ΣηστόςΣηστός
40°13′0″N 26°23′0″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Τσανάκκαλε
Γεωγραφική υπαγωγήΧερσόνησος της Καλλίπολης
 Σχετικά πολυμέσα

Η Σηστός ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Χερσονήσου της Καλλίπολης κοντά στο στενότερο σημείο του Ελλησπόντου, ακριβώς απέναντι από την ασιατική πόλη Άβυδο. Στην αρχαιότητα αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο (λιμένας) διακινουμένων προϊόντων από Μεσογειακές χώρες προς τον Εύξεινο Πόντο και αντίστροφα αλλά και ως βασικό πέρασμα (Πέραμα) από την ευρωπαϊκή ακτή στην ασιατική και αντίστροφα.

Ιστορία


Η Σηστός ήταν αποικία των Αιολέων την οποία και αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα (Β-836). Ο δε Ηρόδοτος αναφέρει πως όταν ο Δαρείος επέστρεφε από την εκστρατεία του κατά των Σκυθών, πέρασε απ΄ αυτή την πόλη (513 π.Χ.). Επίσης ο ίδιος ιστορικός αναφέρει πως όταν ο Ξέρξης εκστράτευσε κατά των Ελλήνων στους Περσικούς Πολέμους, διερχόμενος και αυτός από την πόλη δημιούργησε ζεύξη με πλωτή γέφυρα "αλυσσοδένοντας και μαστιγώνοντας" τον πορθμό.

Το 478 π.Χ. μετά το τέλος των Περσικών πολέμων, εμφανίσθηκαν οι Αθηναίοι οι οποίοι την κατέλαβαν και την υποχρέωσαν σε φόρου υποτελή τους, μέχρι το 404 π.Χ. που περιήλθε στους Σπαρτιάτες. Τελικά τον ίδιο χρόνο προσέτρεξαν προς βοήθειά της οι Πέρσες οι οποίοι και την ελευθέρωσαν, την περιέλαβαν στο κράτος τους πλην όμως της επέτρεψαν να διατηρεί αυτονομία μέχρι το 387 π.Χ.. Μετά όμως από νέα επέμβαση το 353 π.Χ. κατελήφθη εκ νέου από τους Αθηναίους από τους οποίους και απελευθερώθηκε από τον Βασιλέα της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄.

Στην πόλη αυτή λίγα χρόνια αργότερα το 334 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος συγκέντρωσε το στρατό του για την εκστρατεία του στην Ασία. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου η Σηστός περιήλθε στους διαδόχους του, εξ αυτών στους Ροδίους και εξ αυτών στο Βασίλειο της Περγάμου. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο φαίνεται να περιέπεσε σε παρακμή.

Το 550 μ.Χ. ο Ιουστινιανός ανήγειρε στη Σηστό ένα πολύ ισχυρό φρούριο. Στη μετέπειτα Φραγκοκρατία περιήλθε στους Φράγκους και κατόπιν στον Αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Δούκα Βατάτση (1222-1254). Το 1353 καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς.

Η Σηστός έγινε περισσότερο γνωστή στην ιστορία και την ποίηση από τους έρωτες της Ηρούς και του Λέανδρου. Κοντά στην αρχαία θέση της Σηστού (ΝΔ) βρίσκεται σήμερα η τουρκική πόλη Εσεάμπατ όπου υφίσταται η πορθμειακή σύνδεση με την έναντι επί της ασιατικής ακτής πόλη Τσανάκκαλε

Πηγές

Κατηγορίες: Πόλεις της αρχαίας Θράκης | Επαρχία του Τσανάκκαλε | Αιολικές αποικίες


Ημερομηνια: 16.03.2021 01:58:25 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.