Δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια


(Ανακατεύθυνση από Σωκράτης_Γκιόλιας)


Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας δολοφονήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010, έξω από το σπίτι του, στην Ηλιούπολη. Ο Γκιόλιας πυροβολήθηκε 16 φορές από μικρή απόσταση. Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών, ενώ έως σήμερα οι δράστες της επίθεσης παραμένουν ασύλληπτοι.

Πίνακας περιεχομένων

Η ζωή και το έργο του Σωκράτη Γκιόλια


Ο Γκιόλιας γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1973, στη Γερμανία.[1] Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας Ελλήνων μεταναστών, η οποία επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Από 19 ετών άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου,[1] στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel και συνεργάστηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2008. Επίσης, εργάστηκε σε αθλητικές εφημερίδες, καλύπτοντας για χρόνια ρεπορτάζ στίβου. Το διάστημα πριν από τη δολοφονία του, εργαζόταν ως συντάκτης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και ήταν διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9,89.

Το όνομα του Γκιόλια είχε συνδεθεί με το ειδησεογραφικό ιστολόγιο troktiko , σαν ένα από τα πρόσωπα που το δημιούργησαν το 2008. Οι συντάκτες του μπλογκ δεν παραδέχτηκαν την σχέση του Γκιόλια μαζί του[2], αν και αυτό ήταν κάτι ευρύτερα γνωστό, τουλάχιστον στους δημοσιογράφους.[3]

Το 2003, παντρεύτηκε τη σύζυγό του Αδαμαντία και απέκτησαν 2 παιδιά.[4]

Δολοφονία


Ο Γκιόλιας πυροβολήθηκε 16 φορές από μικρή απόσταση, έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Οι δράστες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χτύπησαν το κουδούνι νωρίς το πρωί και με κάποια πρόφαση του ζήτησαν να κατέβει στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου και τον περίμεναν για να τον πυροβολήσουν. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το θύμα δέχτηκε και τις 16 σφαίρες στο σώμα. Οι περισσότερες είχαν πύλη εισόδου από πίσω, ενώ δέχτηκε και τρεις σφαίρες στο κεφάλι.[5]

Από την έρευνα της αστυνομίας, προέκυψε ότι τα δύο όπλα των δραστών χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών.[6]

Η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου με προκήρυξή της που στάλθηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, στις 27 Ιουλίου.[5][7] Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, μέχρι σήμερα. Ο αδελφός του Σωκράτη Γκιόλια φωτογράφισε τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Σωκράτη.[8]

Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 Παπαδάκου, Γιάννα (25 Ιουλίου 2010). «Ο συγκρουσιακός Σωκράτης Γκιόλιας» . Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  2. «Troktiko οριστικά τέλος» . Ελευθεροτυπία. 26 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  3. Χεκίμογλου, Αχιλλέας (20 Ιουλίου 2010). «Troktiko.blogspot.com: Μόλις χθες αποκαλύφθηκε η «πατρότητά» του» . Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  4. «Ποιος ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας» . Ημερησία. 19 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2010. 
  5. 5,0 5,1 «Το κείμενο της προκήρυξης της Σέχτας για τη δολοφονία Γκιόλια» . tvxs.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2013. 
  6. «Καρτέρι θανάτου στο δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια» . Ελευθεροτυπία. 28 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  7. «Η «Σέχτα Επαναστατών» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Σ.Γκιόλια» . in.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2010. 
  8. [1], από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Δείτε επίσης

Κατηγορίες: Τρομοκρατικά γεγονότα στην Ελλάδα | 2010


Ημερομηνια: 27.03.2021 09:08:32 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.