Ρομπέρ ΣουμάνΡομπέρ Σουμάν
Robert Schuman
Πρωθυπουργός της Γαλλίας
Περίοδος
24 Νοεμβρίου 1947 – 26 Ιουλίου 1948
ΠρόεδροςΒενσάν Οριόλ
ΠροκάτοχοςΠολ Ραμαντιέ
ΔιάδοχοςΑντρέ Μαρί
Περίοδος
5 Σεπτεμβρίου 1948 – 11 Σεπτεμβρίου 1948
ΠρόεδροςΒενσάν Οριόλ
ΠροκάτοχοςΑντρέ Μαρί
ΔιάδοχοςΑνρί Κέιγ
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
Περίοδος
1958 – 1960
ΠροκάτοχοςΧανς Φούρλερ
ΔιάδοχοςΧανς Φούρλερ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση29 Ιουνίου 1886
, Πόλη του Λουξεμβούργου, Λουξεμβούργο
Θάνατος4 Σεπτεμβρίου 1963 (77 ετών), Σι-Σαζέλ, Λωρραίνη, Γαλλία
Πολιτικό κόμμαΛαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κίνημα
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρομπέρ Σουμάν (Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman, 29 Ιουνίου 1886 - 4 Σεπτεμβρίου 1963) ήταν Γάλλος πολιτικός και διπλωμάτης.

Βιογραφία


Γεννήθηκε το 1886 στο Λουξεμβούργο, πατρίδα της μητέρας του, ενώ ο πατέρας του καταγόταν από τη Λωρραίνη. Σπούδασε νομικές επιστήμες στο Μετς, στη Βόννη και στο Στρασβούργο. Είχε γερμανική υπηκοότητα και πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων. Μετά το τέλος του πολέμου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως πολιτικός στη Γαλλία. Το 1941 η Γκεστάπο φυλάκισε τον Σουμάν, αλλά εκείνος δραπέτευσε και εργάστηκε στη Αντίσταση το 1942. Ήταν ο εμπνευστής της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ΕΚΑΧ. Διατέλεσε πρόεδρος του κοινοτικού οργάνου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Απεβίωσε το 1963.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Κατηγορίες: Γάλλοι πολιτικοί | Γάλλοι διπλωμάτες | Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου | Ευρωπαϊκή Ένωση | Ευρωπαϊστές | Παραλήπτες του βραβείου Erasmus | Βραβευθέντες με το Βραβείο Καρλομάγνος


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:31:45 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.