ΝτουράνγκοΝτουράνγκο

Σημαία

Έμβλημα
Ύμνος: d:Q48781839
24°56′5″N 104°54′43″W
ΧώραΜεξικό
Διοικητική υπαγωγήΜεξικό
Ίδρυση1824
Έκταση123 317 km²
Υψόμετρο1 966 μέτρο
Ταχ. κωδ.34
Ζώνη ώραςUTC−06:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
 Σχετικά πολυμέσα

Το Ντουράνγκο (ισπανικά: Durango, επίσημα Estado Libre y Soberano de Durango) είναι μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Χωρίζεται σε 39 δήμους. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Βικτόρια ντε Ντουράνγκο, ή απλά Ντουράνγκο. Άλλη μεγάλη πόλη είναι η Γκόμες Παλάσιο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010 το Ντουράνγκο έχει 1.632.934 κατοίκους (24η πολυπληθέστερη). Εξαιτίας της μεγάλης του έκτασης, το Ντουράνγκο είναι η δεύτερη πιο αραιοκατοικημένη πολιτεία του Μεξικού μετά την Μπάχα Καλιφόρνια ντελ Σουρ.

Το Ντουράνγκο έχει έκταση 123.451 χλμ² (4η μεγαλύτερη). Βρίσκεται βορειοδυτικό Μεξικό. Συνορεύει στα βόρεια με την Τσιουάουα, στα βορειοανατολικά με την Κοαουίλα, στα νοτιοανατολικά με το Σακατέκας, στα νοτιοδυτικά με τη Ναγιαρίτ και στα δυτικά με τη Σιναλόα. Η πολιτεία είναι κυρίως ορεινή, με την δυτική Σιέρρα Μάδρε να καταλαμβάνει το δυτικό και κεντρικό τμήμα της πολιτείας.

Η οικονομία της πολιτείας βασίζεται στην εξόρυξη μετάλλων, καθώς υπάρχουν ορυχεία πλούσια σε χρυσό και άργυρο. Εξαιτίας του ποικίλου αναγλύφου της, η πολιτεία προσφέρεται για οικοτουρισμό.


Κατηγορίες: Πολιτείες του Μεξικού


Ημερομηνια: 28.03.2021 03:34:51 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.