Τουρισμός στην ΕλλάδαΟ Τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα και είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της χώρας. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός και πόλος έλξης στην Ευρώπη από την δεκαετία του 1970, χάρη στον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της, που αντανακλώνται σε μεγάλο βαθμό από τα 18 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που είναι τα περισσότερα στην Ευρώπη και τον κόσμο,[1] καθώς και για τη μεγάλη ακτογραμμή, τα πολλά νησιά και τις παραλίες της.[2]

Η Ελλάδα προσέλκυσε 31,1 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, 33 εκατομμύρια το 2018, 30,1 εκατομμύρια το 2017[4][5][6] και πάνω από 24 εκατομμύρια το 2015, καθιστώντας την Ελλάδα ως μία από τις πιο επισκέψιμες χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο και συμβάλλοντας σχεδόν κατά 25% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας.[7]

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για την ΛΟΑΤ κοινότητα. Ο θρησκευτικός τουρισμός και ταπροσκυνήματα, ο οικοτουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός και ο ιατρικός τουρισμός είναι εξέχουσες μορφές τουρισμού. Παράλληλα λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την προώθηση του εποχιακού τουρισμού. Μερικοί από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα Αθήνα, τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονος, Μήλος, Ρόδος, Κέρκυρα και Κρήτη καθώς και την χερσόνησο της Χαλκιδικής.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Ο τουρισμός στην Ελλάδα χρονολογείται από την αρχαιότητα. Έλαβε χώρα μια πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των ελληνικών εποικιών της Μεγάλης Ελλάδας και της νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πριν την άνοδο της Ρώμης στην κυριαρχία της δυτικής Μεσογείου. Μετά την προσάρτηση της Ελλάδας στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάποιους αιώνες αργότερα, η πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των δυο πολιτισμών πυροδοτήθηκε με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός Ρωμαίων να επισκέπτονται τα δημοφιλή κέντρα της ελληνικής φιλοσοφίας και επιστήμης, όπως η Αθήνα, η Κόρινθος και η Θήβα επειδή η Ελλάδα είχε γίνει επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και οι Έλληνες απέκτησαν την ρωμαϊκή υπηκοότητα.

Ο τουρισμός στην σύγχρονη Ελλάδα ξεκίνησε να ανθίζει κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, σε αυτό που έγινε γνωστό ως μαζικός τουρισμός. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν κατασκευαστικά έργα μεγάλης κλίμακας για ξενοδοχεία και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις ενώ η χώρα σημείωσε αύξηση στους διεθνείς τουρίστες με την πάροδο των ετών. Διεθνείς εκδηλώσεις, όπως οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 και ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2006, που πραγματοποιήθηκαν αμφότερες στην Αθήνα, βοήθησαν σημαντικά στην τόνωση του τουρισμού στην χώρα ενώ μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές υποδομές όπως το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης επίσης συνέβαλαν στην εισροή τουριστών στην χώρα. Η Θεσσαλονίκη έγινε η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Νεολαίας το 2014.

Έδαφος και κλίμα


Η Ελλάδα έχει μεσογειακό κλίμα κατά μήκος των ακτών και των νησιών της. Στην ενδοχώρα, πολλές περιοχές και πόλεις έχουν ηπειρωτικό κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι συνήθως ζεστά και ξηρά. Η Βόρεια Ελλάδα βιώνει κρύους χειμώνες ενώ η νότια Ελλάδα και τα νησιά βιώνουν πιο ήπιους χειμώνες.

Υποδομές


Ως μια ανεπτυγμένη χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, η Ελλάδα προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε τουριστικές εγκαταστάσεις. Η τουριστική υποδομή στην Ελλάδα βελτιώθηκε σημαντικά μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 και συνεχίζει να επτεκείνεται με πολλά σημαντικά έργα, ιδίως σε περιοχές με λιγότερο μαζικό τουρισμό.

Παραλιακά θέρετρα

Μερικά δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα περιλαμβάνουν την Κρήτη, την Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και την Σκιάθο που προσελκύουν εκατομμύρια ξένους τουρίστες κάθε χρόνο.

Ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ξενοδοχείων της Ελλάδας, το 2016 ο αριθμός των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ήταν κατά ταξινόμηση (κλινοσκεπάσματα) :

Αστέρια Αριθμός Κρεβάτια
5 star 444 137,210
4 star 1,412 203,203
3 star 2,472 185,560
2 star 3,990 210,365
1 star 1,412 52,215
Σύνολο 9,730 788,553

Μαρίνες

Η Ελλάδα διαθέτει 51 μαρίνες και 14.661 θέσεις ελλιμενισμού τα οποία παρέχουν υπηρεσίες όπως κουκέτες, καύσιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνία και επισκευές. Μερικές από τις πιο ανεπτυγμένες και πιο πολυσύχναστες μαρίνες στην Ελλάδα απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα. Οι μαρίνες του Αλίμου και του Φλοίσβου, στα νότια προάστια της Αθήνας, έχουν συνολική χωρητικότητα άνω των 1800 σκαφών.

Σπα και ιαματικά λουτρά

Η Ελλάδα διαθέτει 752 ιαματικά λουτρά. Πολλά έχουν χαρακτηριστεί ως θεραπευτικά από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφικής και Ορυκτής Έρευνας. Αρκετά ήταν ήδη γνωστά και εκμεταλλεύσιμα από την αρχαιότητα. Εξάλλου ο θεραπευτικός τουρισμός ήταν μια από τις πρώτες μορφές τουρισμού στον αρχαίο κόσμο. Το 1983 ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Δήμων με Ιαματικά Λουτρά. Μερικά από αυτά τα αρχαία "θέρετρα σπα" βρίσκονται στην Αιδηψό, γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη, στο Λουτράκι, που αναφέρεται στον Ξενοφώντα, και στην Τραϊανούπολη, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Τραϊανό τον 2ο αιώνα μΧ. Άλλα ιαματικά λουτρά καταγράφονται κατά την βυζαντινή περίοδο, όπως τα ιαματικά λουτρά στον Λαγκαδά. Στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, αυτά τα ιαματικά λουτρά περιλάμβαναν κοσμοπολίτικες εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία και εστιατόρια ενώ αρκετά εξέχοντα μέλη της κοινωνίας τόσο του νεοελληνικού όσο και του οθωμανικού κράτους (για περιοχές που εξακολουθούν να είναι ενσωματωμένες σε αυτό) επένδυσαν σε τουριστικές υποδομές και ιδιωτικά κτήματα. Ο θεραπευτικός τουρισμός έγινε ιδιαίτερα διαδεδομένος τις δεκαετίες 1960 και 1970 ενώ την δεκαετία 1980 υποστηρίχθηκε ευρέως από ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο παρείχε επιχορήγηση σε ένα μεγάλο μέρος των δαπανών για τους ηλικιωμένους ωφελούμενους. Σήμερα ωστόσο υπάρει μια επείγουσα ανάγκη για ανακαίνιση, αποκατάσταση και ανύψωση αυτών των ιαματικών λουτρών με βάση τα σύγχρονα δεδομένα και πρότυπα με σκοπό να δημιουργηθεί μια διεθνής πελατεία. Στο μεταξύ οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ιαματικά λουτρά υψηλού επιπέδου στα Λουτρά Πόζαρ, στην Αιδηψό, στα Καμένα Βούρλα, στο Λουτράκι κοντά στην Κόρινθο καθώς και στον Καϊάφα στην δυτική πλευρά της Πελοποννήσου. Η ολοκληρωμένη λίστα με τα ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα μπορεί να δώσει μια εικόνα για τον αξεπέραστο πλούτο των ιαματικών πηγών της χώρας.

Πολιτιστικά αξιοθέατα


Μουσεία

Διάφορα είδη μουσείων βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας διαθέτει το δικό της αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο τα περισσότερα μουσεία βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, στην οποία συναντώνται το περίφημο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επιπλέον υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από γκαλερί όπως η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη επίσης διαθέτει πληθώρα μουσείων, όπως το Βυζαντινό Μουσείο. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 150 μουσεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα από τους τουρίστες.

Αρχαιολογικοί χώροι

Υπάρχουν ποικίλοι αρχαιολογικοί χώροι διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα, αρκετοί από τους οποίους είναι δημοφιλείς στους τουρίστες. Η πρωτεύουσα Αθήνα διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, με τους γνωστότερους να είναι η Ακρόπολη, ο Ναός του Ολυμπίου Διός, το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, ο λόφος του Φιλοπάππου, η Ακαδημία του Πλάτωνα και η αρχαία αγορά.

Στην γειτονική περιοχή της Αττικής βρίσκονται οι τύμβοι και τα ταφικά αναχώματα του Μαραθώνα, στα οποία φιλοξενούνται οι στάχτες των Αθηναίων και Πλαταιών οπλιτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στην ομώνυμη μάχη. Ευρήματα τόσο από την περιοχή όσο και από την μάχη του Μαραθώνα σώζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα. Στην δυτική Αττική βρίσκεται η Ελευσίνα όπου, από το 1700 πΧ έως τον 4ο αιώνα μΧ, λάμβαναν χώρα τα Ελευσίνια Μυστήρια ή αλλιώς τα Μυστήρια της Δήμητρας και της Κόρης. Στην ανατολική Αττική βρίσκεται το Σούνιο, με τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα.

Στην Στερεά Ελλάδα βρίσκεται η Θήβα, μια αρχαία πόλη που κάποτε ανταγωνιζόταν την Αθήνα και κυριάρχησε στην ελληνική μυθολογία. Οι Δελφοί διαθέτουν ένα διακεκριμένο αρχαίο θέατρο, την τοποθεσία του Μαντείου των Δελφών. Οι Θερμοπύλες είναι κυρίως γνωστές για την μάχη που πραγματοποιήθηκε εκεί το 480 πΧ, στην οποία μια υπερμεγέθης ελληνική δύναμη πιθανότατα επτά χιλιάδων (συμπεριλαμβανομένων των 300 Σπαρτιατών) νίκησε την σημαντικά πολύ μεγαλύτερη δύναμη των Περσών του Ξέρξη που εκτιμάται ότι έφτανε τα 70.000-300.000 στρατιώτες.

Η χερσόνησος της Πελοποννήσου, που δεσπόζει στο νότιο άκρο της ηπειρωτικής χώρας, διαθέτει μεγάλη ποικιλία από αρχαιολογικούς χώρους. Ξεκινώντας από το βόρειο άκρο, η Αρχαία Κόρινθος βρίσκεται κοντά στην σύγχρονη πόλη με το ίδιο όνομα. Στο βορειοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου βρίσκεται η Επίδαυρος με το αρχαίο θέατρο που έχει πια ανακαινιστεί ; το Άργος με αρκετά αρχαία ερείπια, συμπεριλαμβανομένου του Ηραίου ; και η Νεμέα όπου, κατά την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής σκότωσε το Λιοντάρι της θεάς Ήρας ενώ κατά την αρχαιότητα λάμβαναν χώρα στην περιοχή τα Νέμεα αθλήματα. Το σημαντικότερο ιστορικό κέντρο είναι οι Μηκύνες, οι οποίες κατά την δεύτερη χιλιετία πΧ, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού, ένα στρατιωτικό φρούριο που κυριάρχησε σε ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ελλάδας. Η περίοδος της ελληνικής ιστορίας από το 1600 πΧ έως το 1100 πΧ ονομάζεται Μηκυναϊκή περίοδος, ως αναφορά στις Μηκύνες. Η Τίρυνθα, επίσης, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, την Αργολίδα, αποτελεί μηκυναϊκό αρχαιολογικό χώρο.

Στο κέντρο της Πελοποννήσου βρίσκονται η Σπάρτη, όπου κοντά στην σύγχρονη πόλη υπάρχουν αρχαία ερείπια, με σημαντικότερο τον τάφο του Λεωνίδα ; η Τεγέα, σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, στην οποία βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς Αλέα ; η Λυκοσούρα που κατά τον Παυσανία θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο.

Στην δυτική πλευρά της Πελοποννήσου βρίσκονται οι Βάσσαι, ένας αρχαιολογικός χώρος στο βορειοανατολικό τμήμα της Μεσσηνίας ; η ίδια η Μεσσήνη, τα ερείπια μιας μεγάλης κλασικής πόλης-κράτους που ιδρύθηκε από τον Επαμεινώνδα το 369 πΧ ; και στην Πύλο, τα ερείπια του ανακτόρου του Νέστορα, που αποτελεί την κύρια δομή ενός οικισμού της υστεροελλαδικής εποχής, ο οποίος πιθανότατα περιβαλλόταν κάποτε από οχειρωμένο τείχος. Στο βορειοδυτικό τμήμα βρίσκεται η Ολυμπία, με πολλά αρχαία ερείπια όπως ο Ναός του Δία, ο Ναός της Ήρας, η Παλαίστρα και το Λεωνίδαιο.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου, που είναι το δυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, περιλαμβάνουν την Αμβρακία με τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας του Πύρου της Ηπείρου ; την Δωδώνη, της οποίας το ιερό θεωρείται ως το παλαιότερο ελληνικό μαντείο και πιθανόν χρονολογείται από την δεύτερη χιλιετία πΧ σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ; την Ελαία κοντά στους πρόποδες του Αχέροντα ; την πόλη Γίτανα. Η Νικόπολη, ή Αρχαία Νικόπολη, που βρίσκεται επίσης στην Ήπειρο, ιδρύθηκε από το 31 πΧ από τον Οκταβιανό στην μνήμη της νίκης του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στο Άκτιο το προηγούμενο έτος. Υπάρχουν τα ερείπια που ορισμένοι πιστεύουν ότι ανήκουν στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, ενός αρχαίου ελληνικού ναού νεκρομαντείας αφιερωμένο στον Άδη και την Περσεφόνη.

Η Θεσσαλία, μια άλλη περιοχή στην κεντρική Ελλάδα, διαθέτει αρχαιολογικό χώρο στην Λάρισα, τον λόφο Φρούριο, που αποτελεί την τοποθεσία ενός αρχαίου θεάτρου και επίσης περιλαμβάνει τα ερείπια μιας βασιλικής εκκλησίας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη, έχει το ψευδώνυμο "συμπρωτεύουσα". Διαθέτει πολλά ιστορικά κτίρια και ορισμένα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως την Αψίδα και την Ροτόντα του Γαλέριου, την εκκλησία της Παναγίας Χαλκαίου και τον Λευκό Πύργο.

Στην παρακείμενη περιοχή της Μακεδονίας υπάρχει το Δίον, το ιερό μέρος των αρχαίων Μακεδόνων. Το Δίον είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνει έναν μεγάλο ναό αφιερωμένο στον Δία και μια σειρά από ναούς αφιερωμένους στην Δήμητρα και την Ίσιδα. Η Πέλλα, πόλη της Μακεδονίας, είναι η πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας και η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας.

Άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στην Μακεδονία είναι ο Όλυνθος στην Χαλκιδική ; οι Φίλιπποι, που ιδρύθηκαν από τον βασιλιά Φίλιππο Β' της Μακεδονίας στην τοποθεσία της θρακικής αποικίας των Κρηνίδων ; η Αμφίπολη, μια αρχαία πόλη που κάποτε κατοικούνταν από τους Ηδωνούς ; η Λείβηθρα, μια αρχαία πόλη κοντά στον Όλυμπο όπου ο Ορφέας θάφτηκε από τις Μούσες ; τα Στάγειρα, τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης γνωστής ως γενέτειρας του Αριστοτέλη ; η Βεργίνα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που είναι η τοποθεσία των Μακεδονικών Βασιλικών Τάφων και τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας της Μακεδονίας.

Η Θράκη, της οποίας το δυτικό τμήμα μόνο ανήκει στην νεότερη Ελλάδα, διαθέτει αρχαιολογικό χώρο στα Άβδηρα. Το Διδυμότειχο είναι μια ιστορική πόλη που χτίστηκε κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και περιλαμβάνει πολλά αρχαία ελληνικά, βυζαντινά και οθωμανικά ορόσημα όπως τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Πλωτινούπολης, οι βυζαντινές οχυρώσεις που χτίστηκαν γύρω από την πόλη, το τζαμί που χτίστηκε το 1420 και τα αθόρυβα λουτρά που θεωρούνται το παλαιότερο χαμάμ στην Ευρώπη.

Τα ελληνικά νησιά διαθέτουν πολλά ιστορικά αξιοθέατα. Η Χαλκίδα βρίσκεται στην Εύβοια. Η Δήλος είναι ένα ακατοίκητο νησί στις Κυκλάδες, διάσημο για τα αρχαιολογικά του αξιοθέατα όπως ο Ναός της Δήλου, η Ταράτσα των Λιονταριών και το Σπίτι των Δελφινιών. Στην Σύρο, κοντά στον Πειραιά με τον οποίο συνδέεται με πλοίο το οποίο διαρκεί μόλις 2,5 ώρες, βρίσκεται η νεοκλασική πόλη της Ερμούπολης όπου δυο πολιτισμοί και δυο θρησκείες ζουν αρμονικά και ειρηνικά. Διαθέτει παραλίες, κλασικό θέατρο, καζίνο και γενικό νοσοκομείο.

Η Σαντορίνη, νησί των Κυκλάδων, αποτελεί την τοποθεσία της αρχαίας Θήρας, μιας αρχαίας πόλης στην κορυφογραμμή του απότομου βουνού ύψους 360 μέτρων και του Ακρωτηρίου, ενός οικισμού της μινωικής εποχής του χαλκού. Το συγκρότημα ναών στην Σαμοθράκη είναι ένα από τα κυριότερα θρησκευτικά ιερά στην Ελλάδα, που βρίσκονται στο νησί της Σαμοθράκης.

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους στην Φαιστό στο νότιο μέρος, στην Ζάκρο στο ανατολικό μέρος, το σημαντικότερο από όλα, την Κνωσό στο κέντρο του νησιού, η οποία φημίζεται για το ερειπωμένο μινωικό παλάτι της με τα ταυρικά μοτίβα.

Η Ρόδος, ένα από τα νησιά των Δωδεκανήσων, περιλαμβάνει την Ακρόπολη της Ρόδου, που χρονολογείται την κλασική ελληνιστική περίοδο (5ος-3ος αιώνας πΧ) ; την Ακρόπολη της Λίνδου, μια φυσική ακρόπολη που οχυρώθηκε διαδοχικά από τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και τους Οθωμανούς ; την αρχαία πόλη της Κάμειρου. Στο κοντινό νησί της Κω βρίσκεται το Ασκληπιείο, τα ερείπια ενός από τους μεγαλύτερους θεραπευτικούς ναούς του αρχαίου κόσμου και το μέρος στο οποίο θεραπεύτηκε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής. Στο Καστελόριζο, το ανατολικότερο νησί της Ελλάδας, βρίσκεται ο τάφος του Λυκία, ενός πετρόκτιστου τάφου που κτίστηκε από τον αρχαίο ανατολίζοντα πολιτισμό των Λυκίων.

Εναλλακτικός τουρισμός


Τουρισμός της κοινότητας ΛΟΑΤ

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς για την κοινότητα ΛΟΑΤ. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες πόλεις της, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και μερικά από τα νησιά της όπως η Λέσβος, η Σαντορίνη, η Σκιάθος και η Μύκονος. Η Μύκονος είναι ένας αρκετά γνωστός προορισμός φιλικός για τους ομοφυλόφιλους με αρκετές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την κοινότητα ΛΟΑΤ.

Θρησκευτικός τουρισμός

Η Ελλάδα προωθεί τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό σε περιοχές με σημαντική ιστορική θρησκευτική παρουσία όπως στα χριστιανικά μοναστήρια στα Μετέωρα και στο Άγιο Όρος.[8]

Ιατρικός τουρισμός

Το εύκρατο κλίμα της Ελλάδας, το υψηλά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό και οι πρωτοποριακές ιατρικές καινοτομίες συμβάλλουν στην ιατρική ταξιδιωτική βιομηχανία της χώρας.

Οικοτουρισμός

Η Ελλάδα έγινε τα τελευταία χρόνια προορισμός για τον οικοτουρισμό (ειδικά για την πεζοπορία, την ορειβασία, το κανό και την σπηλαιογραφία). Οι κύριοι προορισμοί για σκι είναι η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι και το Μέτσοβο. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό οικοτουριστών προκειμένου να βοηθήσει και να σώσει το περιβάλλον της χώρας. Έτσι οι τουρίστες και οι ντόπιοι μπορούν να επωφελούνται από ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Συνεδριακός τουρισμός

Ο συνεδριακός τουρισμός, που στοχεύσει στις ακαδημαϊκές, επιχειρηματικές, ή πολιτιστικές αγορές, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση, με την ισχυρή υποστήριξη των τοπικών αρχών, προσφέρει ωφέλιμες επιχορηγήσεις σε μετρητά, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και απασχόλησης αλλά και φορολογικές αποζημιώσεις για την δημιουργία νέων συνεδριακών εγκαταστάσεων και την επέκταση των υφιστάμενων. Σε μια έκθεση στο περιοδικό Meeting and Incentive Travel, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην όγδοη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις για τον συνεδριακό τουρισμό. Στοιχεία από το Tourism Satellite Accounting Research, υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, παρουσίασε μια παγκόσμια αύξηση στα έσοδα από επαγγελματικά ταξίδια στην Ελλάδα από $1,51 δις το 2001 σε $2,69 δις το 2011. Το 1998 το ποσό αυτό ανερχόταν σε $1,18 δις.

Τουρισμός όλες τις εποχές & χειμερινός τουρισμός

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθεί τον τουρισμό σε όλες τις εποχές του έτους αλλά και τον χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα, με τους οποίους θα μπορούσαν ίσως να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι διεθνείς αφίξεις.

Επιδράσεις στην οικονομία


Η τουριστική κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά μετά την αλλαγή της χιλιετίας, από $17,7 δις το 2000 σε $29,6 δις το 2004. Οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό ήταν 659.719 και αντιπροσώπευε το 16,5% της συνολικής απασχόλησης της Ελλάδας το 2004.

Έσοδα ανά χώρα

Η Ελλάδα έλαβε 17,68 δις ευρώ (περίπου 11% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας) μέσω της τουριστικής βιομηχανίας το 2019. Οι 5 κορυφαίες χώρες με τα περισσότερα έσοδα ήταν (έσοδα σε ευρώ) :

Κατάταξη Χώρα Αριθμός
1 Γερμανία 2,970,000 €
2 Ηνωμένο Βασίλειο 2,564,000 €
3 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 1,189,000 €
4 Γαλλία 1,090,000 €
5 Ιταλία 1,009,000 €

Επισκέπτες


Το 2009 η χώρα καλωσόρισε περισσότερους από 19,3 εκατομμύρια τουρίστες, μια σημαντική αύξηση μετά τα 17,7 εκατομμύρια τουρίστες που καλωσόρισε το 2008. Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών στην Ελλάδα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (12,7 εκατ), ακολουθούμενη από την Αμερική (0,56 εκατ), την Ασία (0,52 εκατ), την Ωκεανία (0,1 εκατ) και την Αφρική (0,06 εκατ). Το 2007 περισσότεροι Βρετανοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα, συνολικά 2,61 εκατομμύρια, αποτελώντας το 15% των τουριστών της χώρας μόνο για εκείνο το έτος. Την ίδια χρονιά 2,3 εκατομμύρια Γερμανοί, 1,8 εκατομμύρια Αλβανοί και 1,1 εκατομμύρια Βούλγαροι επικσέφθηκαν την χώρα. Το 2007, το 92,8% του συνολικού αριθμού τουριστών στην Ελλάδα ήταν από χώρες της Ευρώπης.

Η πιο δημοφιλής τουριστική περιοχή της Ελλάδας είναι η Κεντρική Μακεδονία, κοντά σε μερικά από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας όπως η Χαλκιδική, ο Όλυμπος, η Πέλλα (γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και η Θεσσαλονίκη (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας). Το 2009 η Μακεδονία καλωσόρισε 3,9 εκατομμύρια τουρίστες ή το 18% του συνολικού αριθμού των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εκείνη την χρονιά, ακολουθούμενη από την Αττική (2,6 εκατομμύρια) και την Πελοπόννησο (1,8 εκατομμύρια). Η Βόρεια Ελλάδα είναι η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις, με 6,5 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ η Κεντρική Ελλάδα έρχεται δεύτερη με 6,3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 2015, η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η νούμερο ένα επιλογή των Κινέζων ως τουριστικός προορισμός. Τον Νοέμβριο 2016, η Αυστρία, όπως και η Κίνα, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ήταν ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός των πολιτών της. Παράλληλα με αυτές τις εκθέσεις, ο πρώην υπουργός τουρισμού της Ελλάδας Άρης Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός γραφείου του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Σανγκάη μέχρι τα τέλη του 2010 και έτσι ο ΕΟΤ διευθύνει σήμερα δυο τουριστικά γραφεία στην Κίνα, ένα στο Πεκίνο και ένα στην Σανγκάη. Εκτιμάται ότι το 2013 η Ελλάδα καλωσόρισε περισσότερους από 17,93 εκατομμύρια τουρίστες, 10% αύξηση συγκριτικά με το 2012. Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2014 και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 26 εκατομμύρια το 2015 ενώ προσέλκυσε 28 εκατομμύρια τουρίστες το 2016, καθιστώντας την Ελλάδα ως μια από τις χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο τουρισμός στην Ελλάδα κορυφώνεται συνήθως μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου όταν και πραγματοποιείται περίπου το 75% όλων των τουριστικών επισκέψεων.

Αφίξεις ανά χώρα

Το 2019 η Γερμανία κατατάχθηκε ως η κορυφαία τουριστική αγορά για την Ελλάδα με περίπου 4,03 εκατομμύρια τουρίστες να επισκέπτονται την χώρα. Ακολούθησαν το ΗΒ και η Ιταλία με περίπου 3,5 και 3,5 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα αντίστοιχα. Παραδοσιακά η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ θεωρούνται οι κύριες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα. Το 2019, οι δέκα κορυφαίες χώρες άφιξης στην Ελλάδα ήταν :

Κατάταξη Χώρα Αριθμός
1 Γερμανία 4,026,286
2 Βουλγαρία 3,882,890
3 Ηνωμένο Βασίλειο 3,499,325
4 Ιταλία 1,553,172
5 Γαλλία 1,541,793
6 Ρουμανία 1,378,127
7 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 1,178,988
8 Τουρκία 1,093,302
9 Σερβία 1,027,288
10 Αλβανία 944,489
Συνολικές αφίξεις 31.348.377

Προώθηση του ελληνικού τουρισμού


Ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, που όρισε την τραγουδίστρια Έλενα Παπαρίζου, νικήτρια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2005, ως πρέσβειρά του. Ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2009, είναι προς το παρόν ο πρέσβης του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Οι διαφημίσεις που εμφανίζονται στον ιστότοπο του ΕΟΤ επικεντρώνονται στο τρίπτυχο του ήλιου, της άμμου και της θάλασσας. Ωστόσο η τουριστική εκστρατεία υφίσταται μια σημαντική αλλαγή καθώς προωθούνται ο αστικός και ο συνεδριακός τουρισμός, μαζί με τον πολιτιστικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας. Η νέα εκστρατεία για τον ελληνικό τουρισμό ευελπιστεί να οδηγήσει σε αύξηση των τουριστικών εσόδων. Το σλόγκαν των διαφημίσεων είναι "You in Greece" ("Εσείς στην Ελλάδα").

Παραπομπές


  1. «Greece Properties inscribed on the World Heritage List (17)» . Unesco. Unesco. 
  2. Greece by Paul Hellander, Kate Armstrong, Michael Clark, Des Hannigan
  3. «13 Places Where You Can See the Bluest Water in the World» . Travel+Leisure. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2017. 
  4. «Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Τουρισμό το 2018: Έσοδα 16 δισ. και 33 εκατ. διεθνείς αφίξεις» . Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019. 
  5. «Great record: 30 million tourists in 2016 (Μεγάλο ρεκόρ: Άγγιξαν τα 30 εκατ. οι τουρίστες το 2016)» . imerisia.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2017. 
  6. «Historic records for tourism (Ιστορικό ρεκόρ για τον τουρισμό)» . topontiki.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2017. 
  7. «Tourism involves everyone» . Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2019. 
  8. «Greece Focuses on Religious Tourism, Explores Cooperation with Russia» . gtp.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Τουρισμός στην Ευρώπη | Τουρισμός στην Ελλάδα


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:45:11 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.