Τολμίδης
Τολμίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Τολμίδης (Ελληνικά)
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Αθήνα[1]
Θάνατος447 π.Χ.
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός ηγέτης[2]
στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαστρατηγός

Ο Τολμίδης ήταν Αθηναίος στρατηγός ο οποίος πήρε μέρος στον Πρώτο Πελοποννησιακό πόλεμο. Συγκεκριμένα εξεστράτευσε το 456 π.Χ. με 50 τριήρεις και 1.000 οπλίτες για να καταλάβει κάποιες πόλεις προς όφελος της Αθήνας. Έπλευσε για Λακωνία όπου αύξησε τους οπλίτες του σε 4.000 και κατέλαβε τις Βοιές και τα Κύθηρα. Ύστερα τη Μεσσηνία και τη Μεθώνη. Αφού κατέκτησε το Γύθειο, υποχώρησε από την Πελοπόννησο και κινήθηκε στο Ιόνιο πέλαγος και κατέλαβε την Κεφαλληνία και τη Ζάκυνθο. Μετά κατέλαβε τις αιτωλικές ακτές και τη Χαλκίδα. Έδωσε τέλος στην εκστρατεία του με την επιτυχημένη επίθεση στη Σικυώνα. Αυτή η εκστρατεία του Τολμίδη ήταν πολύ επιτυχημένη και ωφέλησε την Αθήνα. Σε μια εκστρατεία κατά των Θηβαίων, όμως, στην Κορώνεια της Βοιωτίας το 447 π.Χ., πέθανε από την αιφνιδιαστική επίθεση τους μαζί με τον Κλεινία, τον πατέρα του Αλκιβιάδη.


Κατηγορίες: Αρχαίοι Έλληνες στρατηγοί | Αρχαίοι Αθηναίοι


Ημερομηνια: 27.03.2021 09:02:49 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.