Παγκόσμιος Μετεωρολογικός ΟργανισμόςΠαγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
ΣυντομογραφίαW.M.O.
Ίδρυση1950
ΤύποςΟργανισμός
ΈδραΓενεύη
 Ελβετία, Ελβετία
ΕπικεφαλήςΠρόεδρος
Gerhard Adrian [1]
από το 2019
 Γερμανία
Γενικός Γραμματέας
Πετρίτη Ταλάλας[2]
από το 2016
 Φινλανδία
Ιστότοποςwww.wmo.int

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization, WMO), ελληνικά Π.Μ.Ο. (πι-μι-ό), ιδρύθηκε το 1950 και αποτελεί σήμερα ένα από τους πλέον εξειδικευμένους οργανισμούς του ΟΗΕ. Εδρεύει στη Γενεύη και έχει μέλη όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

Κύριος σκοπός του Οργανισμού αυτού είναι η μεταξύ των χωρών συνεργασία για καλλίτερες και πληρέστερες πληροφορίες στους ενδιαφερομένους και κυρίως στη Ναυτιλία και την Αεροπορία με την ανάπτυξη δικτύων Μετεωρολογικών Σταθμών και την κατά τακτά διαστήματα αναφορά παρατηρήσεων και σταθεροποίηση αυτών, επ΄ ωφελεία στη ναυσιπλοΐα, την αεροπλοΐα, τη γεωργία κ.λπ. Επίσης, προάγει και διατηρεί συστήματα ταχείας ανταλλαγής στοιχείων των σχετικών παρατηρήσεων, ενώ ενθαρρύνει την έρευνα και εκπαίδευση επί του αντικειμένου του.

Όργανα ΠΜΟ


Όργανα του Π.Μ.Ο. είναι:

  1. Tο Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Συνέδριο, που συνέρχεται το αργότερο κάθε τέσσερα χρόνια.
  2. Η Εκτελεστική Επιτροπή που συγκροτείται από 24 Χώρες-μέλη.
  3. Η Γενική Γραμματεία του Π.Μ.Ο.

Προς διευκόλυνση του έργου, των σκοπών και στόχων του ΠΜΟ, πέραν των παραπάνω, υφίστανται και έξι ακόλουθες επιμέρους "Περιφερειακές Μετεωρολογικές Ενώσεις" (Αφρικής, Ασίας, Ν. Αμερικής, Β. και Κ. Αμερικής, Ευρώπης και ΝΔ. Ειρηνικού).

Ιδιαίτερο τμήμα του W.M.O. είναι η «Επιτροπή Ναυτιλιακής Μετεωρολογίας» (Commission for Maritime Meteorology) γνωστή και ως M.M. (=Εμ Εμ). Μαζί με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) οδήγησε στη δημιουργία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος.

Πηγές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Διεθνείς οργανισμοί | Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών | Μετεωρολογία


Ημερομηνια: 15.03.2021 09:24:45 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.