ΣτρέμμαΤο στρέμμα είναι μονάδα μέτρησης εμβαδού, χρησιμοποιούμενη κυρίως στην Ελλάδα για τη μέτρηση προς πώληση εκτάσεων γης, ιδίως αγροτεμαχίων. Ένα στρέμμα ισοδυναμεί με 1000 τ.μ. (ή με 0,001 τ.χλμ.). Στην Κύπρο τα 1000 τ.μ. αποκαλούνται δεκάριο, ενώ ο όρος στρέμμα είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και αντιστοιχούσε σε μια σκάλα και γι' αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιείται πλέον.[1]

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο μέγεθος μέτρησης εκτάσεων γης σε πολλές χώρες είναι το εκτάριο, το οποίο ισοδυναμεί με 10 στρέμματα. Ένα εκτάριο ισούται με 10.000 τ.μ. ή με ένα τετράγωνο με πλευρές 100 μ. Χ 100 μ. Ένα εκτάριο ισούται με εκατό άρια.

Πίνακας περιεχομένων

Αντιστοιχίες


Ένα στρέμμα ισοδυναμεί με:

Ιστορία


Το στρέμμα είναι μονάδα που άρχισε να χρησιμοποιείται την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και ήταν ίσο με το μόδιο. Πρώτη φορά αναφέρεται το 1239. Η χρήση του επεκτείνεται κατά την Τουρκοκρατία, οπότε οι Τούρκοι το χρησιμοποιούν ως μονάδα επιφάνειας με το όνομα dönüm, το οποίο αλλού φαίνεται να είναι 900, 918-919, 939,8, 1250, 1600 ή και 2500 τετρ. μέτρα και το οποίο σήμερα είναι ίσο με 1000 τ.μ. όπως το στρέμμα.[2]

Παραπομπές


  1. Χρίστος Ζήνωνος και Έλικκος Ηλία (Μάρτιος 2006). «Ο Κτηματικός Χάρτης της Κύπρου» (PDF). Τμήμα Κτηματολογίου & Χωρομετρίας. Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου. σελ. 4. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2013. 
  2. Τα μετρικά συστήματα , Ι. Μπαντέκας, περιοδικό Αρχαιολογία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Μονάδες επιφάνειας


Ημερομηνια: 28.03.2021 04:43:34 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.