Τα ΝέαΤα Νέα
ΤύποςΚαθημερινή εφημερίδα
ΙδιοκτήτηςAlter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.
Ίδρυση28 Μαΐου 1931, 89 έτη πριν
ΓλώσσαΕλληνικά
ΈδραΜεγάλου Αλεξάνδρου 35, Αθήνα, Ελλάδα (Κεντρικά γραφεία Alter Ego)
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 340, Καλλιθέα, Ελλάδα (Εφημερίδα)
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα


Τα Νέα (πρώην Αθηναϊκά Νέα) είναι ελληνική ημερήσια απογευματινή εφημερίδα, η οποία εκδίδεται από την Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. Για πρώτη φορά εκδόθηκε στις 28 Μαΐου 1931 με την ονομασία Αθηναϊκά Νέα ενώ το 1945 έλαβε τη σημερινή ονομασία της. Κυκλοφορεί αδιάλειπτα από τότε έως και σήμερα και τα πρόσφατα χρόνια αποτελεί σταθερά την πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια απογευματινή εφημερίδα.[1]

Προγραμματικά η εφημερίδα εκδόθηκε για να αντισταθεί στον κιτρινισμό του τύπου, εναντίον του οποίου η κυβέρνηση Βενιζέλου είχε ψηφίσει νόμο που προέβλεπε αυστηρές ποινές για όσες εφημερίδες συκοφαντούσαν τον ιδιωτικό βίο δημοσίων και όχι μόνο προσώπων.

Αφορμή για την ψήφιση του νόμου ήταν η σκανδαλοθηρική εκστρατεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Ακρόπολις κατά στελεχών της κυβέρνησης Βενιζέλου αλλά και συνεργατών του. Η προηγηθείσα της έκδοσης της εφημερίδας διαφήμιση τόνιζε τη φιλοδοξία της εφημερίδας να απευθυνθεί σε αναγνώστες που αποστρέφονταν τον αχαλίνοτον κιτρινισμόν.[2] Ιδρυτής της υπήρξε ο Δημήτριος Λαμπράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ο Σταύρος Ψυχάρης, ενώ διευθυντής της ο Χρήστος Μεμής. Διατελέσαντες διευθυντές είναι, μεταξύ άλλων, ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Παναγιώτης Λάμψιας. Σήμερα την εφημερίδα διευθύνει ο Γιώργος Μαντέλας.

Πίνακας περιεχομένων

Δραστηριότητες


Θεωρείται εφημερίδα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Εντούτοις, είναι μια πολυσυλλεκτική εφημερίδα φιλοξενώντας απόψεις, γνώμες, θέσεις και άρθρα όλων των πρεσβευτών του δημοκρατικού τόξου.

Στα "ΝΕΑ" αρθρογραφούν πολλοί γνωστοί Έλληνες δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, πανεπιστημιακοί, κριτικοί κινηματογράφου και καλλιτέχνες όπως, η Έλενα Ακρίτα, ο Ηλίας Κανέλλης, ο Δημήτρης Δουλγερίδης, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Γιώργος Παπαχρήστος, ο Παύλος Τσίμας, η Πέπη Ραγκούση, η Ρούλα Γεωργακοπούλου, ο Θανάσης Νιάρχος, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης, ο Βασίλης Σκουντής, ο Αντώνης Καρπετόπουλος, ο Γιώργος Νασμής, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Γιάννης Βούλγαρης. Ενώ κατά καιρούς φιλοξενεί στις σελίδες της, άρθρα Ελλήνων διανοουμένων και πολιτικών.

Η εφημερίδα κατέχει επίσης μεγάλη παράδοση στην ελληνική πολιτική γελοιογραφία. Έχει φιλοξενήσει στις σελίδες της μεγάλα ονόματα της ελληνική πολιτικής γελοιογραφίας όπως ο Φωκίων Δημητριάδης, ο Σπύρος Ορνεράκης, ο Στάθης Σταυρόπουλος, ο Κυρ, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος. Σήμερα στην εφημερίδα σκιτσογραφούν τακτικά ο Κώστας Μητρόπουλος, η Έφη Ξένου και ο Κώστας Σκλαβενίτης.

Ένθετα


Η εφημερίδα Τα Νέα, εκτός από την ημερήσια εφημερίδα εκδίδει επίσης και τα ένθετα:

Εκδίδει επίσης έκτακτα ένθετα με ποικίλη θεματολογία.

Το 2000, το ιστορικό περιοδικό του ΔΟΛ, Ταχυδρόμος αποτέλεσε ένθετη προσφορά της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο μέχρι το 2013, όποτε και ενσωματώθηκε πλήρως στο σώμα της εφημερίδας.

Διευθυντές


Κατά χρονολογική σειρά, την εφημερίδα διηύθυναν οι ακόλουθοι:

Εκδότες της εφημερίδας


Την εφημερίδα κατά σειρά εκδώσαν οι ακόλουθοι:

Παραπομπές


  1. "Helios Kiosk"
  2. Δημήτρης Ψυχογιός, Τα έντυπα μέσα επικοινωνίας. Από τον πηλό στο δίκτυο, εκδ. Καστανιώτης, Αθήνα 2004, σελ. 489-493.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Ελληνικές εφημερίδες | Καθημερινές εφημερίδες | Όμιλος Alter Ego Media


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:37:46 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.