Πλευρά οδήγησηςΗ μέθοδος της πλευρικής οδήγησης αποτελεί «βάση» για τα κυκλοφοριακά συστήματα των χωρών, με μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτό του κυκλοφοριακού στην δεξιά πλευρά της οδού. Το δεξιό κυκλοφοριακό σύστημα χρησιμοποιείται σε 165 χώρες και περιοχές, ενώ οι υπόλοιπες 75 χρησιμοποιούν το αριστερό κυκλοφοριακό σύστημα.[1] Σήμερα, με το δεξιό κυκλοφοριακό σύστημα λειτουργούν περίπου τα 2/3 παγκοσμίως, ενώ το υπόλοιπο 35% επιλέγουν το αριστερό όπου συνήθως πρόκειται για χώρες που ιστορικά αποτελούσαν Βρετανικές αποικίες.[2] Το 1919, 104 περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούσαν το αριστερό κυκλοφοριακό σύστημα και ένας ίσος αριθμός το δεξιό. Μεταξύ του 1919 και του 1986, 34 περιοχές με αριστερό κυκλοφοριακό σύστημα άλλαξαν σε δεξιό.[3]

Στις χώρες με δεξιό κυκλοφοριακό σύστημα, τα οχήματα οδηγούν στα δεξιά, το τιμόνι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά και ο οδηγός κάθεται στην πλευρά που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της οδού. Στις χώρες με αριστερό κυκλοφοριακό σύστημα συμβαίνουν τα αντίστροφα, αν και πάλι ο οδηγός βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της οδού.

Στις περισσότερες χώρες η σιδηροδρομική κυκλοφορία ακολουθεί το σύστημα της οδικής, αν και πολλές από τις χώρες που άλλαξαν το κυκλοφοριακό σύστημα από αριστερό σε δεξιό δεν άλλαξαν και τους σιδηροδρόμους. Η κυκλοφορία των σκαφών στα ποτάμια γίνεται πρακτικά στα δεξιά. Τα σκάφη παραδοσιακά πλοηγούνται από την δεξιά πλευρά ώστε να διευκολύνουν την προτεραιότητα του εκ δεξιών.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορικά γεγονότα


Η πρώτη αναφορά για την λειτουργία του αριστερού κυκλοφοριακού συστήματος έγινε έπειτα από δικαστική απόφαση στην Αγγλία, το 1756 με την εφαρμογή κανόνων κυκλοφορίας στη γέφυρα του Λονδίνου, η οποία κατεδαφίστηκε το 1832.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως ο Κύριλλος Πάρκινσον, πίστευε πως η ανθρωπότητα κατα την αρχαιότητα επέλεξε να ταξιδεύουν με άλογο ή με πεζοπορία στην αριστερή πλευρά της οδού. Σε ενδεχόμενο μάχης οι διαγωνιζόμενοι γινόντουσαν νικητές, εάν ο ένας από τους δύο προσπαθήσει να ρίξει τον άλλον προς στην αριστερή μεριά. Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ το 1300 είχε κατευθύνει τους πιστούς ακόλουθούς του προς στην αριστερή πλευρά επίσης.[4] Αυτό οδήγησε σε μια συνήθεια στον πληθυσμό της Μεγάλης Βρετανίας και παρομοίως ακολούθησε και στις υπόλοιπες χώρες κατοικούμενες κυρίως με πληθυσμό απο Βρετανικές οικογενειακές ρίζες.

Στα τέλη του 18ου αιώνα (1792), οι Η.Π.Α. είχαν αποφασίσει να επιλέξουν τη δεξιά πλευρά, καθώς επηρεάστηκαν από τους καθοδηγητές των αμαξών εκείνη την εποχή. Το 1804 δόθηκε δικαστική απόφαση στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσει το 1813 και στη Μασσαχουσέτη το 1821.

Στη Γαλλία οι πεζοί κινόντουσαν στη δεξιά πλευρά, ενώ οι άμαξες στην αριστερή. Αυτό άλλαξε κατά τη Γαλλική Επανάσταση και μεταφέρθηκε και σε χώρες Γαλλικών αποικιών (Νέα Γαλλία, Γαλλική Δυτική Αφρική, στο Μαγκρέμπ, στη Γαλλική Ινδοκίνα, στη Γαλλική Γουιάνα κλπ.

Οι Άγλλοι πάλι επέβαλαν το αριστερό κυκλοφοριακό στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ινδία, στην Ανατολική Ροδεσία, καθώς και στη Ζιμπάμπουε, τη Νότια Αφρική,[5] την Ιρλανδία και την Κύπρο. Αρχικά το είχαν επιβάλει και στον Καναδά, όπου τελικά όμως καθιερώθηκε το δεξιό σύστημα κυκλοφορίας, πιθανώς λόγω των χερσαίων συνόρων τους με τις ΗΠΑ.

Αν και οι περισσότερες χώρες όπου σήμερα οδηγούν αριστερά ήταν μέλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, υπάρχουν και μερικές που δεν ήταν, αλλά οδηγούν αριστερά, όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και το Σουρινάμ.

Φωτογραφικό υλικό


Δείτε επίσης


Παραπομπές


  1. ChartsBin. «Worldwide Driving Orientation by Country» . ChartsBin. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. «Why do some countries driving on the left» . World Standards. 7 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. Watson, Ian. «The rule of the road, 1919–1986: A case study of standards change» (PDF). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016. 
  4. «Why Do We Still on the Left?» . Owaahhh. 29 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. «Countries that drive on the left» . Drivers. 1 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Κατηγορίες: Οδήγηση | Οδικό δίκτυο


Ημερομηνια: 28.03.2021 11:42:57 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.