Νομός ΞάνθηςΞάνθη
Περιφερειακή ενότητα
Χώρα  Ελλάδα
Πρωτεύουσα Ξάνθη
Δήμοι 4
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκη
Έκταση  
 • Συνολική 1.796 τ.χλμ
 • Κατάταξη 33η
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 111.222 (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 33η
 • Πυκνότητα 62,03 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 27η
Ταχ. κώδικες 67* **
Πιν. αυτοκινήτων ΑΗ*, ΗΟ*, ΗΤΚ, ΗΤΜ, ΗΤΝ, ΗΤΟ, ΗΤΡ, ΗΤΤ, ΗΤΥ, ΗΤΧ
Ιστότοπος pamth.gov.gr

Ο Νομός Ξάνθης ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Νομός Ξάνθης ανήκει γεωγραφικά στη Θράκη. Προς βορράν συνορεύει με την Βουλγαρία, στα ΒΔ του βρίσκεται ο Νομός Δράμας και στα ΝΔ ο Νομός Καβάλας, ανατολικά συνορεύει με το Νομό Ροδόπης, ενώ νοτίως βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Ξάνθης. Το κλίμα του νομού είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Η ορεινή ζώνη δέχεται μεγάλες ποσότητες χιονιού τους χειμερινούς μήνες, με θερμοκρασίες πολλές φορές κάτω από τους -10 C.

Ο Νομός Ξάνθης είναι γνωστός για τις πολλές φυσικές ομορφιές του. Κάποιες από αυτές είναι η λίμνη Βιστωνίδα, ο καταρράχτης του χωριού Λειβαδίτη και τα στενά του ποταμού Νέστου.

Αξιοθέατα:

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης


Από το 2011 και με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», ο Νομός Ξάνθης αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (με πρωτεύουσα την Ξάνθη) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με τη συνένωση και συγχώνευση των Δήμων από 8 σε 4, όπως προέβλεπε το Πρόγραμμα, οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Έδρα Πληθυσμός(2011)
Αβδήρων Γενισέα (Ιστορική έδρα: Άβδηρα) 19.005
Μύκης Σμίνθη 15.540
Ξάνθης Ξάνθη 65.133
Τοπείρου Εύλαλο 11.544Παραπομπές


  1. Γεώργιος Τσιγάρας (28 Μαρτίου 2006). «Ο μπεκτασσικός τεκκές Κιουτουκλού Μπαμπά» . Οδηγός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2012. 

Κατηγορίες: Νομός Ξάνθης


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:56:49 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.