ΡωμιοίΡωμιοίΡωμηοί, τουρκικά: Osmanlı Rumları) ονομάζονταν οι ελληνόφωνοι Χριστιανοί που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Ρωμιοί ανήκαν στο Ρουμ μιλέτ (Millet-i Rum). Κατοικούσαν στο χώρο που σήμερα αποτελεί το ελληνικό κράτος, την Κύπρο, την Ανατολική Θράκη (ιδίως γύρω από και στην Κωνσταντινούπολη), στη δυτική Μικρά Ασία (ιδίως στην περιοχή της Σμύρνης), την κεντρική Μικρά Ασία (κυρίως την Καππαδοκία), τη βορειοανατολική Μικρά Ασία (κυρίως το βιλαέτι του Ερζερούμ, στην περιοχή της Τραπεζούντας και στα βουνά του Πόντου. Σημαντικές ελληνορθόδοξες κοινότητες υπήρχαν και σε άλλα σημεία των Βαλκανίων, της Αρμενίας και του Καυκάσου, καθώς και στην περιοχή που από το 1878 ως το 1917 αποτέλεσε την επαρχία Καυκάσου της ρωσικής περιφέρειας Καρς.

Οι ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί της Μικράς Ασίας την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας αυτοπροσδιορίζονταν ως «Ρωμιοί» (τούρκικα: Rum), ονομασία που δήλωνε βυζαντινο-ρωμαϊκή καταγωγή και την ελληνορθόδοξη ταυτότητά τους, βασικότερο συστατικό της οποίας ήταν η χριστιανική πίστη, ενώ χρησιμοποιούσαν την ονομασία «Έλληνες» για τους υπηκόους του ελληνικού κράτους.[1]

Πίνακας περιεχομένων

Διάσημοι Ρωμιοί
Επιπλέον βιβλιογραφία


Δείτε επίσηςΥποσημειώσεις


  1. Doumanis, Nicholas (2012). Before the Nation: Muslim-Christian Coexistence and its Destruction in Late-Ottoman Anatolia. Οξφόρδη: Oxford University Press. σελίδες 8–9. 
  2. «Μισαηλίδης, Ευαγγελινός» . Academic Dictionaries and Encyclopedias (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2020. Κατηγορίες: Τουρκοκρατία | Χριστιανοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας | Έλληνες


Ημερομηνια: 28.03.2021 06:09:39 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.