ΠαναιτωλικόΠαναιτωλικό


Γενική εικόνα της οροσειράς από το νότο.

Ύψος 1.924 μέτρα
Κορυφή Κατελάνος
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα

Το Παναιτωλικό είναι το ψηλότερο βουνό του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για οροσειρά που καταλαμβάνει την περιοχή από τα βόρεια - κεντρικά έως τα ανατολικά του νομού, κατά μήκος των συνόρων με τον νομό Ευρυτανίας. Καταλήγει στην περιοχή του Αγρινίου και της Τριχωνίδας.

Πίνακας περιεχομένων

Κορυφές του βουνού


Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Κατελάνος με υψόμετρο 1.924 μ. ενώ άλλες σημαντικές κορυφές είναι η Κυρά-Βγένα, η Κόκα, ο Κούτουπας, η Τσόκα, η Κρημνίτσα και τα Αραποκέφαλα. Το Παναιτωλικό συνδέεται στα ανατολικά με το όρος Οξυά και στα βόρεια με τα όρη Χελιδώνα και Καλιακούδα.

Βουνοκορφές του Παναιτωλικού όρους στην ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου είναι: η Τριανταφυλλιά (1.817 μ.), το Πλατάνι (1.777 μ.), ο Άννινος (1.701 μ.), το Τσιμπλοβούνι (1.679 μ.), το Μέγα Ίσιωμα (1.660 μ.), το Κουκουρέχι (1.746 μ.), το Χαλίκι (1.629 μ.), ο Μελιός (1.592 μ.), το Κέδρο (1.529 μ.), το Καραπιπέρη (1.407 μ.), η Λιάκουρα (1.374 μ.), τα Πετράλωνα (1.356 μ.), η Επάνω Κορυφή (1.310 μ.), η Τσούκκα (1.239 μ.), ο Άγιος Τρύφωνας (1.127 μ.), το Μαλοβούνι (1.067 μ.) και ο Κοκκινόβραχος (1.025 μ.)[1].

Μορφολογία


Το Παναιτωλικό είναι μια αρκετά εκτεταμένη οροσειρά με πολλές ξεχωριστές κορυφές που ξεκινούν από την περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών και φτάνουν μέχρι την Τριχωνίδα. Ο ορεινός όγκος δεσπόζει πάνω από τον κάμπο του Αγρινίου. Οι πλαγιές του καλύπτονται με πλούσια δάση ελάτης και άφθονα νερά. Το Παναιτωλικό είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.

Ορειβασία


Στο βουνό υπάρχει πλήθος πεζοπορικών - ορειβατικών διαδρομών που προσφέρονται για επισκέψεις όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν διαδρομές διαφόρων επιπέδων δυσκολίας και η ανάβαση σε πολλές κορυφές είναι σηματοδοτημένη από μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου. Ο ΕΟΣ Αγρινίου λειτουργεί και το καταφύγιο που κατασκευάστηκε το 2001 πάνω από το χωριό Περιστέρι σε απόσταση 24,5 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο και σε υψόμετρο 1.170 μ.

Ιδιαίτερα οι κορυφές Τριανταφυλλιά, Μελιός, Πλατάνι, Άννινος, Δίκορφο, Μέγα Ίσιωμα και Χαλίκι αποτελούν αγαπημένους προορισμούς για ορειβασία, ενώ η απλόχερη θέα που προσφέρουν ανταμείβει τους ορειβάτες, τους φυσιολάτρες κ.λπ.[1]

Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 Βουνοκορφές . dimos-thermou.gr. Ανακτήθηκε: 17/09/2018.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Βουνά της Αιτωλοακαρνανίας | Βουνά της Ευρυτανίας


Ημερομηνια: 15.03.2021 08:53:44 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.