Τήμενος
Τήμενος
Οικογένεια
ΤέκναΑρχέλαος
Κείσος[1]
Φάλκης[1]
Ευρύπυλος
Κερύνης
Αγραίος[1][2]
Καλλίας
Κλύτος
Ίσθμιος
Υρνηθώ[1]
Αγέλαος
Κάρανος
Φείδων Α΄
ΓονείςΑριστόμαχος ο Ηρακλείδης[1][3]
ΑδέλφιαΚρεσφόντης
ΟικογένειαΔυναστεία των Αργεαδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς του Άργους

Κατά την ελληνική μυθολογία ο Τήμενος ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Αριστομάχου και επομένως τρισέγγονος του Ηρακλή.

Ο Τήμενος ήταν αδελφός του Κρεσφόντη και του Αριστοδήμου, και ορίσθηκε αρχηγός της τρίτης καθόδου των Ηρακλειδών. Καταλαμβάνοντας και οχυρώνοντας στρατηγική θέση παρά την Λέρνη της Αργολίδας, νίκησε τον βασιλιά των Αχαιών Τισαμενό και κατόπιν οι τρεις αδελφοί μοίρασαν μεταξύ τους τη νότια Πελοπόννησο. Ο Τήμενος πήρε το Άργος και έγινε ιδρυτής της δυναστείας των Τημενιδών, ο Κρεσφόντης με δόλο την Μεσσηνία και τα παιδιά του τρίτου που είχε εν τω μεταξύ σκοτωθεί, ο Ευρυσένης και ο Προκλής, την Λακωνική.

Γενόμενος έτσι ο Τήμενος ο μυθικός ιδρυτής της δυναστείας των Τημαινιδών αλλά και ο πρώτος νομοθέτης του Άργους, τελικά σκοτώθηκε από τους γιούς του, Κείσο, Φάλκη, Κερύνη και Αργαίο (κατ' άλλους ένας από τους γιους του ονομαζόταν Ευρύπυλος), επειδή υποπτεύθηκαν ότι ήθελε να τον διαδεχθεί στον θρόνο με διαθήκη ο γαμπρός του Δηιφόντης σύζυγος της αδελφής τους Υρνηθώ που λάτρευε ιδιαίτερα ο πατέρας τους. Στη συνέχεια οι τέσσερις γιοί έδιωξαν την Υρνηθώ και ανεκήρυξαν βασιλιά τον μεγαλύτερο αδελφό τους, τον Κείσο.

Από την θρυλική αυτή ιστορία εμπνεύσθηκε αργότερα ο Ευριπίδης και έγραψε τη ομώνυμη τραγωδία του, "Τήμενος".

Παραπομπές


Κατηγορίες: Ηρακλείδες | Βασιλείς του Άργους


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:53:38 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.