ΠαραλίμνηΓια άλλες χρήσεις, δείτε: Παραλίμνη (αποσαφήνιση).

Παραλίμνη


Η Παραλίμνη

Έκταση 15 χλμ2
Μέγιστο μήκος 8 χλμ
Μέγιστο πλάτος 2 χλμ
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες  Ελλάδα
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Νομός Βοιωτίας
Εύβοιας

Η Παραλίμνη είναι λίμνη της νότιας Ελλάδας στα σύνορα των νομών Βοιωτίας και Ευβοίας, στα διοικητικά όρια των δήμων Θηβαίων και Χαλκιδέων. Περικλείεται από τα χαμηλά όρη Πτώο στα βόρεια και Μεσσάπιο ή (Κτυπάς) στα νότια. Τροφοδοτείται με νερό από την γειτονική της λίμνη Υλίκη.Η έκταση της λίμνης είναι 15 περίπου τ. χλμ.[1]. Η λίμνη έχει μακρόστενο σχήμα με μέγιστο μήκος περίπου 8 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 2 χιλιόμετρα. Η Παραλίμνη ήταν γνωστή στην αρχαιότητα με την ονομασία Τρεφία[2]. Κοντά στις όχθες της ήταν χτισμένες οι πόλεις Ύλη και Πετεών.

Η λίμνη Παραλίμνη μαζί με την λίμνη Υλίκη και τον Βοιωτικό Κηφισό αποτελούν το σύστημα του Βοιωτικού Κηφισού που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000[3]. Σήμερα από τα νερά της Παραλίμνης υδροδοτούνται περιοχές της Χαλκίδας[4].

Φωτογραφίες


Παραπομπές


  1. Επίτομο γεωγραφικό Λεξικό, Σταματελάτου, Εκδ. Ερμής ISBN 960-320-133-2
  2. Στράβων Γεωγραφικά, Βιβλίο ΙΧ
  3. Υπουργείο τουρισμού Αρχειοθετήθηκε 2008-02-28 στο Wayback Machine. Περιοχές του δικτύου Natura 2000
  4. Eviaportal Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. Καθαρό το νερό της ΧαλκίδαςΚατηγορίες: Λίμνες της Βοιωτίας | Λίμνες της Στερεάς Ελλάδας


Ημερομηνια: 27.03.2021 07:43:40 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.