Ρωμαϊκή σύγκλητοςΣύγκλητος
Senatus
Είδος
ΤύποςΜονοθάλαμο
Τόπος συνεδριάσεων
Κούρια Ιούλια, Αγορά, Ρώμη

Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος (λατινικά: Senatus Romanus) ήταν πολιτικό όργανο στην αρχαία Ρώμη. Ήταν ένα από τα πιο ισχυρά όργανα στη ρωμαϊκή ιστορία και ιδρύθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της πόλης (παραδοσιακά ιδρύθηκε το 753 π.Χ.). Διασώθηκε από την ανατροπή του Ρωμαϊκού Βασιλείου το 509 π.Χ., την πτώση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας τον 1ο αιώνα π.Χ., τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 395 μ.Χ., την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 και την κυριαρχία των βαρβάρων στη Ρώμη κατά τον 5ο, 6ο και 7ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια των ημερών του βασιλείου, ήταν κάτι περισσότερο από ένα συμβουλευτικό συμβούλιο στο βασιλιά. Κατά τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας, η Σύγκλητος ήταν πολιτικά αδύναμη ενώ οι εκτελεστικοί άρχοντες ήταν αρκετά ισχυροί. Δεδομένου ότι η μετάβαση από τη μοναρχία στη συνταγματική κυβέρνηση ήταν πιθανότατα σταδιακή, χρειάστηκαν πολλές γενιές πριν η Σύγκλητος ήταν σε θέση να επιβληθεί επί των εκτελεστικών αρχόντων.

Λέγεται ότι η πρώτη Σύγκλητος ιδρύθηκε από τον ίδιο το Ρωμύλο στη Ρώμη.

Εικόνες


ΠαραπομπέςΚατηγορίες: Αρχαία Ρωμαϊκή κυβέρνηση | Ρωμαϊκό δίκαιο


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:56:51 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.