Στρατός ξηράς


(Ανακατεύθυνση από Στρατός_Ξηράς)


Ο στρατός ξηράς, με την ευρεία έννοια, είναι ένας κλάδος των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους. Είναι οι δυνάμεις ξηράς και ένας από τους τρεις κλάδους, μαζί με την αεροπορική δύναμη και το πολεμικό ναυτικό. Στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατιωτικής δύναμης, η λέξη στρατός μπορεί επίσης να αναφέρεται στη στρατιά, η οποία είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός σχηματισμός, και αποτελείται από ένα ή περισσότερα σώματα στρατού με μονάδες διαφόρων όπλων και βοηθητικούς σχηματισμούς.

Σε πολλές χώρες η λέξη στρατός διατηρεί την έννοια της επίγειας δύναμης, και αναφέρεται στο στρατό ξηράς. Σήμερα ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο είναι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με 2.183.000 ενεργούς στρατιώτες και 510.000 εφέδρους. [1]

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας[2] και αρχηγός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.[3] Αποφάσεις που αφορούν σημαντικά θέματα λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ.

Δείτε επίσης


Παραπομπές


  1. «2018 China Military Strength» . Globalfirepower. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  2. άρθρο 1, παρ. 4. «Νόμος 2292/1995 - ΦΕΚ 35/Α/15-2-1995 (Κωδικοποιημένος)» . Τράπεζα Πληροφοριών Νομοθεσίας | e-nomothesia.gr. 
  3. άρθρο 45, Σύνταγμα της ΕλλάδαςΚατηγορίες: Στρατός


Ημερομηνια: 16.03.2021 01:18:22 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.