Πανδίων


(Ανακατεύθυνση από Πανδίονας)


Με το όνομα Πανδίων είναι γνωστά τα παρακάτω τρία πρόσωπα στην ελληνική μυθολογία:

  1. Βασιλιάς των Αθηνών, υιός και διάδοχος του Εριχθονίου στον αθηναϊκό θρόνο, πατέρας, ο ίδιος, του Ερεχθέα. Ο Πανδίων είχε, επίσης, δύο κόρες, την Πρόκνη και τη Φιλομήλα. Οι Αθηναίοι πίστευαν ότι στα χρόνια του Πανδίονα επισκέφθηκαν την Αττική η θεά Δήμητρα, που τους δίδαξε τη γεωργία, και ο θεός Διόνυσος, που τους δίδαξε την αμπελοκαλλιέργεια και την παρασκευή του οίνου. Ο Πανδίων κάλεσε σε βοήθεια εναντίον του Λαβδάκου τον βασιλιά Τηρέα από τη Θράκη και σε αντάλλαγμα του έδωσε ως σύζυγο τη θυγατέρα του Πρόκνη.
  2. Μεταγενέστερος του προηγούμενου βασιλέας των Αθηνών, υιός του Κέκροπα και της Μητιαδούσης. Αυτό τον Πανδίονα τον έδιωξαν από τον θρόνο του οι Μητιονίδες και κατέφυγε στα Μέγαρα. Εκεί, πήρε ως σύζυγό του την Πυλία, θυγατέρα του εκεί βασιλέα, Πύλαντα, τον οποίο και δια Δέχθηκε. Τέκνα αυτού του Πανδίονα ήταν οι Λύκος, Νίσος, Πάλλαντας και ο Αιγέας, ο πατέρας του ήρωα Θησέα, συλλογικά γνωστοί ως Πανδιονίδες, που επανακατέλαβαν την εξουσία στην Αθήνα. Αυτό φαίνεται ότι συνέβη ακολούθως του θανάτου του Πανδίονα, καθώς, το ηρώο και ο τάφος του υποτίθεται πως υπήρχαν στα Μέγαρα.
  3. Αχαιός πολεμιστής του Τρωικού πολέμου, σύντροφος του Τεύκρου, του οποίου το τόξο εμφανίζεται να κρατά στην Ιλιάδα (ραψωδία Μ, στίχος 372).Κατηγορίες: Μυθικοί βασιλείς της Αθήνας | Τρωικός Πόλεμος


Ημερομηνια: 15.03.2021 11:57:50 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.