκ,  Κίνα
 8. Βράνιε, Σερβία
 9. Αντίπαρος,  Ελλάδα
 10. Δρόπολη, Αλβανία
 11. Υψωνας,  Κύπρος

Η πόλη επίσης συμμετέχει στα δίκτυα[79]:

Φωτογραφίες


Σημειώσεις


 1. Το Ασκληπιείο της Τρίκκης
 2. Φρούριο - Ρολόι
 3. Κουρσούμ Τζαμί (Τζαμί του Οσμάν Σαχ)
 4. Το Βαρούσι - Τα στενά του Σακαφλιά
 5. 5,0 5,1 «Τα Παλιά Μανάβικα» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2009. 
 6. Προφήτης Ηλίας - Ζωολογικός Κήπος
 7. Ληθαίος - Κεντρική Γέφυρα
 8. 8,0 8,1 Πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού Τρικάλων "Μύλος Ματσόπουλου"
 9. 9,0 9,1 «Ο Μύλος Των Ξωτικών επιστρέφει!» . Μύλος Ξωτικών. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
 10. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός των Τρικάλων
 11. 11,0 11,1 «Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών» . smy.army.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2017. 
 12. Κτίριο Σ.Μ.Υ. (ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ)
 13. Δικαστικό Μέγαρο
 14. Μουσεία
 15. «Ρεκορ επισκεψιμότητας Μύλου ξωτικών» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2018. 
 16. «Εκδηλώσεις μύλου ξωτικών» . Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2018. 
 17. «Μύλος των Ξωτικών: Η ανακοίνωση για τα φετινά Χριστούγεννα» . Newsit. 19 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020. 
 18. «Μουσεία Τρικάλων» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
 19. Μουσείο Τσιτσάνη
 20. Μουσείο Τσιτσάνη – Παλιές Φυλακές
 21. Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων
 22. «Φίλοι της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων» . web.facebook.com. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2017. 
 23. Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων
 24. Σχολεία Τρικάλων (από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο)
 25. «Η σελίδα που αφορά στους διαγωνισμούς στον ιστότοπο της Ε.Μ.Ε.» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2014. 
 26. "Διάνοιες στα μαθηματικά οι Τρικαλινοί", iefimerida
 27. «ΤΕΦΑΑ Τρικάλων» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
 28. «ΤΕΦΑΑ - DPESS - Αρχική Σελίδα του ΤΕΦΑΑ ΠΘ» . www.pe.uth.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 29. «ΤΕΙ Θεσσαλίας» . teilar.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 30. «Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Κεντρική Σελίδα» . teilar.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 31. «ΤΕΙ Θεσσαλίας» . teilar.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 32. «ΤΕΙ Θεσσαλίας» . teilar.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 33. Λίστα Αθλητικών Σωματείων
 34. «ΜΜΕ Τρικάλων (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2013. 
 35. «Η Έρευνα των Τρικάλων» . Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2015. 
 36. Η Ενημέρωση των Τρικάλων
 37. Πρωινός Λόγος των Τρικάλων
 38. Ο Διάλογος σε ηλεκτρονική μορφή
 39. Ενεργός Πολίτης των Τρικάλων
 40. Η φωνή των Τρικάλων
 41. «3kala.gr» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2015. 
 42. fatsimare.gr: Trikala Web Magazine
 43. «Trikala Day» . Trikala Day. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 44. «Portal» . TrikalaIn.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 45. Τα Τρίκαλα OnLine
 46. «TrikalaNews.gr» . Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2015. 
 47. «Trikalaola.gr - Ειδήσεις και Εκδηλώσεις από τα Τρίκαλα» . Trikalaola.gr - Ειδήσεις και Εκδηλώσεις από τα Τρίκαλα. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 48. «TrikalaPost.gr» . Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2019. 
 49. TrikalaVoice.gr
 50. Trikki.gr
 51. «ΤΡΙΚΚΗPress» . ΤΡΙΚΚΗPress. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 52. GoalTrikala.gr
 53. «Sportrikala.gr» . Sportrikala.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 54. «TrikalaScore.gr - Σκοράρει στην Ενημέρωση» . www.trikalascore.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 55. «trikalasportiva» . trikalasportiva. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
 56. Ράδιο Σταγών
 57. Λαϊκός 88 FM
 58. Loud Radio 88.8
 59. Ρυθμός FM 89.2
 60. Ράδιο Μετέωρα 90.3
 61. Άνεμος 92 FM
 62. «Ράδιο Στουρναραίικα» . Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2019. 
 63. Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων
 64. Ράδιο Ζυγός FM 100
 65. «Ράδιο Τρίκαλα 103,5» . Ράδιο Τρίκαλα 103,5. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
 66. «Easy FM 105.3» . Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2020. 
 67. «Οιχαλία FM 106.2» . Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2015. 
 68. «Μελωδία 106.8» . Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2019. 
 69. Theradio.gr [νεκρός σύνδεσμος]
 70. arsradio.gr
 71. TV10 Τρικάλων
 72. «Τρικαλινοί δημιουργοί» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2016. 
 73. «Τρικαλινοί Αθλητές» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
 74. «Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση Τρικάλων» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2015. 
 75. «1.Αρχική» . Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων Α.Ε.. http://asttrik.gr/. Ανακτήθηκε στις 2017-07-26. 
 76. Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων Α.Ε. - δρομολόγια
 77. Άρθρο όπου αναφέρονται οι αδελφοποιημένες πόλεις με τα Τρίκαλα
 78. Castrop-Rauxel Europastadt im Grünen
 79. «Συμμετοχές-Δίκτυα» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2011. 

Πηγές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Τρίκαλα | Δήμος Τρικκαίων


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:30:22 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.