Πόρκιος ΦήστοςΠόρκιος Φήστος
Χάλκινο νόμισμα του Φήστου.
Εμπροσθότυπο: NEP WNO C (Νέρωνος), οπισθότυπο: KAICAPOC (Καίσαρος).
Γενικές πληροφορίες
ΕθνικότηταΡωμαίος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕπίτροπος της Ιουδαίας (59 - 62)
ΠροκάτοχοςΜάρκος Αντώνιος Φήλιξ
ΔιάδοχοςΛεύκιος Αλβίνος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος έπαρχος

Ο Πόρκιος Φήστος αντικατέστησε τον Μάρκο Αντώνιο Φήλικα στην θέση του επιτρόπου της Ιουδαίας το 59 [1] ύστερα από την ανάκληση του τελευταίου στην Ρώμη [2].

Πίνακας περιεχομένων

Η διακυβέρνηση του Πόρκιου Φήστου


Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του Πόρκιου Φήστου η κρίση που είχε ξεσπάσει στην Καισάρεια συνεχίζονταν. Οι μη Ιουδαίοι κάτοικοι της πόλης πλησίασαν τον αξιωματούχο και πρώην παιδαγωγό του Νέρωνα Βήρυλλο. Αφού τον δωροδόκησαν με πολλά χρήματα του ζήτησαν να γράψει μια επιστολή στον αυτοκράτορα που στρέφονταν εναντίον του αιτήματος των Ιουδαίων για ισοπολιτεία. Η επιστολή πέτυχε το σκοπό της και το αίτημα για ισοπολιτεία απορρίφτηκε . Όταν οι Ιουδαίοι της Καισαρείας έμαθαν τι είχε συμβεί αγανάκτησαν[3].

Ο Πόρκιος Φήστος έστειλε στην Ρώμη τον Απόστολο Παύλο που εδώ και καιρό ήταν φυλακισμένος στην Καισάρεια ύστερα από αίτημα του τελευταίου να δικαστεί εκεί καθώς ήταν Ρωμαίος πολίτης[4]. Ο Απόστολος Παύλος είχε φυλακιστεί από τον Φήλικα προκάτοχο του Πόρκιου Φήστου[2].

Ο Πόρκιος Φήστος εξουδετέρωσε επίσης έναν ανώνυμο ψευδοπροφήτη και τους οπαδούς του[5] .

Προστριβές μεταξύ του Αγρίππα ΙΙ και των ιερέων του Ναού


Ο Αγρίππας ΙΙ επιχείρησε να αυξήσει το ύψος ενός πύργου. Ο πύργος αυτός ήταν τμήμα του πρώην ανακτόρου των Ασμοναίων στην Ιερουσαλήμ. Οι ιερείς του Ναού αντέδρασαν σ΄ αυτό επειδή από τον ψηλότερο πύργο ο Αγρίππας θα μπορούσε να παρακολουθεί ανενόχλητος ότι συνέβαινε μέσα στον Ναό (αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια) και άρχισαν να οικοδομούν ένα καινούργιο τείχος επάνω σε αυτό που ήδη υπήρχε και προστάτευε τον περίβολο του Ναού, ώστε να κόψουν την θέα από τον πύργο[6].

Η ενεργεία αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ρωμαϊκών αρχών επειδή η ρωμαϊκή φρουρά που βρίσκονταν στο διπλανό φρούριο Αντωνία δεν θα μπορούσε να παρατηρεί τι συνέβαινε στον Ναό όταν το νέο τείχος ολοκληρώνονταν. Ο Φήστος απαγόρευσε τις εργασίες των ιερέων, τους παρέπεμψε ταυτόχρονα όμως στον Νέρωνα προκείμενου να του εκθέσουν τα παράπονα τους . Εκείνος δικαίωσε τους ιερείς που παρουσιάστηκαν ενώπιων του στην Ρώμη και όλες οι εργασίες σταμάτησαν[7].

Ο αρχηγός της αντιπροσωπείας των ιερέων Ισμαήλος που ήταν ο αρχιερέας παρέμεινε στην Ρώμη ως όμηρος. Ο Αγρίππας διόρισε στην θέση του τον Ιώσηπο του Σίμωνος [4][8].

Το τέλος του Φήστου


Ο Φήστος πέθανε κατά την διάρκεια της θητείας του. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο Αλβίνος[4][9] .

Παραπομπές


  1. Ρόπς Ν. Η καθημερινή ζωή στην Παλαιστίνη στους χρόνους του Ιησού.Χρονολογικός Πίνακας από την ανάρρηση του Ηρώδη ως την πτώση της Ιερουσαλήμ. σελ 530-531
  2. 2,0 2,1 LIVIUS Articles on Ancient History . Marcus Antonius Felix
  3. Ιώσηπος Ιουδαϊκή Αρχαιολογία.Βιβλίο Κ.VIΙΙ.9 [183]-[184]
  4. 4,0 4,1 4,2 Jewish Encyclopedia FESTUS, PORCIUS
  5. Ιώσηπος Ιουδαϊκή Αρχαιολογία.Βιβλίο Κ.VIΙΙ.10 [188]
  6. Ιώσηπος Ιουδαϊκή Αρχαιολογία.Βιβλίο Κ.VIΙΙ.11 [189]-[191]
  7. Ιώσηπος Ιουδαϊκή Αρχαιολογία.Βιβλίο Κ.VIΙΙ.11 [192]-[195]
  8. Ιώσηπος Ιουδαϊκή Αρχαιολογία.Βιβλίο Κ.VIΙΙ.11 [195]-[196]
  9. Ιώσηπος Ιουδαϊκή Αρχαιολογία.Βιβλίο Κ.ΙΧ.1 [197]

Πηγές

Κατηγορίες: Ρωμαίοι επίτροποι της Ιουδαίας


Ημερομηνια: 28.03.2021 01:49:49 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.