Προσήλιο ΦωκίδαςΓια οικισμούς με το ίδιο όνομα δείτε το λήμμα: Προσήλιο

Προσήλιο Φωκίδας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΔελφών
Δημοτική ΕνότηταΑμφίσσης
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεάς Ελλάδας
ΝομόςΦωκίδας
Υψόμετρο840
Πληθυσμός4 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΣιγδίτσα
Ταχ. κωδ.33100
Τηλ. κωδ.22650

Το Προσήλιο είναι ορεινός οικισμός στην Παρνασσίδα του νομού Φωκίδας[2].

Πίνακας περιεχομένων

Γεωγραφία - Αξιοθέατα


Το Προσήλιο βρίσκεται στις πλαγιές της Γκιώνας, σε υψόμετρο 840 μέτρα[2] και επάνω στην επαρχιακή οδό Σπερχειάδας - Άμφισσας σε απόσταση 12 χλμ. Β.-ΒΔ. από την πόλη της Άμφισσας[3]. Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, του 19ου αιώνα με σημαντικά δείγματα αγιογραφιών της εποχής καθώς και τα ανακαινισμένα ξωκλήσια του Άγιου Χριστόφορου, της Αγίας Τριάδας και του Άη Γιώργη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, που βρίσκεται σε βράχο πάνω από την βρύση του «Άη Βορίστη», στο δρόμο προς το διπλανό χωριό Μοναστήρι[4]. Δυτικά του χωριού, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, βρίσκεται το δασικό χωριό Καψίτσα που αποτελεί κατασκηνωτικό θέρετρο του δήμου Δελφών.

Ιστορία - Διοικητικά


Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Σιγδίτσα μέχρι το 1927, οπότε μετονομάστηκε σε Προσήλιο με το ΦΕΚ 206Α - 28/09/1927[5]. Στις 26 Οκτωβρίου του 1942 τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, ως αντίποινα για τη μάχη της Ρέκας μεταξύ δυνάμεων του ΕΛΑΣ και ιταλικού τμήματος, εκκένωσαν και πυρπόλησαν ολοσχερώς το χωριό - μαζί και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τριβολούς στο διπλανό Μοναστήρι. Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοί του να καταφύγουν στην Άμφισσα και άλλες γειτονικές περιοχές και το χωριό να αρχίσει να ερημώνει. Ήταν το πρώτο χωριό στην ελληνική επικράτεια που κάηκε ολοσχερώς από τους κατακτητές, αλλά οι κάτοικοί του το ξαναέχτισαν λίγα χρόνια αργότερα (1950), σε μικρότερο υψόμετρο στην σημερινή Βίνιανη[εκκρεμεί παραπομπή].

Το Προσήλιο είναι ο τόπος καταγωγής του οικονομολόγου Ευθύμιου Κεχαγιά, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής και υπουργός οικονομικών στα μέσα του 19ου αιώνα[εκκρεμεί παραπομπή].

Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με το Μοναστήρι και τη Βίνιανη συναποτελούν τη τοπική κοινότητα Προσηλίου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αμφίσσης του Δήμου Δελφών και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 4 κατοίκους[6].

Δείτε επίσης


Καταστροφή του Προσηλίου Φωκίδας

Παραπομπές


  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. 2,0 2,1 «Προσήλιο Φωκίδας». Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. 29. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996, σελ. 98. 
  3. «Οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ πόλεων, χωριών - apostaseis.gr» . www.apostaseis.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2017. 
  4. «Προσήλιο - Φωκίδα | Terrabook» . Terrabook. https://greece.terrabook.com/el/phocis/page/prosilio-2/. Ανακτήθηκε στις 2018-03-02. 
  5. «ΕΕΤΑΑ-Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.» . www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018. 
  6. «Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018. Κατηγορίες: Χωριά του νομού Φωκίδας | Δήμος Δελφών


Ημερομηνια: 28.03.2021 03:00:29 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.