Πρόεδρος του ΜεξικούΠρόεδρος των
Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού
Presidente de los Estados Unidos Mexicanos
Προεδρικό έμβλημα
Κάτοχος
Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

από 1 Δεκεμβρίου 2018
ΠροσφώνησηΕξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
ΚατοικίαΕθνικό Μέγαρο του Μεξικού
Διορισμός απόΟμοσπονδιακό Εκλογικό Δικαστήριο (επιβεβαίωση)
, εκ μέρους του λαού του Μεξικού (Άμεση Λαϊκή Ψήφος)
Διάρκεια θητείας6 έτη, μη ανανεώσιμη[1]
Αρχικός κάτοχοςΓουαδαλούπε Βικτόρια
Δημιουργία10 Οκτωβρίου 1824
Μισθός108.570,92 MXN$ ανά μήνα , πριν τους φόρους.[2]
ΙστοσελίδαGovernment of Mexico
 Ο Πρόεδρος του Μεξικού (ισπανικά: Presidente de México‎), επίσημα γνωστός ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού (ισπανικά: Presidente de los Estados Unidos Mexicanos‎)[3], είναι ο αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης του Μεξικού. Βάσει του Συντάγματος, ο πρόεδρος ηγείται των Μεξικανικών ενόπλων δυνάμεων. Από την 1η Δεκεμβρίου 2018 Πρόεδρος είναι ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ μετά την νίκη του στις μεξικανικές προεδρικές εκλογές την 1η Ιουλίου 2018.

Επί του παρόντος, το αξίωμα του Προέδρου θεωρείται επαναστατικό, καθώς οι αρμοδιότητες της θέσης προέρχονται από το Επαναστατικό Σύνταγμα του 1917. Άλλη μια κληρονομιά της Επανάστασης είναι η απαγόρευση επανεκλογής. Οι Μεξικανοί Πρόεδροι περιορίζονται σε μία μόνο εξαετή θητεία, που ονομάζεται sexenio.[1] Κανένας που κατέχει ή κατείχε τη θέση στο παρελθόν, ακόμη και σε υπηρεσιακή βάση, δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου. Το σύνταγμα και το γραφείο του Προέδρου παρακολουθεί στενά το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Προϋποθέσεις


Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 Η ακριβής θητεία είναι 5 έτη και 10 μήνες (μειωμένη κατά δύο μήνες από την συνταγματική εντολή εξαιτίας της αλλαγής στην ημερομηνία ορκωμοσίας από το 2014 και μετά).
  2. «Portal de Obligaciones de Transparencia» . 16 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. Άρθρο 80, Σύνταγμα του Μεξικού. «Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos» (PDF) (στα Ισπανικά). Cámara de Diputados. σελ. 55. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες: Πρόεδροι του Μεξικού


Ημερομηνια: 28.03.2021 03:51:27 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.