ΤαμαουλίπαςΤαμαουλίπας

Σημαία

Έμβλημα
24°17′14″N 98°33′48″W
ΧώραΜεξικό[1]
Διοικητική υπαγωγήΜεξικό
Ίδρυση1824
Έκταση80 175 km²
Υψόμετρο126 μέτρο
Ταχ. κωδ.87-89
Ζώνη ώραςUTC−06:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
 Σχετικά πολυμέσα

Η Ταμαουλίπας (ισπανικά: Tamaulipas, επίσημη ονομασία Estado Libre y Soberano de Tamaulipas) είναι μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Χωρίζεται σε 43 δήμους και πρωτεύουσα είναι η Σιουδάδ Βικτόρια, η οποία πήρε το όνομά της από τον Προέδρο του Μεξικού, Γουαδαλούπε Βικτόρια. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Ρεϊνόσα, η Ματαμόρος, το Νουέβο Λαρέδο και το Ταμπίκο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, η Ταμαουλίπας έχει 3.268.554 κατοίκους (12η μεγαλύτερη).

Η πολιτεία βρίσκεται στο βορειοδυτικό Μεξικό. Συνορεύει με την πολιτεία Βερακρούς στα νοτιοανατολικά, το Σαν Λουίς Ποτοσί στα νοτιοδυτικά και το Νουέβο Λεόν στα δυτικά. Στα βόρεια συνορεύει με την αμερικανική πολιτεία Τέξας, με την οποία έχει 370 χιλιόμετρα συνόρων. Στα ανατολικά, βρέχεται από τον Κόλπο του Μεξικού. Στο δυτικό άκρο της πολιτείας βρίσκεται η Ανατολική Σιέρρα Νεβάδα, η οποία ξεπερνά σε ύψος τα 3 χιλιόμετρα. Η πολιτεία έχει έκταση 79.384 χλμ² (6η μεγαλύτερη).

Στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, η οικονομία βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και την βιομηχανία. Στο νότιο τμήμα, η οικονομία βασίζεται στην επεξεργασία πετροχημικών. Από τα τελωνεία της πολιτείας εξάγεται περίπου το ένα τρίτο των αγαθών που παράγεται στο Μεξικό[2].

Παραπομπές


  1. archINFORM. 6139 . Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2018.
  2. «Tamaulipas» (PDF). Κυβέρνηση του Μεξικού. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2013.  (Ισπανικά)


Κατηγορίες: Πολιτείες του Μεξικού


Ημερομηνια: 28.03.2021 04:36:28 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.