Παύλος, πρώην Διάδοχος της ΕλλάδαςΠαύλος
Τεως Διάδοχος του Βασιλείου της Ελλάδας
Γέννηση20 Μαΐου 1967 (53 ετών)
Παλάτι Τατοΐου, Τατόι, Αττική, Βασίλειο της Ελλάδας
ΣύζυγοςΜαρί Σαντάλ Μίλλερ
ΕπίγονοιΠριγκίπισσα Μαρία-Ολυμπία της Ελλάδας και της Δανίας
Πρίγκιπας Κωνσταντίνος - Αλέξιος της Ελλάδας και της Δανίας
Πρίγκιπας Αχιλλέας - Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας
Πρίγκιπας Οδυσσέας - Κίμων της Ελλάδας και της Δανίας
Πρίγκιπας Αριστείδης - Σταύρος της Ελλάδας και της Δανίας
ΟίκοςΒασιλικός οίκος της Ελλάδας
ΠατέραςΚωνσταντίνος Β΄ των Ελλήνων
ΜητέραΆννα-Μαρία της Δανίας
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
 Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Πρίγκιπας Παύλος, τέως Διάδοχος της Ελλάδας (20 Μαΐου 1967) είναι το δεύτερο παιδί και ο πρώτος γιος του τέως βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β΄ και της συζύγου του τέως Βασίλισσας των Ελλήνων Άννας Μαρίας.[1][2]

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία


Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1967 ως πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδος και της Δανίας στα θερινά Ανάκτορα του Τατοΐου στην Αθήνα, Η γέννηση του διαδόχου του ελληνικού Θρόνου αναγγέλθηκε στην Αθήνα με 101 κανονιοβολισμούς από τα πυροβολεία του Λυκαβηττού και της Ναυτικής Διοίκησης στον Πειραιά και με κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών σε όλη την επικράτεια. Ως πρωτότοκος γιος του τότε βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου Β΄ περιβλήθηκε τον βυζαντινό τίτλο του «πορφυρογέννητου», τίτλο που έφεραν μόνο όλα τα τέκνα του βασιλέως Γεωργίου του Α΄ και τα τρία πρώτα τέκνα του βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄[εκκρεμεί παραπομπή].

Ο Παύλος βαπτίστηκε στις 29 Ιουνίου 1967 στη Μητρόπολη Αθηνών Χριστιανός Ορθόδοξος και έλαβε το όνομα του παππού του, Παύλου, πατέρα του Κωνσταντίνου. Ανάδοχοί του ήταν η Βασίλισσα Φρειδερίκη και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αντιπροσωπεία των οποίων εκ τριών υπαξιωματικών των τριών όπλων συμμετείχε στο μυστήριο.

Μεγάλωσε στη Ρώμη, όπου ήταν η μόνιμη έδρα του βασιλιά Κωνσταντίνου, έπειτα από το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967 ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών και τη φυγή του από την Ελλάδα. Μετά το 1973 η βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο.

Παντρεύτηκε την 1η Ιουλίου 1995 στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ Μίλλερ και μαζί απέκτησαν μία κόρη και τέσσερις γιους: την Μαρία Ολυμπία, τον Κωνσταντίνο Αλέξιο, τον Αχιλλέα Ανδρέα, τον Οδυσσέα Κίμωνα και τον Αριστείδη Σταύρο.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ο Παύλος και η οικογένειά του κατοικούν στην Νέα Υόρκη.

Επάγγελμα


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Παύλος εργαζόταν στην Global Family Partners, η οποία ενδιαφερόταν για την εξαγορά του Ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα το 2014. Σύμφωνα με το Βήμα «Στην ιστοσελίδα του GFP εμφανίζεται ως εταίρος του σχήματος και ο κ. Παύλος Γλύξμπουργκ, πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου. Αναφέρεται μάλιστα ότι αξιοποίησε γνωριμίες-«κλειδιά» του οικογενειακού του περιβάλλοντος και τη δεκαπενταετή εμπειρία του ως συμβούλου και διαχειριστή κεφαλαίου για λογαριασμό οικογενειών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση επενδυτικού κεφαλαίου άνω του 1 δισ. ευρώ». [3]

Γενεαλογία


Η καταγωγή του Παύλου πρώην διαδόχου της Ελλάδας, προέρχεται από πολλούς Οίκους της Ευρώπης και μπορεί να ανιχνευθεί σε βάθος πολλών γενεών. Επίσης ο διάδοχος Παύλος, όπως και πολλοί ευγενείς τής Ευρώπης, έχει βυζαντινές ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, από τους Οίκους των Παλαιολόγων, Λασκάρεων, Αγγέλων, Κομνηνών, Μακεδόνων κ.ά. Από τους προγόνους του τέτοια καταγωγή έχουν: ο Οίκος του Όλντενμπουργκ από τον Φρειδερίκο Α΄ της Δανίας και μετά, ο Οίκος των Γουέλφων από τον Ερνέστο Αύγουστο, εκλέκτορα του Αννόβερου και μετά, ο Οίκος των Ασκάνια-Άνχαλτ από τον Όθωνα Ε΄, μαργράβο του Βρανδεμβούργου και μετά, ο Οίκος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Γκότορπ από τον Παύλο, Αυτοκράτορα της Ρωσίας και μετά, ο Οίκος της Σαβοΐας από τον Αμεδαίο ΣΤ΄ και μετά, ο Οίκος της Έσσης από τον Γουλιέλμο ΣΤ΄ και μετά, ο Οίκος του Νάσσαου από τον Φρειδερίκο Ερρίκο και μετά, κ.ά.[4]

Στον παρακάτω κατάλογο των προγόνων του χρησιμοποιείται η Γενεαλογική παρουσίαση (Ahnentafel), όπου κάθε ζυγός αριθμός αναφέρεται σε άρρεν μέλος, ο επόμενος αριθμός στη σύζυγό του και ο διπλάσιος αριθμός στους γονείς του. Ο κατάλογος είναι πλήρης ως και την 7η γενιά.

Παραπομπές


  1. «Ο τέως Διάδοχος της Ελλάδας στην Ελλάδα για το Πάσχα» . The Hellenic Radio (ERA): News in Greek. 23 Απριλίου 2003. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2011. 
  2. http://www.protothema.gr/politics/article/360265/paulo-kane-komma-opos-o-stauros/
  3. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Αρχίζει η νέα κούρσα για το ιπποδρομιακό στοίχημα» . TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017. 
  4. http://familypedia.wikia.com/wiki/Byzantine_ancestry_of_the_Greek_Royal_Family

Πηγές


Παύλος, πρώην Διάδοχος της Ελλάδας
Νεότερος κλάδος του Οίκου του Όλντενμπουργκ
Γέννηση: 20 Μαΐου 1967
Ελληνική βασιλική οικογένεια
Προκάτοχος
Πριγκίπισσα Αλεξία
Διάδοχος Πρίγκιπας της Ελλάδας
20 Μαΐου 1967 – 1 Ιουνίου 1973
Εν ενεργεία
— ΚΑΤ' ΟΝΟΜΑ —
Διάδοχος Πρίγκιπας της Ελλάδας
1 Ιουνίου 1973 – έως σήμερα
Λόγος της αποτυχίας διαδοχής:
Κατάργηση της μοναρχίας το 1973/74
Γραμμή διαδοχής
Πρώτος
Κληρονομικός Διάδοχος
Γραμμή διαδοχής στον Ελληνικό θρόνο
1η θέση
Διάδοχος
Πρίγκιπας Κωνσταντίνος Αλέξιος της Ελλάδας και της Δανίας
Προκάτοχος
Η Βασίλισσα των Ελλήνων
Γραμμή διαδοχής στον Βρετανικό θρόνο
απόγονος του Πρίγκιπα Αρθούρου, γιου της Βασίλισσας ΒικτώριαςΚατηγορίες: Πρίγκιπες της Ελλάδας και της Δανίας | Ελληνική Βασιλική Δυναστεία | Οίκος του Γκλύξμπουργκ | Έλληνες ευγενείς | Δανοί ευγενείς | Πρίγκιπες της Δανίας


Ημερομηνια: 15.03.2021 11:01:43 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.