Πλίνιος ο ΝεότεροςΠλίνιος ο Νεότερος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση61 (περίπου)
Κόμο
Θάνατος113 (περίπου)
Βιθυνία
ΚατοικίαVilla Commedia
Λιέρνα
λίμνη Κόμο
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας[1]
πολιτικός
ποιητής
δικηγόρος
ιστορικός
στρατιωτικός
Αξιοσημείωτο έργοEpistulae by Pliny the Younger
Οικογένεια
Σύζυγοςυιοθετημένη κόρη του Βέκιου Πρόκουλου
κόρη της Πομπηίας Κελερίνας (έως 97)
Καλπουρνία (από 103)
ΣυγγενείςΠλίνιος ο Πρεσβύτερος (θείος)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Τριβώνιος των πληβείων
Ρωμαίος έπαρχος
Πραίτορας
ταμίας
consul suffectus
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Γάιος Πλίνιος Καικίλιος (Gaio Plinio Cecilio Secondo, 61 - 113), γνωστότερος ως Πλίνιος ο Νεότερος, ήταν δικηγόρος, συγγραφέας και δικαστής της αρχαίας Ρώμης. Ήταν ανιψιός του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, ο οποίος συμμετείχε στην ανατροφή του.

Έγραψε ποίηση, ρητορικούς λόγους και επιστολές προς δημοσίευση, ένα νέο, υποκειμενικό είδος μη μυθοπλαστικού πεζού λόγου. Μετά από μία πολύχρονη πολιτική καριέρα και ανέλιξη στα κρατικά αξιώματα, το 110 διορίστηκε πρέσβης του Αυτοκράτορα στη Βιθυνία. Σε επιστολή που έγραψε το 112 στον αυτοκράτορα Τραϊανό ζητούσε οδηγίες για την μεταχείριση των χριστιανών της Βιθυνίας. Ήταν η εποχή που εξαπλωνόταν η νέα θρησκεία και ο Πλίνιος διεξήγαγε ανακρίσεις και έρευνες. Ήταν αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης του Βεζούβιου, το 79 όταν καταστράφηκε η Πομπηία και η μαρτυρία του διασώθηκε σε δύο επιστολές του[2].

Αναφορές


  1. BeWeB. 402 . Ανακτήθηκε στις 4  Αυγούστου 2020.
  2. βλ. Pliny the Younger (μτφρ. Betty Radice), The Letters of the Younger Pliny, Penguin Classics, 1969Κατηγορίες: Ρωμαίοι ιστορικοί | Ρωμαίοι νομομαθείς | Ρωμαίοι ποιητές | Ρωμαίοι ρήτορες | Ρωμαίοι συγγραφείς | Ρωμαίοι φιλόσοφοι


Ημερομηνια: 16.03.2021 12:45:58 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.