Συμφωνία της ΒάρκιζαςΗ Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945[1] [2] από την τότε κυβέρνηση Πλαστήρα και αντιπροσώπους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) μετά την ανακωχή των Δεκεμβριανών στις 11 Ιανουαρίου 1945 ανάμεσα στις βρετανικές και κυβερνητικές δυνάμεις και τον ΕΛΑΣ, βάσει της οποίας οι δυνάμεις του υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.[3]

Πίνακας περιεχομένων

Γενικά


Την αντιπροσωπεία του ΕΑΜ αποτελούσαν ο επικεφαλής Γεώργιος Σιάντος [γ.γ. ΚΚΕ], Ηλίας Τσιριμώκος [γ.γ. Ε.Λ.Δ.], Δημήτρης Παρτσαλίδης [γ. Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ] και ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης ως στρατιωτικός σύμβουλος, ενώ η κυβερνητική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τον επικεφαλής Ιωάννη Σοφιανόπουλο, υπουργό Εξωτερικών, Περικλή Ράλλη (υπουργό Εσωτερικών), Ιωάννη Μακρόπουλο (υπουργό Γεωργίας) και τον συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα ως στρατιωτικό σύμβουλο. Οι συνομιλίες άρχισαν στις 23:00 της 2 Φεβρουαρίου του 1945 στην έπαυλη Κανελλόπουλου[4] και στην πρώτη συνεδρίαση πήραν μέρος εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς οι Σοφιανόπουλος, Μακρόπουλος, Ράλλης με παρατηρητή το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αντιβασιλέα, Γεωργάκη και εμπειρογνώμονες τον αντισυνταγματάρχη Παυλόπουλο και τον ταγματάρχη Παπαθανασίου. Τους ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ εκπροσώπησαν, αντίστοιχα οι Τσιριμώκος, Σιάντος, Παρτσαλίδης, με εμπειρογνώμονα το Σαράφη και δυο αξιωματικούς του ΕΛΑΣ[5]. Μετά τις αρχικές τυπικές προσφωνήσεις, προέκυψε διαφωνία μεταξύ των δυο μερών για το κρίσιμο ζήτημα της αμνηστίας και η σύσκεψη διακόπηκε προσωρινά[6], για να επαναρχίσει στις 6 Φεβρουαρίου[7] [8]. Το ΕΑΜ απέσυρε την αρχική του αξίωση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ενώ συζητήθηκαν τα θέματα των δοσιλόγων, της συγκρότησης εθνικού στρατού και σωμάτων ασφαλείας, των ομήρων, της διενέργειας εκλογών και δημοψηφίσματος (το οποίο λόγω συνθηκών θα μετατίθετο χρονικά τουλάχιστο για ένα 6μηνο) και του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Στις 8 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι ένα σχέδιο αφοπλισμού του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ είχε ήδη καταρτισθεί από τους εμπειρογνώμονες της κυβερνητικής πλευράς (Εφ. "Έθνος", φύλλο 8/2/1945, σελ. 2: "Κατηρτίσθη το σχέδιον αφοπλισμού των ανταρτικών σωμάτων του ΕΛΑΣ") ενώ από τις αστικές εφημερίδες εκφράζονταν επιφυλάξεις για την "υποχωρητική στάση προς το ΕΑΜ που προκαλεί δυσφορίαν" Ο ΕΛΑΣ ζήτησε την άρση του στρατιωτικού νόμου αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε, επιθυμώντας να τον τερματίσει μετά τον πλήρη αφοπλισμό των αριστερών ανταρτών.[9]

Περιεχόμενο της συμφωνίας


Τη Συμφωνία αποτελούσαν εννέα άρθρα.

 1. Tη δημιουργία μιας δημοκρατικής πολιτείας με πλήρεις πολιτικές ελευθερίες.
 2. Την άρση του στρατιωτικού νόμου.
 3. Την αμνηστία των πολιτικών αδικημάτων (αλλά με την εξαίρεση των κοινών αδικημάτων), που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 3 Δεκεμβρίου 1944.
 4. Την πλήρη απελευθέρωση των συλληφθέντων από τον ΕΛΑΣ.
 5. Τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Στρατού.
 6. Την αποστράτευση του ΕΛΑΣ και τον πλήρη αφοπλισμό του.
 7. Την εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών.
 8. Την αντίστοιχη εκκαθάριση των σωμάτων ασφαλείας, και
 9. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολιτειακό ζήτημα και εκλογών με συμμετοχή διεθνών παρατηρητών.

Και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:[10]

Τα μετέπειτα


Τα αποτελέσματα της Συμφωνίας της Βάρκιζας ήταν:

Ωστόσο, η Συμφωνία της Βάρκιζας περιείχε ουσιαστικές αδυναμίες και νομικά κενά, τα οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, τελικά οδήγησαν στην ουσιαστική ακύρωσή της. Υπήρχε, χαρακτηριστικά, η πιο κάτω σημαντική παράλειψη: Ενώ με τη συμφωνία της Βάρκιζας παραχωρούνταν αμνηστία στους αντάρτες του ΕΛΑΣ, δε λαμβάνετο πρόνοια για τα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν στην περίοδο των Δεκεμβριανών. Αυτή η παράλειψη θα έχει μοιραίες επιπτώσεις στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης ξέσπασε η λεγόμενη Λευκή Τρομοκρατία και κύμα αντεκδικήσεων όχι μόνο εναντίον των κομμουνιστών, αλλά και πολιτών που είχαν ενταχθεί ή συμπαθούσαν το ΕΑΜ. Λόγω της συνθήκης το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρέμεινε τυπικά νόμιμο κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου έως τις 27/12/1947, όταν με τον Α.Ν. 509/1947 (Ιδιώνυμο) τέθηκε εκτός νόμου. Νωρίτερα, το καλοκαίρι του 1946, με το Γ' Ψήφισμα, είχε αρχίσει η δίωξη, από το επίσημο κράτος, των αριστερών και φιλοαριστερών πολιτών με έκτακτα στρατοδικεία και εκτελέσεις.

Δείτε επίσης


Παραπομπές- Σημειώσεις


 1. Εφημερίδα "Έθνος", φύλλο της 12/2/1945, πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: "Επήλθε συμφωνία με το ΕΑΜ. Αι συνομιλίαι ετερματίσθησαν σήμερον την 4ην πρωϊνήν."
 2. Πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Ελευθερία" στο φύλλο της 13 Φεβρουαρίου 1945, με τίτλο: "Την 7.20 χθες υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της κυβερνήσεως και του ΕΑΜ. Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος καθ' όλην την επικράτειαν. Ο ΕΛΑΣ θα παραδώσει τα όπλα μέχρι της 26 Φεβρουαρίου. Δημοσιεύεται ο νόμος περί πολιτικής αμνηστεύσεως. Ανεχώρησε χθες η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ προς εφαρμογήν των όρων της συμφωνίας"[νεκρός σύνδεσμος]
 3. ΙΕΕ, ό.π.
 4. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 3/2/1945, σελ. 2: "Διαπιστούται διάθεσις ταχέως τερματισμού της ανωμαλίας"
 5. Φύλλο εφημερίδας "Ελευθερία" της 3 Φεβρουαρίου 1945, σελ. 1[νεκρός σύνδεσμος]
 6. Εφημερίδα "Έθνος", φύλλο της 5 Φεβρουαρίου 1945, σελ. 2: "Η απάντησις του κ. Σιάντου προκέλεσεν την διακοπήν των συζητήσεων με τον ΕΛΑΣ"
 7. Φύλλο εφημερίδας "Ελευθερία" της 6 Φεβρουαρίου 1945, σελ. 1[νεκρός σύνδεσμος]
 8. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 6/2/1945, σελ. 2: "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ: Επανήρχισαν σήμερον αι συζητήσεις με τον ΕΛΑΣ. Επικρατεί γενικώς, αισιοδοξία δια την επίτευξιν συμφωνίας"
 9. Εφημερίδα "Ελευθερία", φύλλο της 10 Φεβρουαρίου 1945, σελ. 2[νεκρός σύνδεσμος]
 10. Η Συμφωνία της Βάρκιζας, όλα τα σχετικά κείμενα, Διεύθυνσις Τύπου και Πληροφοριών, Αθήνα, 1945, σσ. 16-19, Γενικό Επιτελείο Στρατού, Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου, τόμ.1, σσ. 410-412
 11. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 26 Φεβρουαρίου 1945, σελ. 2: "Λήγει σήμερον η προθεσμία παραδόσεως των όπλων του ΕΛΑΣ"

Αναφορές


Φυλλάδιο μαθήματος Ιστορίας Γ' Λυκείου

Βιβλιογραφία


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΚατηγορίες: Νεότερη ιστορία της Ελλάδας | Ελληνικός Εμφύλιος 1946 - 1949 | 1945


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:30:52 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.