Πόλη του Μεξικού
Πόλη του Μεξικού

Έμβλημα
19°25′10″N 99°8′44″W
ΧώραΜεξικό[1]
Διοικητική υπαγωγήΜεξικό
Ίδρυση13  Αυγούστου 1521
Διοίκηση
 • Head of Mexico City governmentClaudia Sheinbaum (από 2018)
Έκταση1 485 km²
Υψόμετρο2 250 μέτρο
Ταχ. κωδ.01000–16999
Τηλ. κωδ.55
Ζώνη ώραςUTC−06:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
 Σχετικά πολυμέσα

Η Πόλη του Μεξικού (ισπανικά: Ciudad de México, México D.F. ή απλά México) είναι η πρωτεύουσα του Μεξικού. Είναι το σημαντικότερο οικονομικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο στη χώρα και, με 8.851.080 κατοίκους το 2010, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας. Εντούτοις, η μητροπολιτική περιοχή του Μεξικού (Zona Metropolitana del valle de México) ενσωματώνει 58 παρακείμενους δήμους του κρατιδίου Μεξικο και έναν δήμο του κρατιδίου Ιδάλγο. Tο 2005 η μητροπολιτική περιοχή του Μεξικού είχε πληθυσμό 19,2 εκατομμυρίων, κάνοντας την τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο δυτικό ημισφαίριο και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το 2005 αυτή ταξινομήθηκε ως η πλουσιότερη αστική συσσώρευση ΑΕΠ στον κόσμο. Επίσης, η Πόλη του Μεξικού είναι ομοσπονδιακή περιοχή (Distrito Federal στα ισπανικά συντομ. "D.F.", που ακολουθεί επίσημα στο όνομα της μητροπολιτικής περιοχής). Τα ηφαίστεια Ποποκατέπετλ (Popocatépetl) και Ιστακσίουατλ (Iztaccíhuatl) περιβάλλουν την πόλη.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Για την ιστορία πριν από την ισπανική κατοχή βλέπε και Τενοτστιτλάν

Η Πόλη του Μεξικού βρίσκεται στην κοιλάδα του Μεξικού αποκαλούμενη επίσης Κοιλάδα Ανάουακ (Anáhuac), μια μεγάλη κοιλάδα στα υψηλά οροπέδια στο κέντρο του Μεξικού, σε ένα ύψος 2.240 μέτρων. Στηρίχτηκε αρχικά από τους Αζτέκους το 1325 σε ένα νησί της λίμνης Τέξκοκο (Texcoco). Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν εντελώς στην πολιορκία το 1521, ξανασχεδιάστηκε και επανοικοδομήθηκε στα επόμενα έτη μετά από ισπανικά αστικά πρότυπα.

Το 1524 καθιερώθηκε ο δήμος της Πόλης του Μεξικού, γνωστός τότε ως Μέξικο-Τενοτστιτλάν, και από 1585 είναι επίσημα γνωστός ως Ciudad de México. Η μητροπολιτική περιοχή δημιουργήθηκε το 1824 και ενσωμάτωσε διάφορους δήμους, ένας από τους οποίους ήταν ο δήμος της Πόλης του Μεξικού. Δεδομένο ότι η πόλη άρχισε να αυξάνεται, κατάπιε όλους τους άλλους δήμους σε μια μεγάλη αστική περιοχή. Το 1928 όλοι οι δήμοι μέσα στην ομοσπονδιακή περιοχή καταργήθηκαν, μια δράση που άφησε ένα κενό στο νομικό καθεστώς της Πόλης του Μεξικού έναντι της ομοσπονδιακής περιοχής, ακόμα κι αν για τους περισσότερους πρακτικούς λόγους θεωρήθηκε παραδοσιακά η ίδια οντότητα. Το 1968 η πόλη φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διαµερίσµατα


1. Άλβαρο Ομπρεγόν (Álvaro Obregón)
2. Ασκαποτσάλκο (Azcapotzalco)
3. Μπενίτο Χουάρες (Benito Juárez)
4. Κογιοακάν (Coyoacán)
5. Κουαχιμάλπα (Cuajimalpa)
6. Κουαουτέμοκ (Cuauhtémoc)
7. Γκουστάβο Α. Μαδέρο (Gustavo A. Madero)
8. Ιστακάλκο (Iztacalco)

9. Ισταπαλάπα (Iztapalapa)
10. Μαγδαλένα Κοντρέρας (Magdalena Contreras)
11. Μιγκέλ Ιδάλγο (Miguel Hidalgo)
12. Μίλπα Άλτα (Milpa Alta)
13. Τλάουακ (Tláhuac)
14. Τλάλπαν (Tlalpan)
15. Βενουστιάνο Καρράνσα (Venustiano Carranza)
16. Σοτσιμίλκο (Xochimilco)

Μητροπολιτική Περιοχή


Μητροπολιτική περιοχή της κοιλάδας του Μεξικού
  1. archINFORM. 1256 . Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2018.Κατηγορίες: Πόλη του Μεξικού | Πρωτεύουσες της Βόρειας Αμερικής | Διοργανώτριες πόλεις Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων


Ημερομηνια: 28.03.2021 10:08:06 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.