Ραβδωτός κώδικαςΡαβδωτός κώδικας ή γραμμωτός κώδικας, ή ραβδοκώδικας (αγγλικά: barcode) ονομάζεται η εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης, η οποία αποτελείται από ένα σύνολο παράλληλων ανισόπαχων γραμμών η οποία περιέχει πληροφορίες που αφορούν στο προϊόν στο οποίο αναγράφεται.[1] Συγκεκριμένα, αποτελείται από μια σειρά γραμμών και ανάλογων αριθμών που αντιστοιχεί στην περιγραφή και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος: την τιμή, την ημερομηνία λήξης αλλά και το υπόλοιπο σε μια αποθήκη ή τον κωδικό παρτίδας κ.ά.

Εφαρμογές


Ευρεία χρήση έχει στα συσκευασμένα προϊόντα κάθε είδους που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα τεχνολογίας αλλά και πολυκαταστήματα.

Μία άλλη σημαντική εφαρμογή είναι η χρήση του ως μοναδικού κωδικού που τυπώνεται στα οπισθόφυλλα βιβλίων και περιδικών. Πολλές βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν τους ραβδοκώδικες στο σύστημα δανεισμού τους, ζητώντας από τα εγγεγραμμένα μέλη τους να σκανάρουν τον ραβωτό κώδικα ή να εισάγουν τον αριθμό που αντιστοιχεί σε αυτόν.[2]

Παραπομπές


  1. Παππάς, Αλέξανδρος (31 Ιανουαρίου 2016). «Πώς οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των υπεραστικών συγκοινωνιών» (PDF). Ιδρυματικό Αποθετήριο του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Άρτα: ΤΕΙ Ηπείρου. σελ. 51. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2020. Ραβδωτός Κώδικας ή γραμμωτός κώδικας η ραβδοκώδικας (barcode) ονομάζεται η εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης, η οποία αποτελείται από ένα σύνολο παράλληλων ανισοπαχών γραμμών και η οποία περιέχει πληροφορίες που αφορούν στο προϊόν στο οποίο αναγράφεται. 
  2. «ΚΟΗΑ Κυκλοφορία υλικού: Δανεισμός / Μηνύματα δανεισμού /ανανεώσεις / επιστροφές / πρόστιμα /κρατήσεις» (PDF). Βιβλιοθήκη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης. σελ. 7. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2020. Από την καρτέλα «Κυκλοφορία υλικού» επιλέγουμε την Ανανέωση για να εισάγουμε το ραβδοκώδικα του τεκμηρίου 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες: Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή | Ασφάλεια


Ημερομηνια: 27.03.2021 10:57:48 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.