Νουμάς ΠομπίλιοςΝουμάς Πομπίλιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Numa Pompilius (Λατινικά)
Γέννηση21  Απριλίου 753 π.Χ.
Cures
Θάνατος673 π.Χ.
Ρώμη
ΕθνικότηταΣαβίνοι
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
ιερέας της αρχαίας Ρώμης
Οικογένεια
ΣύζυγοςTatia
Lucretia
Ηγερία
ΣύντροφοςΗγερία
ΤέκναPompilia
Mamercus
Calpus
Pomponius
Pinus
ΓονείςPompo
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ρώμης (715 π.Χ.–673 π.Χ.)
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Νουμάς Πομπίλιος (Numa Pompilius, 754 π.Χ. - 673 π.Χ.) ήταν ο θρυλικός δεύτερος βασιλιάς της Ρώμης, διαδεχόμενος τον Ρωμύλο. Όταν ανέβηκε στον θρόνο της Ρώμης, ήταν περίπου σαράντα ετών και βασίλεψε από το 715 έως 672 π.Χ..

Πίνακας περιεχομένων

Σύνοψη


Σύμφωνα με την παράδοση, η μακρά και ειρηνική βασιλεία του θεωρήθηκε αργότερα ένα είδος Χρυσού αιώνα. Οι Ρωμαίοι απέδιδαν σε αυτόν πολλούς θρησκευτικούς θεσμούς τους: γιορτές, θυσίες και άλλες ιεροτελεστίες, τον θεσμό των Εστιάδων[1] παρθένων και τους Σαλίους (ιερείς τους Άρεως). Λέγεται ότι αυτός είχε μεταρρυθμίσει το ημερολόγιο, προσθέτοντας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στους δέκα μήνες του προηγούμενου ημερολογίου. Παραδίδεται επίσης ότι έγραψε αρκετά βιβλία για τον ιερό νόμο και πως αυτά τα βιβλία ανακαλύφθηκαν, πολλούς αιώνες αργότερα, στον τάφο του, στον Ιανίκολο λόφο.[2]

Θρύλος


Ο θρύλος λέει πως τον είχε βοηθήσει ως σύμβουλος στην καταγραφή των νόμων η νύμφη, και μετέπειτα σύζυγος του, Ηγερία, που τον αγαπούσε.

Αναφορές


Αναφέρεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις[3] αλλά και από τον Πλούταρχο στους παράλληλους βίους «Νουμάς-Λυκούργος»[4] ότι υπήρξε μαθητής του Πυθαγόρα και πως είχε δίκαιο, ενάρετο και ευσεβή χαρακτήρα.

Παραπομπές


  1. Ιωάννης Γρυπάρης Εστιάδες
  2. Γιάννης Λάμψας, Λεξικό του αρχαίου κόσμου «Ελλάδα- Ρώμη», τόμ. Γ΄ ISBN 960-666-934-3
  3. Οβίδιος, Μεταμορφώσεις , Βιβλίο XV (15) στιχ. 479-487
  4. Πλούταρχος, Σύγκρισις Λυκούργου και Νουμά

Βιβλιογραφία


Νουμάς Πομπίλιος
Γέννηση: 754 π.χ. Θάνατος: 673 π.χ.
Προκάτοχος
Ρωμύλος
Βασιλιάς της Ρώμης
717 π.χ. - 673 π.χ.
Διάδοχος
Τύλλος ΟστίλιοςΚατηγορίες: Βασιλιάδες της ρωμαϊκής μυθολογίας | Βασιλείς της Ρώμης


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:52:11 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.