Πανεπιστήμιο ΣτάνφορντΠανεπιστήμιο Λίλαντ Στάνφορντ Τζούνιορ
Leland Stanford Junior University
ΡητόDie Luft der Freiheit weht (Γερμανικά)
Ρητό στα ελληνικάΟ άνεμος της ελευθερίας πνέει
ΤύποςΙδιωτικό πανεπιστήμιο
Ίδρυση1891
ΙδρυτήςΛίλαντ Στάνφορντ
Τζέιν Λάθροπ Στάνφορντ
Επιδότηση$ 17,04 δις.
ΠρύτανηςΤζον Λ. Χένεσι
ΚοσμήτορεςΤζον Ετσεμέντι
Ακαδημαϊκό προσωπικό1.995
Διοικητικό προσωπικό15.870
Προπτυχιακοί6.999
Μεταπτυχιακοί8.871
ΤοποθεσίαΣτάνφορντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
ΧρώματαΣκούρο κόκκινο και λευκό         
Ιστοσελίδαhttp://www.stanford.edu/

Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (αγγλικά: Leland Stanford Junior University) είναι ένα ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο, με έδρα το Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο.

Ιδρύθηκε το 1885 από τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια και γερουσιαστή των ΗΠΑ Λίλαντ Στάνφορντ και τη γυναίκα του, Τζέιν Λάθροπ Στάνφορντ, στη μνήμη του γιου τους, Λίλαντ Στάνφορντ του νεώτερου, ο οποίος πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Ευρώπη, μερικές βδομάδες πριν τα 16α του γενέθλια. Οι Στάνφορντ χρησιμοποίησαν έκταση από τα αγροκτήματά τους για την εγκατάσταση του πανεπιστημίου, με την ελπίδα της δημιουργίας ενός μεγάλου ιδρύματος στην Καλιφόρνια.

Στο Στάνφορντ εγγράφονται κάθε χρόνο περίπου 6700 προπτυχιακοί και 8000 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Το πανεπιστήμιο διαιρείται σε διάφορες σχολές, όπως την Επιχειρηματική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford Business School), τη Νομική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford Law School), την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford School of Medicine) κλπ.

Καθώς το πανεπιστήμιο βρίσκεται κοντά στην Κοιλάδα του Πυριτίου (Silicon Valley), αρκετοί από τους αποφοίτους του έχουν ιδρύσει εταιρείες εκεί, πολλές από τις οποίες ιδιαίτερα επιτυχημένες, όπως οι Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Nvidia, Yahoo!, Cisco Systems, Silicon Graphics και Google.

Ιστορία


Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ιδρύθηκε το 1885 από τους Leland και Jane Stanford, και ήταν μια μορφή αφιέρωσης στη Leland Stanford Jr, το μοναδικό τους παιδί. Το ίδρυμα άνοιξε το 1891 στο πρώην αγρόκτημα Palo Alto του Στάνφορντ.

Οι Jane και Leland Στάνφορντ διαμόρφωσαν το πανεπιστήμιο τους εμπνευσμένοι από τα μεγάλα ανατολικά πανεπιστήμια, ειδικότερα από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Το Στάνφορντ άνοιξε το λεγόμενο «Κορνέλ της Δύσης» το 1891 λόγω του ότι ήταν κάποτε συνδεδεμένοι με το Κορνέλ (είτε καθηγητές, αποφοίτοι ή και τα δύο), συμπεριλαμβανομένου του πρώτου προέδρου του, David Starr Jordan και του δεύτερου προέδρου, John Casper Branner. Τόσο το Κορνέλ όσο και το Στάνφορντ ήταν από το πρώτα πανεπιστήμια που είχαν προσβάσιμη τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανοιχτή τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Το Κορνέλ θεωρείται ένα από τα πρώτα αμερικανικά πανεπιστήμια που υιοθέτησαν αυτήν τη ριζοσπαστική απόκλιση από την παραδοσιακή εκπαίδευση και το Στάνφορντ τα υιοθέτησε επίσης από την αρχή.[1]

Παρά το γεγονός ότι χτυπήθηκε από σεισμούς τόσο το 1906 όσο και το 1989, η πανεπιστημιούπολη ξαναχτίστηκε κάθε φορά. Το 1919, το Ίδρυμα Hoover για τον Πόλεμο, την Επανάσταση και την Ειρήνη ξεκίνησε από τον Herbert Hoover για να διατηρήσει αντικείμενα που σχετίζονται με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το Ιατρικό Κέντρο του Στάνφορντ, που ολοκληρώθηκε το 1959, είναι ένα νοσοκομείο διδασκαλίας με πάνω από 800 κρεβάτια. Το SLAC National Accelerator Laboratory (αρχικά ονομάστηκε Stanford Linear Accelerator Center), που ιδρύθηκε το 1962, πραγματοποιεί έρευνα πάνω στη φυσική των σωματιδίων.[2]

Περιοχή


Το μεγαλύτερο μέρος του Στάνφορντ βρίσκεται σε μια πανεπιστημιούπολη 33,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων[3], μια από τις μεγαλύτερες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται στη χερσόνησο του Σαν Φρανσίσκο, στο βορειοδυτικό τμήμα της κοιλάδας Santa Clara (Silicon Valley) περίπου 60 χλμ. Νοτιοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο και περίπου 30 χλμ. Βορειοδυτικά του Σαν Χοσέ. Το 2008, το 60% αυτής της γης παρέμεινε ανεκμετάλλευτο.[4]

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Stanford University της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).
  1. Davis, Margo Baumgartner; Nilan, Roxanne (1989). The Stanford Album: A Photographic History, 1885–1945. Stanford University Press. σελ. 14.
  2. "Stanford University – Location, Enrollment, & Notable Alumni". britannica.com. 12 Δεκεμβρίου, 2016.
  3. Communications, Stanford Office of University. "Introduction: Stanford University Facts". Stanford Facts at a Glance.
  4. "University spent $2.1 billion locally in 2006, study shows"Κατηγορίες: Καλιφόρνια | Πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


Ημερομηνια: 16.03.2021 01:50:46 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.