Ονήσιμος ΒυζαντίουΕπίσκοπος Βυζαντίου Ονήσιμος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Κολοσσαί
Θάνατος90
Ρώμη
Αιτία θανάτουΛιθοβολισμός
Eορτασμός αγίου15 Φεβρουαρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Ονήσιμος ήταν χριστιανός επίσκοπος στο Βυζάντιο από το 54 μέχρι το 68.

Ο εκκλησιαστικός ιστορικός Δωρόθεος τον θεωρεί ως έναν από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους. Πέθανε μάλλον από φυσικά αίτια το 68, αφού ποίμανε για δεκατέσσερα έτη την πρόσφατα ιδρυθείσα εκκλησία του Βυζαντίου. Τάφηκε στον πρώτο επισκοπικό ναό της Αργυρούπολης[α], όπου είχε αποτεθεί και ο Στάχυς[2].

Πίνακας περιεχομένων

Άλλες εκδοχές


Κάποιοι τον ταυτίζουν με το σκλάβο που αναφέρεται στην επιστολή προς Φιλήμονα[β] του Αποστόλου Παύλου[4], ενώ άλλοι με τον Ονήσιμο που ονομάζει ο Ιγνάτιος Αντιοχείας ως επίσκοπο Εφέσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο θάνατός του πρέπει να τοποθετηθεί προς το 95.

Ο Ονήσιμος που αναφέρεται στην επιστολή του Παύλου πιστεύεται ότι ήταν ένας σκλάβος[γ], ο οποίος δραπέτευσε για να αποφύγει να τιμωρηθεί για κλοπή για την οποία κατηγορήθηκε[6] και κατέληξε στον χώρο φυλάκισης του Παύλου (πιθανότατα στη Ρώμη ή στην Καισάρεια[7]). Αφού άκουσε το Ευαγγέλιο από τον Παύλο, ο Ονήσιμος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Αν και αμφισβητείται από αυθεντίες[8] μπορεί να ήταν ο ίδιος Ονήσιμος που χειροτονήθηκε επίσκοπος από τους Αποστόλους και αποδέχθηκε τον επισκοπικό θρόνο στην Έφεσο[9] μετά τον Τιμόθεο. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δομιτιανού και του διωγμού του Τραϊανού, ο Ονήσιμος φυλακίστηκε στην Ρώμη και ίσως υπέστη μαρτύριο με λιθοβολισμό (αν και ορισμένες πηγές ισχυρίζονται ότι αποκεφαλίστηκε). Ωστόσο, δεδομένου ότι η βασιλεία του Δομιτιανού ήταν από το 81 μ.Χ. έως το 96 μ.Χ., ο θάνατος του Ονήσιμου θα έπρεπε να συνέβη μέσα σε αυτά τα χρόνια και όχι το 68 μ.Χ.

Η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία τιμούν την μνήμη του στις 15 Φεβρουαρίου.

Υποσημειώσεις και παραπομπές


Υποσημειώσεις

 1. περιοχή η οποία βρισκόταν κοντά στο σημερινό Φουντουκλί του Μπέγιογλου[1]
 2. παρακαλῶ σε περὶ τοῦ ἐμοῦ τέκνου, ὃν ἐγέννησα ἐν τοῖς δεσμοῖς μου, Ὀνήσιμον, τόν ποτέ σοι ἄχρηστον νυνὶ δὲ σοὶ καὶ ἐμοὶ εὔχρηστον, ὃν ἀνέπεμψά (...) τάχα γὰρ διὰ τοῦτο ἐχωρίσθη πρὸς ὥραν ἵνα αἰώνιον αὐτὸν ἀπέχῃς, οὐκέτι ὡς δοῦλον ἀλλ ὑπὲρ δοῦλον, ἀδελφὸν ἀγαπητόν, μάλιστα ἐμοί, πόσῳ δὲ μᾶλλον σοὶ καὶ ἐν σαρκὶ καὶ ἐν Κυρίῳ[3].
 3. Το ότι ήταν σκλάβος επίσης αμφισβητείται από ορισμένους σύγχρονους μελετητές[5]

Παραπομπές

 1. Μανουήλ Γεδεών, σελ. 86.
 2. Μανουήλ Γεδεών, σελ. 89.
 3. Προς Φιλήμονα α΄ 10-16
 4. Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Ὀνήσιμος» . 
 5. http://www.scielo.org.za/pdf/vee/v30n1/14.pdf
 6. «Saint Onesimus at SQPN website» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2007. 
 7. Joseph A. Fitzmyer S.J., 'The Letter to Philemon', παρ. 5, σελ. 869-870 The New Jerome Biblical Commentary, 1989, Geoffrey Chapman
 8. Joseph A. Fitzmyer S.J., όπ.π., παρ. 4, σελ. 869-870
 9. The Epistle of Ignatius to the Ephesians

ΠηγέςΘρησκευτικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Στάχυς
Επίσκοπος Βυζαντίου
54–68
Διάδοχος
Πολύκαρπος Α΄

Κατηγορίες: Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως | Χριστιανοί άγιοι από την Καινή Διαθήκη | Εβδομήκοντα Απόστολοι | Άγιοι της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας | Απόστολοι της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας | Επίσκοποι του 1ου αιώνα | Μητροπολίτες Εφέσου


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:25:52 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.